Tipy na týždeň 5. - 11. júla 2021

Tak ako každý rok, odo dnes na Fandom.sk začíname s prázdninovým servisom a ponukou podujatí, ktoré vás môžu vytrhnúť zo všednej reality. Aj keď pre väčšinu podujatí platia preventívne protipandemické opatrena, stále je kam ísť a zabaviť sa, prípadne poučiť. Na tento týždeň sme si pre vás vybrali stretnutie so Ženou z Marsu, výstavu stavebnice Merkur a úžasné modely z papiera.


Žena z Marsu na Slovensku

Anotácia

Známa slovenská vedkyňa a marsonautka Michaela Musilová zavíta po dlhom čase domov. Pôsobí totiž na Havaji, kde na sopke Mauna Loa sídli výskumná stanica HI-SEAS. V rámci vesmírneho výskumu sa Michaela zúčastnila už približne tridsiatich simulovaných misií na Mars a Mesiac. Využite unikátnu príležitosť na osobné stretnutie a príďte si vypočuť zaujímavé rozprávanie o záhadných extrémofiloch, nebezpečných expedíciách či dobývaní vesmíru. Reč bude aj o tvrdej konkurencii a profesionálnom uplatnení žien vo vedeckom prostredí. Nebude chýbať ani rozprávanie o knihe Žena z Marsu, ktorú napísala Lucia Lackovičová a ktorá vyšla na sklonku roka 2020 vo vydavateľstve Artis Omnis.

Miesto konania podujatia: Bratislava, Nitra, Trenčín

Termín podujatia:
4.7. Nitra (16,00 Pešia zóna)
6.7. Petržalská knižnica (17,30 Prokofievova 5)
9.7. Festival Pohoda (17,30 Café Kušnierik, 18,30 Literárny stan Martinus)
13.7. Letná čitáreň U červeného raka (17,00 Michalská 26)
15.7. Kníhkupectvo Panta Rhei (17,30 Poštová)

Vstupné: zadarmo.

Podujatie je vhodné aj pre deti.

Viac podrobností sa dozviete na facebookovskej stránke organizátora podujatia.


Merkur na hrade Modrý Kameň

Anotácia

Výstava MERKUR je určená pre malých aj veľkých, ktorí si chcú zaspomínať na svoje detstvo. Kovová stavebnica so 100 ročnou históriu je českým fenoménom známym nielen u nás, ale na celom svete. Jej nadčasovosť podčiarkuje fakt, že sa na hračkárskom trhu aj dnes teší veľkej popularite. Základ stavebnice tvoria farebné kovové pliešky rôznych rozmerov s dierami o priemere 1 cm. Do nich zapadajú skrutky a matice, pomocou ktorých sa z Merkuru dá postaviť naozaj čokoľvek. Niektoré modely stavebnice sú obohatené o kolesá, hriadele … a dokonca aj elektromotory. Hra s Merkurom okrem zábavnej funkcie podporuje mechanické, strojárske a elektrotechnické vlohy detí. V minulosti bola stavebnica využívaná na školách ako pomôcka pri vyučovaní mechaniky. Súčasný výrobca MERKUR TOYS s.r.o. sa zameriava tiež aj na výrobu edukačných pomôcok cielených na mechatroniku a robotiku. Na vysokých školách sa stavebnica vyžíva pri vyučovaní statiky, dynamiky a kinematiky.

Miesto konania podujatia: Múzeum bábkarských kultúr a hračiek, Hrad Modrý Kameň

Termín podujatia: 26. 5. – 26. 9. 2021

Vstupné: neuvedené

Podujatie je vhodné aj pre deti.

Viac podrobností sa dozviete na stránke organizátora podujatia.


Výstava Papierový svet

Anotácia

Výstava papierových modelov známych stavieb, ktorých autorom je modelár z Dubnice nad Váhom, Vladimír Sloboda. V jeho veľkej papierovej zbierke nechýbajú najznámejšie slovenské historické pamiatky ako Bojnice či Strečno ale aj dávno zaniknuté hrady v ich pôvodnej zrekonštruovanej podobe. Súčasťou výstavy sú tiež modely slovenských a českých kostolíkov a iné širokej verejnosti neznáme alebo menej prezentované architektonické diela. Inštalácia je doplnená o informačné panely so zaujímavosťami o jednotlivých zobrazených stavbách. Zaujímavosťou je model mikulášskej synagógy.

Miesto konania podujatia: Liptovský Mikuláš

Termín podujatia: do 31. 8. 2021

Vstupné: Neuvedené

Podujatie je vhodné aj pre deti.

Viac podrobností sa dozviete na stránke organizátora podujatia.


5. júla 2021
Fandom SK