Titan A. E.

Vivat!

Po prečítaní Jurajovho príspevku som nemohol inak, ako napísať vlastný názor na vec – čiže na tento film.

Prvýkrát som ukážky na Titan A.E: videl pred Toy Story 2. Neveril som vlastným očiam, nevedel som obsedieť, nevedel sa dočkať. Keď som neskôr načrel do internetu a vydoloval z nej informácie o producentovi, režisérovi, hudbe a animátorov, bol som presvedčený, že tento film bude flop.

Prečo? Pretože mediálny otec tohto diela Fox chcel dosiahnuť – podľa mňa – nedosiahnuteľné: plynulé spojenie trojdimenzionálnych pozadí s dvojdimenzi­onálnymi postavami a predmetmi sa mi zdalo neuskutočniteľné. Už som pred sebou videl, ako to do seba nezapadá, ako sa bijú farby a ako animácia nesynchronizuje s pozadím. Hovorím – flop. (Ako napríklad Čarovný meč.) O deji som toho veľa nevedel… Okrem toho sa vo svojich výrokoch snažil Fox osloviť skupinu 14 – 19-ročných, ktorá je považovaná za jednu z najnevyspyta­teľnejších. Veď kto si už kedy dal rady s adolescentmi? Predsa som sa ale – ako správny maniak animovaných filmov, seriálov a podobne – išiel pozrieť, ako hlboko sa tento film prepadne na mojej stupnici.

Nemal som to robiť. Akonáhle som zbadal úžasne renderované 3D pozadia, jemnú a plynulú animáciu, vynikajúce detaily, bol som v siedmom nebi. To by ale nestačilo tomu, aby som tento film považoval za sci-fi roku 2000. Áno, tak ďaleko som až zašiel. A zaslúžil sa o to scenár.

Tento film totiž v žiadnom prípade nie je pre deti. (Pre všetkých, ktorí to ešte nepochopili – toto nie je Disneyovka!) Je naozaj určený pre horeuvedené ročníky. Dej nie je rozkúskovaný, ale plynule prechádza z jednej udalosti do druhej, každá z nich so svojou vlastnou dôležitosťou. Na druhej strane, nepredkladá divákovi všetko rovno predhriate na tanieri, ako to robí prepadák menom X-Men (o tom ale inokedy), ale ponecháva mu priestor na vlastné hľadanie vysvetlení. A keď aj na nejaké vysvetlenie prídete, zďaleka nemusí byť pravdivé. Tomu sa hovorí rôznorodosť! Film je plný dramatických zvratov, romantiky, ľudských charakterov, ktoré v žiadnom prípade nie sú ploché. Kde tu sa mihne aj slabý erotický nádych.

Obsah: Ľudstvo stojí pred prahom svojej smrti. Zničenie Zeme civilizáciou Drejov, evakuácia prežitých a po nej nasledovné zotročenie. Posledná, aj to stratená nádej je loď Titan, ktorej technológia by mohla ľudstvu pomôcť nájsť nový domov (napríklad takú planétu Bob). Mapa je ale v rukách hrdinu, ktorý žiadnym hrdinom byť nechce…

O vizuálnej stránke som už hovoril dosť. Určite chcete vedieť, ako je to s hudbou… Keďže nie som práve milovníkom tvrdého rocku, zdá sa mi dosť šialená. Nádherne ale podfarbuje situácie, akčnosť deja a napätie v ňom. Zvuky a hudba sú naozaj dôležitým prostriedkom výrazu v tomto filme a odporúčal by som vám teda, aby ste si – ak už sa pre toto úžasné dielko rozhodnete – ho pozreli v kine s dobrým zvukovým systémom.

Pravdepodobne ste pochopili, že tento film si z môjho pohľadu zaslúži iba jednu známku – 10/10 – a hrdo sa zaradí vedľa Princa egyptského na výslnie animovaného filmu v ľudskej histórii.


25. októbra 2000
Alexander Schneider