Tufova dobrodružství

Martin, George R. R.

Obnovená edícia Karavana vo vydavateľstve Abatros ma už raz potešila. Koncom minulého roku vydali príjemnú fantasy Poula Andersona. Nebola to zlá kniha a mala výbornú cenu. Tentoraz je moje potešenie ešte väčšie – vydali totiž zbierku poviedok môjho obľúbeného autora – G. R. R. Martina – a cena, cena je ešte lepšia. 200 korún slovenských za 350 strán kvalitného textu, to sa dnes len tak nevidí. Preto, hor sa do čítania…

Hlavným hrdinom knihy „Tufove dobrodrodružstvá“ je (napodiv) Tuf. Je to mohutný chlapík s plešatou hlavou a mäkkým srdcom, očividne sa nehodiaci do postu medzihviezdneho obchodníka. Má rád mačky a dobré pivo (nie tak ako mačky) – a jeho stoicizmus je priam obdivuhodný. Má len jedinú slabosť – zvedavosť, hovorí sám – mne sa však ako problematický javí aj iný jeho výstrelok – zmysel pre fair play. So svojou zvedavosťou a férovou hrou sa zaplieta do vecí, ktoré by mal obchádzať na parseky ďaleko a rieši ich takým spôsobom, že aj majster Yoda je proti nemu sebec ako hrom.

Knihu tvorí zbierka piatich poviedok. Každá poviedka sa točí okolo Tufa a jeho prírastku do rodiny. Obchodníček Tuf totiž pri svojich cestách natrafil na prastarú loď Federácie, napratanú až po okraj vymoženosťami genetiky a bunkovou bankou miliárd tvorov zo stoviek planetárnych sústav. Nikto iný v známom vesmíre nedisponuje podobnými znalosťami a to je práve zdrojom zápletok Tufovych dobrodružstiev. Dobráckeho obra chce každý ošmeknúť, ako sa len dá – a je na Tufovi a jeho mačkách, aby si svoj poklad nenechali vziať.

Poviedky su majstrovským kúskom space opery. Pán Martin je Pán spisovateľ a je to vidieť. Poviedky nemajú nádych drogového tripu, ako sa to vyžaduje po súčasných dielkach, je to však kus poctivej spisovateľskej roboty. Tuf je nádhernou postavičkou, občas komickou, niekedy tragikomickou ale vždy ľudskou až do špiku kostí. Má zdravý sedliacky rozum a zmysel pre čestnú hru, to mu však nebráni používať drobné ľsti, za ktoré by sa nemusel hanbiť ani majster stratég. Postavy okolo neho sú tiež stopercentní ľudia a Martin ich vytvoril tak, že ich nemôžete ignorovať. Jednoducho – buď sa vám páčia alebo ich neznášate, presne tak ako v živote. V skratke – nič, čo vytvoril pán Martin nemožno ignorovať.

Ďakujem, Albatros a prajem ti šťastný let!


14. mája 2000
Rastislav Weber