TV tipy od 17. 10. do 24. 10. 2011

TV hovník a jeho obyvatelia

V pondelok a utorok ešte má byť zima a pekne, ale v polovici týždňa sa k jesennému chladu vraj pridá aj dážď a búrky. Relaxačné outdoorové aktivity teda budeme musieť akomak obmedziť a nájsť si náhradný program. Pokiaľ si voľný deň či večer neviete predstaviť ináč než pred televíznou obrazovkou, prinášame pár dobrých tipov a varovaní.


PONDELOK 17. 10.

Testament

STV2, 21:55: Testament (Zavet), Srbsko, Francúzsko, 2007

Máte radi absurdné jazdy pod taktovkou režiséra Emira Kusturicu? Ak áno, je tu niečo práve pre vás. Stanimír dostane od svojho dedka za úlohu splniť jeho poslednú vôľu: predať kravu, kúpiť ikonu a priviesť si ženu (prípadne vymeniť objekty podľa ľubovôle). Samozrejme, ako obyčajne môžete čakať bitku s mafiánmi, veľa kriku, strieľania, nesmrteľný trabant, anjelov a rezkú muziku, všetko v štýle šibnutej balkánskej grotesky. Snáď vám trochu srandy dobre padne po prvom ťažko prežitom pracovnom dni. Hrajú: Aleksandar Bercek, Uroš Milovanovič a ďalší.

UTOROK 18. 10.

Zatmenie

HBO, 17:30: Twilight sága: Zatmenie (The Twilight Saga: Eclipse), USA, 2010

V primeranom vysielacom čase si môže predmetná cieľová skupina dať k večeri tretiu časť upírsko-vlkodlačej ságy o milovaniahodnej Belle, ktorá sa zasa nachádza v nebezpečenstve a navyše sa musí tvrdo rozhodovať medzi dvoma… mužmi svojho života. Hrajú: Kristen Stewartová, Patizón a ďalší… No a ak nehrajú, aspoň sa sem-tam prejdú, sem-tam sa pateticky pohádajú alebo nie menej pateticky umrú.

Ak sa vám upírov málilo, o desiatej večer ešte stále beží na HBO IV. séria True Blood. Ja by som volila True Blood.

STREDA 19. 10.

Film +, 22:55: Duna (Dune), USA, 1984

Duna

Rozporuplná Lynchova adaptácia Herbertovej Duny z roku 1984 je depresívna, trochu uťahaná, ale veľkolepá a stále pozerateľná. Teda pokiaľ vám nevadí, že sa Lynch viac orientoval na úchylných Harkonnenov a ich sociálno-mocenské praktiky, než na v knihe geniálne prepracovanú stratégiu Bene Gesseritu atď. Úspešne vtesnať celý Herbertov svet do jednej celovečernej metráže sa zatiaľ nepodarilo nikomu, no David Lynch sa o to aspoň celkom zaujímavo pokúsil. Hrajú: Kyle MacLachlan, Francesca Annisová, Brad Dourif, Patrick Stewart a mnoho ďalších. Ak po pozretí filmu budete mať pocit, že vám dačo chýbalo, nikomu nič nebráni siahnuť (znova) po knihe.

ŠTVRTOK 20. 10.

Veru veru, ťažko na voľačo poukázať, ale keď neprší, aspoň kvapká:

Drunken Master

Deti a tí, čo budú kvôli studenej jeseni na maródke, si na Makríze o 10:05 môžu pozrieť film Jackie Chan a majstrov syn (1978). V skutočnosti ide o film známejší pod názvom „Drunken master“, kde sa Jackie dostáva do učenia k starému a veľmi prísnemu majstrovi bojových umení. Esom starého pána je výučba už takmer zabudnutej techniky „opitý box“, na ktorú sa učiteľ zodpovedne pripravuje, aj keď práve neučí, s čím občas bývajú trochu problémy.

Večer radšej choďte na návštevu alebo do kina. Ibaže by ste obetovali dve hodinky zo svojho života, a o 17:45 si na HBO pustili Čarodejníkovho učňa (2010) s Nicolasom Cageom.

PIATOK 21. 10.

Neytiri v zaľúbenom civile

Zvíkendovanie sa začína relatívne príjemne. Hneď o pol tretej popoludní si na HBO môžete pozrieť Avatara (2009). Ak vás tento film zatiaľ nejakým záhadným spôsobom obišiel, tu nájdete našu recenziu. Ak tejto stanici zostanete verní aj po polnoci, o 0:15 si môžete vychutnať tínedžerskú superhrdinskú nakopávačku Kick Ass (2010).

Joj, 20:15: Lovci pokladov: Kniha tajomstiev (National Treasure: Book of Secrets), USA, 2007

Ak sa vám páčil národný poklad v podaní Nicolasa Cagea prvýkrát, môžete zariskovať aj druhý. Klon Indiana Jonesa sa pod menom Ben Gates vrhá do ďalšieho dobrodružstva súvisiaceho s voľakedajším atentátom na Abrahama Lincolna. Réžia: Jon Turtletaub, hviezdne obsadenie: Diane Krugerová, Jon Voight, Helen Mirrenová, Harvey Keitel a mnohí ďalší sa obetovali pre výrobu tohto divácky nenáročného filmu.

SOBOTA 22. 10.

Star Trek - Spock

Markíza, 20:00: StarTrek (StarTrek), USA, 2009

A je to tu. Markíza siahla po jednom z najvydarenejších diel z prostredia, kde ľudská noha dosiaľ nevkročila. Dovolím si citovať s našej recenzie: „Po duševne chudobnej Nemezis nám režisér J. J. Abrams nadelil film, po ktorom túžil každý rojko donekonečna derúci dévédéčka s kadejakými babylonmi a hlbokými vesmírmi. Tam, kde si už divák zvykol na sivú seriálovú a rýchlofilmovú rutinu, ho Abrams nakopol odpredu aj odzadu.“ Nuž a celú recenziu nájdete tu.

Pokiaľ by ste namiesto kvalitného scifíčka dali radšej prednosť niečomu ľahšiemu, na Jojke je o 20:15 Dedičstvo kráľa Artuša (2010) – vyjedanie klasickej artušovsko-merlinovskej témy tentokrát z prostredia americkej (pardon, Avalonskej) strednej školy. Alebo na Nove o 20:00 zase Cage a jeho Ghost Rider (2007). Alebo Prima v rovnakom čase a Letopisy Narnie: Princ Kaspian (2005). No o čom tu špekulovať?

NEDEĽA 23. 10.

Jojka poobede opakuje Dedičstvo kráľa Artuša.

HBO, 20:00: Sociálna sieť (Social Network), USA, 2011

Sociálna sieť

Wikipedia: „Všetko viem!“ Google: „Všetko nájdem!“ Facebook: „Všetkých poznám!“ Internet: „Bezo mňa ste v keli.“ Elektrina: „Tak sa všetci upokojíme, dobre?“ Z týchto pomôcok si dnes vyberieme sociálnu sieť, geniálneho programátora Marka Zuckerberga a jeho príbeh, ako obyčajný študentík umožnil všetkých spoznať a tak sa vypracoval na najmladšieho miliardára v histórii.

Ak po filme nedostanete chuť zapnúť si komp a prihlásiť sa do svojho konta, máte pevnú vôľu.

Nuž, hovejte si podľa ľúbosti, priatelia.


14. októbra 2011
Alexandra Pavelková