V Poviedke 2006 Tipos bodovali „naši“

Fantastika vychováva úspešných poviedkarov

Poznáte Poviedku? Tú s veľkým „P“? Poniektorí sa pri tejto otázke uškrnú a ticho si zašomrú „hej…“, iní si len povzdychnú a pokrčia plecami, a pár je aj takých, čo si zaspomínajú na svojich 15 krátkych minút a niekoľko dlhých mesiacov slávy.

Pre tých, ktorí nevedia, o čom hovorím: Poviedka je literárna súťaž a vyhlasuje ju vydavateľ Koloman Kertézs Bagala. Do tohoročného jubilejného 10. ročníka bolo prijatých 476 súťažných príspevkov. Po dvoch mesiacoch duševnej driny porota vybrala troch autorov na prvé až tretie miesto a osem premiantov. Všetky ocenené poviedky budú uverejnené v zborníku zo súťaže.

Slávnostné vyhlásenie výsledkov súťaže sa konalo večer 31. marca 2006 v Komornej sále Slovenského rozhlasu. Kto sa nemohol na túto slávu dostaviť osobne, bolo mu dopriate počúvať ju v priamom prenose na Rádiu Devín spolu s unplugged podmazom Sone Horňákovej. Keďže súťaž je anonymná, mená víťazov sme sa dozvedeli až po otvorení obálok s údajmi o autoroch.

Pre mňa osobne bolo veľmi milým prekvapením, keď po istej chvíli napätia vyšlo na známosť meno Eva Cigániková. Autorka, ktorá publikovala vo Fantázii (F31 – Skúška sa skončila – zabudnite), v Ikarii, finalistka Ceny Gustáva Reussa 2002 s poviedkou Starosvetská nátura a ocenená zo súťaže Vidoucí (verím, že podaktorí si spomenú aj na jej ďalšiu publikačnú činnosť) svoje ťaženie v roku 2006 úspešne začala 2. miestom v súťaži Poviedka s vtipným „scifíčkom“ Taký mizerný, mizerný život.

Ďalším milým prekvapením bolo meno Andrej Tusičišny. Andrej po vydarenom experimentovaní na poli fantastiky (napr. víťazstvo v Cene Gustáva Reussa 2001 s textom Slavic Action Movement Organization alebo finálové umiestnenie v súťaži Raketa 2004 s poviedkou Nové časy) zaútočil s takmer detektívkou Maily z Ultima Thule na súťaž Poviedka 2006 Tipos a podarilo sa mu obsadiť tretie miesto.

Spomedzi ďalších ôsmich autorov na fantastické ozvláštnenie stavila Vanda Rozenbergová z Prievidze, už skúsená premiantka z vlaňajšieho ročníka Poviedky, so svojou trpko-úsmevnou paralelou Vedľajšie účinky chovu drobných hlodavcov. So zábavným hororíkom Smrť si nevyberá zabodoval Václav Kostelanski z Považskej Bystrice.

Oceneným srdečne blahoželáme, neoceneným želáme viac trpezlivosti, a ostatných by sme chceli povzbudiť k ich vlastnej kreativite. Lovu zdar a fantastike zvlášť!

Oficiálne výsledky Poviedky 2006 Tipos: http://www.poviedka.sk/default.htm


3. apríla 2006
Alexandra Pavelková