Tipy na týždeň 17. - 23. augusta 2020

Leto už pomaly končí, ale ešte stále náš čaká pár prázdninových týždňov a s nimi aj rôzne podujatia po celom Slovensku. Pre malých aj veľkých fanúšikov fantastických zážitkov sme tento týždeň vybrali oživené remeslá, tajomný Pustý hrad a obľúbenú nočnú prehliadku mučiarne s ohňovou šou. Keďže viaceré podujatia sa počas leta opakujú alebo fungujú dlhší čas, na konci tohto článku nájdete odkaz na naše tipy z minulých týždňov, ktoré môžu byť ešte aktuálne.


Oživené remeslá v humenskom skanzene

Anotácia

Letný zážitkový program pod názvom Cyklus tvorivých dielní tradičných remesiel pre verejnosť – Oživené remeslá v muližánrovej ponuke prezentuje tradičné remeslá, ktoré stáli na počiatku rozvoja ľudovej remeselnej a umeleckej tvorivosti.

Počas piatich nedieľ predstavujú múzeum a regionálni nositelia tradičnej remeselnej kultúry kováčstvo, remenárstvo, spracovanie slamy, výrobu šindľov a tradičných strešných krytín, tkanie na krosienkach, plstenie, tokárstvo, stolárstvo a podmaľbu na sklo. Súčasťou programu od 14. do 18. hodiny sú ukážky tradičných remeselných postupov, výrobných nástrojov a výrobkov, tematické výstavy a sprievodný program. V areáli skanzenu má verejnosť možnosť vyskúšať si jednotlivé remeselné techniky v rámci tvorivých dielní a oboznámiť sa s jednotlivými remeslami prostredníctvom prehliadky skanzenu. Samotný areál skanzenu je jedinečnou ukážkou spojenia tradičnej ľudovej sakrálnej, bytovej a hospodárskej kultúry s ukážkami zachovaného jedinečného súboru tradičných remeselných stavieb, nástrojov, remeselných výrobkov, predmetov a postupov ľudovej umeleckej tvorivosti dokumentujúcich hospodársky vývoj horného Zemplína.

Miesto konania podujatia: Vihorlatské múzeum v Humennom

Termín podujatia: 23. 8., 30. 8. 2020

Vstupné: Neuvedené.

Podujatie je vhodné aj pre deti.

Viac podrobností sa dozviete na stránke organizátora podujatia.


Zaži hrady inak – komentovaná prehliadka Pustého hradu

Anotácia

Vypočujte si príbehy o hrade a zaujímavých nálezoch, ktoré vám predstavia odborníci Ján Beljak a Noémi Beljak Pažinová.

Každé miesto žije svojim vlastným príbehom. Miesta, akým je Pustý hrad vo Zvolene žijú aj tajomnom. Tajomnom a predstavami, ktoré sa nám vynárajú pri sledovaní hradieb či objektov, z ktorých sa zachovali len zrúcaniny. Čo všetko sa ukrýva na Pustom hrade, ktorý je jednou z najrozsiahlejších hradných zrúcanín v strednej Európe? Spoznaj čaro tohto miesta, ktorého tajomstvá postupne odkrývajú archeológovia.

Na slovo vzatí odborníci ti predstavia veľkolepý Pustý hrad, ktorý patril k elite najdôležitejších sídel uhorských kráľov či Zvolenskej župy. Dozvieš sa príbeh o razení falošných mincí na hrade či o tom, ako sa podarilo odkryť spod zeme Dolný hrad.

Miesto konania podujatia: Pustý hrad, Zvolen

Termín podujatia: 22. 8. 2020 o 10:00

Vstupné: 5 eur/osoba, deti do 8 rokov zdarma

Podujatie je vhodné aj pre deti.

Viac podrobností sa dozviete na stránke organizátora podujatia.


Nočné prehliadky Trenčianskeho hradu

Anotácia

Posledný raz toto leto vám v spolupráci so sokoliarskou skupinou Aquila z Bojníc tajomný hrad na Považí ponúkne jedinečnú príležitosť zažiť atmosféru mučiarne v netradičnom prevedení. Napichovanie na kôl, šibenica, upaľovanie bosorky a iné „zábavky“ kata a jeho pomocníkov vás nenechajú chladnými a sľubujú vcelku slušné posilnenie bránice. Program bude ukončený pri Jeremiášovej bašte 10-minútovou ohňovou show (v časoch o cca 20.00, 21.00, 22.00, 22:30 h.)

Miesto konania podujatia: Trenčiansky hrad

Termín podujatia: piatok a sobota 21. 8. a 22. 8. 2020 od 19:00 do 23:00 hod. (posledný vstup o 22:00 h.)

Vstupné:

  • Dospelí – 8 €
  • Deti, žiaci a študenti od 6 rokov – 5 €
  • Dôchodcovia, vojnoví veteráni, ŤZP, ŤZP-S – 5 €
  • Deti od 3 – 6 rokov – 1 €

Podujatie je vhodné aj pre deti.

Viac podrobností sa dozviete na stránke organizátora podujatia.

Keďže mnohé podujatia sa opakujú alebo pretrvávajú celé leto, pozrite si ešte tipy z predchádzajúcich týždňov.


17. augusta 2020
Fandom SK - PR