Tipy na týždeň 19. - 25. júla 2021

Aj tento týždeň sa po celom Slovensku koná kopa podujatí, kde môžete stráviť príjemný čas sami, s deťmi alebo partnermi. Aj keď pre väčšinu podujatí platia preventívne protipandemické opatrena, stále je kam ísť a zabaviť sa, prípadne poučiť. Na tento týždeň sme si pre vás vybrali cestu za pokladmi Slovenska, za dukátmi, za drakmi alebo za zabudnutými remeslami.

Keďže mnohé podujatia sa opakujú alebo pretrvávajú celé leto, pozrite si aj tipy z predchádzajúcich týždňov.


Za pokladmi Slovenska – Hrad Banská Bystrica

Anotácia

Tridsať dní, sto hradov, dvesto príbehov. V termíne od 11.7.2021 do 11.8.2021 sa skupina mladých ľudí vydá po stopách hradov, zámkov a zrúcanín Slovenska. V týchto dňoch chcú prejsť všetky z týchto historických pamiatok, z ktorých ešte niečo zostalo. Pondelok 19. 7. 2021 je venovaný Hradu Banská Bystrica a talkshow, do ktorého prijali pozvanie traja zaujímaví hostia: inštruktorka Nika Kotláriková, historik Vladimír Sklenka a spisovateľka Alexandra Pavelková. Tí vám povedia svoj príbeh a prezradia viac o poslaní, ktorému sa venujú. No najmä odhalia svoje dôvody, prečo robia, čo robia. Príjemnú atmosféru bude dotvárať hudobník Dalibor Urminský.

V prípade priaznivého počasia sa budete môcť zúčastniť podujatia Potulky pri hrade, ktoré bude viesť hosť talkshow Vladimír Sklenka.

Termín podujatia: 19. 7. 2021 od 17:00 hod.

Vstupné: zadarmo.

Podujatie je vhodné aj pre deti.

Viac podrobností sa dozviete na facebookovskej stránke organizátora podujatia alebo na stránke organizátora podujatia.


Cesta za dukátmi

Anotácia

Spoznávajte históriu štyroch hradov.

Kráľ Žigmund, krátko po nástupe na uhorský trón, musí zachrániť svoju manželku kráľovnú Máriu z chorvátskeho zajatia. Vyzbieraním výkupného poverí svojho verného vojvodu Stibora zo Stiboríc. Pomôžte aj vy Stiborovi. Vyrazte na štyri jeho hrady Uhrovec, Beckov, Čachtice a Plavecký hrad. Razte Žigmundove dukáty a osloboďte kráľovnú Máriu zo zajatia. Čo bude vašou úlohou? Je to jednoduché. Aby ste pomohli Stiborovi vykúpiť kráľovnú Máriu zo zajatia, budete musieť navštíviť štyroch kastelánov Beckovského hradu, Čachtíc, Uhrovca a Plaveckého hradu. Každý z nich vám dá, alebo vám umožní si vyraziť Žigmundov dukát. Putujte a spoznávajte pomocou pútavého príbehu históriu našich predkov.

Miesto konania podujatia: Hrady Beckov, Čachtice, Uhrovec a Plavecké Podhradie.

Termín podujatia: 5. 6. – 3. 10. 2021

Vstupné: neuvedené.

Podujatie je vhodné aj pre deti.

Viac podrobností sa dozviete na stránke organizátora podujatia.


Dračie dni

Anotácia

Dračie dni sú rozprávkový festival pre celú rodinu. Pozývame Vás do sveta drakov, víl a odvážnych rytierov, v ktorom ožijú tie najkrajšie legendy. Tešiť sa môžete na originálnu rozprávku s profesionálnym hereckým obsadením, ktorá sa nezaobíde bez aktívnej účasti návštevníkov. Príďte našim hrdinom na pomoc v náročnej úlohe tohto leta – uchrániť dračie vajíčko pred intrigami lúpežného rytiera Zloboja. Len s pomocou detí sa z neho napokon môže vyliahnuť malý dráčik! Popri rozprávke na Vás čaká aj bohatý sprievodný program v podobe divadielok, výcviku rytierov a ďalších zábavných a náučných aktivít. Celý festival budú zároveň sprevádzať remeselné jarmoky.

Miesto konania podujatia: hrad Červený kameň, Zvolenský zámok, Smolenický zámok, Budatínsky hrad

Termín podujatia: 24. a 25. 7. 2021 – Zvolenský zámok (ďalšie termíny a miesta sú uvedené na stránke organizátora)

Vstupné: uvedené na stránke organizátora

Viac podrobností sa dozviete na stránke organizátora podujatia.


Festival zabudnutých remesiel

Anotácia

Píše sa rok 1390. Posol kráľa Žigmunda Luxemburského nesie správu pánovi hradu Červený Kameň Ulrichovi Wolfurtovi. „Kráľ Žigmund navštívi Tvoje panstvo.“ Po obdržaní posolstva sa začne pripravovať na príchod kráľa a jeho družiny. Na jeho pozvanie k hradu prichádzajú urodzení páni z celého okolia, najlepší remeselníci, tanečníci i majstri rôznych umení. Kaukliari cvičia svoje najlepšie čísla, hudobníci skladajú piesne na jeho slávu a kuchári objednávajú tie najdrahšie koreniny. Mladí či starí, chudobní či bohatí, všetci prichádzajú vzdať česť jeho veličenstvu. Vivat Sigismundus Rex! Príďte ju vzdať spolu s nami na Festival zabudnutých remesiel. Už siedmy ročník festivalu teraz prichádza s novým, jedinečným konceptom. Nechajte sa vtiahnuť bránami stredoveku ešte intenzívnejšie cez príbeh založený na skutočnej udalosti, osobnej návšteve hradu Červený Kameň kráľom Žigmundom Luxemburským. Na svoje si prídu nadšenci histórie, rodiny s deťmi i milovníci remesiel a dobrého jedla. Radosť, ale aj útrapy stredovekého života zažijete len na Festivale zabudnutých remesiel na hrade Červený Kameň.

Miesto konania podujatia: Hrad Červený Kameň

Termín podujatia: 24. a 25. 7. 2021

Vstupné:
Vstupenka na jeden deň : 8 eur
Zľavnená vstupenka na jeden deň (Deti do 15 rokov, držitelia ISIC alebo euro 26, ZŤP a osoby staršie ako 65 rokov): 6 eur
Deti do 5 rokov: zdarma

Podujatie je vhodné aj pre deti.

Viac podrobností sa dozviete na stránke organizátora podujatia.


Keďže mnohé podujatia sa opakujú alebo pretrvávajú celé leto, pozrite si aj tipy z predchádzajúcich týždňov.


19. júla 2021
Fandom SK