Tipy na týždeň 2. - 8. augusta 2021

Aj tento týždeň sa po celom Slovensku koná kopa podujatí, kde môžete stráviť príjemný čas sami, s deťmi alebo partnermi. Aj keď pre väčšinu podujatí platia preventívne protipandemické opatrena, stále je kam ísť a zabaviť sa, prípadne poučiť. Na tento týždeň sme si pre vás vybrali zábavnú jazdu, na ktorej sa môžete odfotiť s drakmi alebo Lukom Skywalkerom, pokochať sa rozprávkovými ilustráciami alebo spoznávať rôzne strašidlá.

Keďže mnohé podujatia sa opakujú alebo pretrvávajú celé leto, pozrite si aj tipy z predchádzajúcich týždňov.


Výstava drakov, trick artu, zrkadlové bludisko a nafukovacia dráha v Tatralandii

Anotácia

Užite si skvelú zábavu pre celú rodinu! V Liptov Aréne Tatralandia pre vás pripravili niekoľko výstav a k tomu adrenalínovú nafukovaciu dráhu a jedno z najlepších zrkadlových bludísk v Európe. Zažite adrenalínovú prechádzku medzi drakmi, ktorú vďaka autenticite exponátov ocenia nielen deti, ale aj ich rodičia. Pokračovať môžete do Trick art výstavy, kde sa od srdca zasmejete vďaka optickým klamom a ďalším trikom, zaobstaráte jedinečné fotky na mobil a zažijeme niečo, čo si ešte dlho budete pamätať. Deti sa potom môžu prejsť po viac ako dvadsaťmetrovej nafukovacie šmykľavke a zakončiť túto skvelú púť môžete v zrkadlovom bludisku.

Miesto konania podujatia: Tatralandia

Termín podujatia: 1. 7. – 29. 8. 2021 od 19:00 do 19:30.

Vstupné:

Dieťa do 3 rokov: zdarma
Dieťa, dospelí – jednotné vstupné: 8 eur
Rodinné vstupné (2+1): 21 eur
Rodinné vstupné (2+2): 28 eur
Dieťa – organizované skupiny 10 a viac osób: 6 eur

Podujatie je vhodné aj pre deti.

Viac podrobností sa dozviete na facebookovskej stránke organizátora podujatia.


Výstava Peter Uchnár – Rozprávky

Anotácia

Ilustrácie Petra Uchnára k Veľkej knihe slovenských rozprávok. „Výstava predstavuje jedno z jeho prvých a súčasne najreprezenta­tívnejších diel v ilustrátorskej tvorbe. Na počiatku boli ilustrácie, konkrétne tie, ktoré mu odtrhli Zlaté jablko na BIB ´99 a tento úspech o štyri roky veľkú príležitosť v podobe jednej z najvýpravnejších, najveľkorysejšie a najbohatšie ilustrovaných kníh v dejinách slovenskej ilustrácie: Veľkej knihy slovenských rozprávok Ľubomíra Feldeka. Dobšinského rozprávky prerozprávané do súčasného jazyka ilustroval Uchnár rovnako šťavnatým výtvarným jazykom, za čo získal nielen Cenu Ministerstva kultúry SR (Najkrajšia kniha Slovenska) 2003, ale aj zápis na čestnú listinu IBBY 2006 (MACAU, Čína). Prvýkrát vyšla v roku 2003 vo vydavateľstve Reader‘s Digest Výber v slovenskom aj českom jazyku. Druhýkrát v preklade v redukovanom vydaní v Slovinsku. Na Slovensku opäť v roku 2016 v rozšírenom vydaní o päť slovenských rozprávok, doplnená a rozšírená ilustráciami k nim a s novou obálkou pod názvom Truhlica najkrajších rozprávok. A opäť v slovenčine aj češtine. Zatiaľ posledné, štvrté vydanie z minulého roka, doplnené o nové ilustrácie a s novou obálkou (Slovart, 2020) s pôvodným názvom Veľká kniha slovenských rozprávok symbolicky uzatvára sedemnásťročný oblúk na jej úspešnej ceste. Na výstave sú aj dva obrazy na plátne, ktorých kompozícia bola urobená v digitálnom prostredí kolážou drobných ilustrácií z knihy. S ilustráciami Petra Uchnára sa môžete stretnúť vo vyše päťdesiatich knihách. Hoci má vo výkladnej skrini slovenskej knižnej ilustrácie také klenoty, ako sú rozprávky, nesmieme zabudnúť ani na Petra Pana, ich starším bratom aj vlajkonosičom a svetlonosom jeho imaginácie a fantázie sú ilustrácie Žemberovej poézie, Biblie, Shakespearea a v neposlednom rade Werichovho Deoduši.“ (Juraj Žembera, kurátor výstavy)

Miesto konania podujatia: Pred Múzeom Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši

Termín podujatia: 15. jún 2021 – 29. august 2021

Vstupné: uvedené na stránke organizátora

Viac podrobností sa dozviete na stránke organizátora podujatia.


Strašidlá na hrade Červený Kameň

Anotácia

SNM – Múzeum Červený Kameň Vás pozýva na novú interaktívnu výstavu, ktorá vznikla v spolupráci s výtvarníkom Alešom Drašnarom. Tentokrát sa môžete v hradnej lisovni stretnúť s rôznymi známymi, či menej známymi strašidlami. Vzdelávacia a interaktívna výstava strašidlá je určená predovšetkým pre rodiny s deťmi. Zbierku magických strašidiel zastupujú mytologické tvory, pričom každý z nich má svoje meno a je pre návštevníka niečím atraktívny. Návštevníci sa budú môcť stretnúť s prašivcom, baziliškom, permoníkmi, drakom a mnohými ďalšími záhadnými postavami. Deti spoznávajú mená jednotlivých strašidiel podľa troch preklápacích indícií a tajničky. Kto sa nebojí, nech ráči vstúpiť!

Miesto konania podujatia: hrad Červený Kameň

Termín podujatia: 26. júna do 5. septembra 2021 v čase od 10.00 do 17.00 hod.

Vstupné: 2,50 € (deti do 6 rokov majú vstup zdarma)

Viac podrobností sa dozviete na stránke organizátora podujatia.


Keďže mnohé podujatia sa opakujú alebo pretrvávajú celé leto, pozrite si aj tipy z predchádzajúcich týždňov.


2. augusta 2021
Fandom SK