Time Machine

3D adventúra

Herbert George Wells je známym klasikom science fiction. Medzi jeho najznámejšie diela patrí Vojna svetov, nemenej slávny je však jeho román Stroj času. Tvorcovia z dielne firmy Cryo si práve toto dielo zobrali ako námet pre svoju najnovšiu hru.

Je 1. január 1983, nachádzame sa v Londýne. Vonku husto sneží, dá sa priam povedať, že Londýnom sa práve preháňa snehová fujavica. Každý bežný človek sedí v takomto počasí doma a číta práve čerstvé vydanie London Tribune či Daily Telegraph. Herbert George Wells však medzi úplne bežných ľudí nepatrí a preto nečíta žiadny z uvedených denníkov, ale niečo kutí vo svojom laboratóriu. Už dlhšie mu po rozume chodí jedna otázka: „Môže sa človek stať pánom svojho osudu?“ Život ľudí je ovládaný časom, dá sa čas ovládnuť? Wells verí, že áno a práve urobil posledné úpravy na svojom Chronoideri. Blesky živelnej energie sa vznášajú okolo centra Chronoideru, keď v tom sa zrazu vo Wellsovom laboratóriu z ničoho nič objaví vo vzduchu Nautilus.

Wells ho berie do rúk a očami zachytí vyrytý nápis: „Nautilus ťa prevedie časom.“ Tá výprava do budúcnosti sa stáva stále záhadnejšia. Wells si sadá do stroja času, a spúšťa celý mechanizmus do chodu. V laboratóriu sa čas začne zrýchlovať, vidieť už iba obrysy miestnosti a aj tie nakoniec miznú. Okolo je už iba temnota, kde sa mihajú bielomodré záblesky energie. Temnota sa zrazu mení na niečo žlté, čas sa zastavuje, ručičky na stroji tiež. Wells v pude sebazáchovy vyskakuje zo stroja času, predtým však ešte stihne zaregistrovať, že ručičky ukazujú rok 800 000, no stroj zrazu s rachotom vybuchuje. Už nie je ani stopy po akomkoľvek stroji času, obloha je modrá a všade naokolo piesok. Wells sa nachádza v meste, ktorého architektúra pripomína staré egyptské stavby. Ako sa však vrátiť späť do súčasnosti, keď je stroj času zničený? Iba jediná bytosť je schopná obnoviť rovnováhu času. Tou bytosťou je mýtický vládca času uctievaný ľuďmi budúcnosti – Chronos.

Hra je vytvorená v engine Cryogen, v ktorom vznikla aj menej podarená Odyssea. Tentoraz je však Cryogen dovedený do dokonalosti, grafika už nejaví známky pixelovosti, postava je pekne zasadená do prostredia a nikde neprebleskujú akési polygóny, ktoré sem nepatria. Predmety v hre sú pekne viditeľné narozdiel od Odyssey, ktorá bola v tomto ohľade na tom dosť zle. Architektúra prostredia je prekrásna, naozaj v niečom pripomína egyptské stavby, na druhej strane ale mnohé budovy majú futuristické tvary.

Hudba je na veľmi dobrej úrovni, opäť sa objavujú motívy orientu, hudba veľmi dobre ladí s celkovou atmosférou hry a prostredím. Do pesničiek je sem-tam zasadený aj údet gongu, ktorý opäť dotvára atmosféru. Všetky postavy sú plne nadabované, ako to už býva zvykom. V prípade problémov si môžete zapnúť aj titulky, ale vzhľadom k tomu, že hra je celá v čestine, to asi nebude treba. Český dabing je na kvalitnej úrovni (ale kedy nebol?), hlasy perfektne sedia k daným postavám. Ambientné zvuky sú opäť štandardom, v meste počuť typický ruch, na púšti šumenie vetra a podobne.

Ovládanie Stroja času javí podobné prvky ako Odyssea, čo je dané aj použitým enginom. Pohybujete sa kurzorovými šípkami, interakcie prebiehajú väčšinou stlačením medzerníka. Špecialitou je kúzlenie, ktoré prebieha pomocou Enteru. Prístup do inventára a výber kúziel sa prevádza pomocou kláves I a C. Celé ovládanie je teda na prvý pohľad prekomplikované, ale počas hrania si človek zvykne. Napriek tomu treba povedať, že úplne by postačovalo použitie základných kláves (kurzorové sípky+medzerník), ako to bolo v neprekonanom Monkey Islande 4. Obtiažnosť hry je na strednej úrovni, typickou črtou tohto druhu adventúr sú rôzne hádanky, ktoré nechýbajú ani teraz. Počas hrania Stroja času budete môcť komunikovať až so 140 postavami a navštívite 34 rôznych miest. Chovanie postáv je podľa manuálu riadené novou generáciou umelej inteligencie, čo však počas hry nebolo nejako moc vidieť. Je tiež otázkou, že aká umelá inteligencia môže byť použitá v adventúrach, kde je scenár deja predpripravený až na malé detaily…

Nové dobrodružstvá stroja času je hra, ktorú sa určite oplatí zahrať. Dôležité je asi spomenúť, že je to pravdepodobne prvá hra, kde bol úspešne implementovaný engine Cryogen. Atmosféra hry si vás podmaní už od začiatku, výrazne tomu napomôže intro hry, ktoré je naozaj prepracované (reálnosť atmosféry Londýna). Podarí sa Wellsovi dostať späť z budúcnosti? To už záleží iba na vás…

Time Machine

Výrobca: Cryo Interactive Entertainment Distribútor: Cryo Interactive Entertainment

Minimálna konfigurácia: P200 MMX, 16 MB RAM 3D karta: ano Multiplayer: ano Typ: Tajomná 3D adventúra

Hodnotenie: 83%


16. mája 2001
GamesWeb