Třetí planeta smrti

Harrison Harry

Dej Tretej planéty smrti sa spočiatku vracia na Pyrrus, kde fauna a flóra aktívne reagujú na myšlienky kolonistov – ktoré sa časom vypracovali na vražedné šialenstvo (Prvá planéta smrti). Ako každá vojna si aj táto vyberá svoju daň a Pyrranov je čoraz menej. Nemožno sa preto diviť, keď to raz Jasona DinAlta prestane baviť – a rozhodne sa odísť. Cieľom je planéta s nežným názvom Felicity – ktorú sa občas niekto pokúsi kolonizovať a spravidla pri tom zmizne bez stopy…

Keby Harry Harrison naložil do DinAltovej rakety celé osadenstvo Pyrru, bolo by po knihe. Týchto vraždiacich šialencov by stačilo vyložiť kdekoľvek, a akákoľvek planéta by sa pred nimi sklonila. Preto tu autor pridal háčik – Pyrranom sa z domu nechce, aj keď tam padajú ako muchy. S Jasonom odlieta len hŕstka pištoľníkov – na planétu, ktorá poriadne preverí ich taktické, ale aj strategické schopnosti…

Tretia planéta smrti je kombináciou Prvej a Druhej (čo napokon dá rozum, jedna a dve sú tri). Z prvej knihy ostali v deji Pyrrania, s pištoľami prekliato nízko, z druhej sa na Felicity dostali viac-menej primitívni domorodci, ktorí už ale neovládajú esperanto (Druhá planéta smrti). Vojaci takmergenerála Temuchina veľa nehovoria, no zato sa na svojich takmerkoňoch vynoria z hmly ako prízrak, udrú a step sa napije krvi. Sú to barbari, a priori proti čomukoľvek modernému – a jediným argumentom v hre proti nim je sila. Alebo, aspoň si to spočiatku Jason myslí. Osud postupne ukazuje svoju pravú tvár a tak DinAltovi – profesionálnemu hráčovi – neostáva nič iné, len staviť všetko na jednu kartu.

A – čo myslíte – vyhrá aj tentoraz?

Tretia planéta smrti je dôstojným vyvrcholením trilógie Deathworld. Akčný, nie veľmi komplikovaný príbeh, s výbornou obálkou Martiny Pilcerovej – a za výbornú cenu (99 Kč). Je to jasný typ na oddychovku, možno trochu podobný Markovi Stoneovi (primitívnou planétou), no s ďaleko, ďaleko prepracovanejším prostredím a postavami. Jednoducho, je komu držať palce, a o to ide.

Třetí planeta smrti, Harrison Harry, akčná sf (FANTOM Print, orig. Deathworld 3, preklad AF167 Publishing, obálka Martina Pilcerová, brož., 192 strán, 99 Kč, ISBN 80–86354–17–2)


4. októbra 2001
Rastislav Weber