Tipy na týždeň 12. - 18. augusta 2019

Prázdninový servis pokračuje: Tentokrát sa nám v bohatej ponuke letných podujatí, ktoré by mohli zaujať aj fanúšikov fantastiky a alternatívneho životného štýlu, zapáčili tri výstavy. Jedna je o vesmíre, druhá o klamoch nášho mozgu a tretia nás vráti do čias, keď sme si z papiera stavali modely Hviezdy smrti.


Vesmír očami detí

Vesmír očami detí

Anotácia

Srdečne Vás pozývame na výstavu víťazných prác celoslovenskej výtvarnej súťaže Vesmír očami detí.

Miesto konania podujatia: Galéria Á. Fesztyho v Dome kultúry, Hurbanovo

Termín podujatia: august a september v pracovných dňoch od 09:00 do 15:00 hod

Celoslovenskú výtvarnú súťaž Vesmír očami detí 2019 organizuje Slovenská ústredná hvezdáreň v Hurbanove V spolupráci s hvezdárňami, okresnými astronomickými kabinetmi, centrami voľného času a regionálnymi osvetovými strediskami a toho roku sa konal už jej XXXIV. ročník.

Viac podrobností sa dozviete na stránke organizátora podujatia.


Klamárium

Klamárium

Anotácia

Čo prezrádzajú zrakové klamy o ľudskej mysli, približuje výstava Klamárium v budove Bravo v Kasárňach/Kul­turparku. Jej autormi sú psychológovia z Psychologického ústavu Akadémie vied ČR Michal Šimeček a Radovan Šikl. Na spoločnom projekte spolupracovali s katedrou psychológie Filozofickej fakulty Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave. Prostredníctvom interaktívnych exponátov si môžu záujemcovia vyskúšať, ako nás naše vnímanie a videnie môže zmiasť. Dozvedia sa, akým spôsobom funguje ľudská myseľ pri zrakovom poznávaní sveta a ako môže oklamať.

Výstavu tvorí 30 známych i menej známych zrakových klamov. Väčšina z nich má interaktívnu povahu. Ich účinok je podmienený ochotou návštevníka riadiť sa inštrukciami a pristúpením na navrhnutú hru alebo aspoň snahu premýšľať, čo je na videnom podnete zvláštne a ako je vôbec niečo také možné. Ku každému vystavenému exponátu je k dispozícii krátke vysvetlenie a pre záujemcov aj podrobnejšie. V experimentálnom priestore si potom môžete vyskúšať rad úloh, používaných v psychologickom experimentálnom výskume.

Autori veria, že výstava prinesie zábavu a poučenie a vzbudí zvedavosť a túžbu dozvedieť sa o tajoch ľudskej mysle viac. Je rozdelená na päť častí a v každej sa návštevník zoznámi s vybranou oblasťou ľudského vnímania. Dozvie sa Čo mozog nebude chcieť, to neuvidí, Čo všetko mozog zvládne, Ako môžeme vytvoriť ilúziu priestoru na ploche, Ako sa pohrať s perspektívou a Ako vytvoriť ilúziu pohybu.

Miesto konania podujatia: Budova Bravo v Kasárňach/Kul­turparku – Košice

Termín podujatia: aktuálne do 1. septembra 2019

Viac podrobností sa dozviete na stránke organizátora podujatia.


Môjmu srdcu najbližšie – výstava papierových modelov

Anotácia

Výstava papierových modelov

Autorská výstava papierových modelov Miloslava a Mateja Brezovských.

Slávnostné otvorenie sa uskutoční dňa 7. júla 2019 o 15.30 hod. Výstava potrvá do 29. 09. 2019.

Miesto konania podujatia: Zámok Hlohovec, 3. podlažie

Termín podujatia: od 7. júla 2019 do 29. 09. 2019

Viac podrobností sa dozviete na stránke organizátora podujatia.


12. augusta 2019
Fandom SK