Temné slnko

Farmer Philip José

Philip José Farmer je u nás pomerne známy – aj keď jeho veci vyšli už dávnejšie. Možno si spomeniete na cyklus Stvoriteľ vesmíru, možno na Svet Rieky – každopádne, mám ho „zafixovaného“ ako autora bizarných príbehov. Philip Farmer, držiteľ desiatok ocenení a naposledy nositeľ Nebuly 2000 za veľmajstra žánru. V slovenskom preklade práve vyšla jeho kniha Temné slnko – a hneď na úvod je vhodné poznamenať, že sa ani tentoraz pán spisovateľ nevydal na nové chodníčky. Svet Temného slnka je opäť bizarný, nie nepodobný Skleníku Briana Aldissa…

V podstate sa dá dej knihy zhrnúť pár vetami – a vlastne aj je zhrnutý v anotácii na obálke. Mladík Deyv je vyhnaný z vlastného kmeňa – aby si našiel ženu, ktorej duša bude ladiť s jeho. Znie to zvláštne, ale je to tak – ľudia na Zemi kdesi ďaleko v budúcnosti nosia takzvané dušovajíčka, plody podivuhodného stromu, ktoré odrážajú osobnosť majiteľa. A pár, ktorému bohovia požehnali, musí mať dušovajíčka, ktoré spolu (farebne) ladia…

K Deyvovi v kmeni žiadna žena nesedí – musí preto odísť. Sprevádza ho pes Jum a inteligentná mačka Aejip, cestou stretáva Vanu a „stromového muža“ Sloosha. Zapletá sa do krádeže dušovajíčok (pasívne, vajíčko ukradnú jemu) a kolotoč sa rozbieha. Nasleduje púť divokou Zemou v ďalekej budúcnosti, cesta, ktorá sa z obyčajného hľadania partnerky mení na cestu za záchranou sveta. Nuž tak – keď chcel byť hrdinom knihy, mal rátať s tým, že bude musieť zachraňovať Zem. Nič nie je zadarmo.

Príbeh plynie pomaly, pomaličky, je skôr popisom zvláštnej krajiny, zmesi starých technológií a prapodivných obyvateľov. Čudné stromy a nemenej zvláštne zvieratá. Záhadné cesty, stavby a stroje… Temné slnko je takmer klasickou science fiction zlatého veku, keď sa popis inteligentného vírusu cenil viac ako rýchle dialógy striedané s akciou. Táto kniha pána Farmera je skôr o sile imaginácie než o sile príbehu. Pretože dej samotný sa len vinie na pozadí krajiny – aj keď má svoj začiatok, vrchol a pointu.

Nie je to žiadna „jednohubka“, ale skôr príjemná kniha na dlhý zimný večer, keď sa vám k depresii hodí… Temné slnko.

Temné slnko, Farmer Philip José, bizarná sf v štýle Aldissovho Skleníka (Epos, orig. Dark is the Sun, preklad Beáta Zaťková, Stella Szantová, obálka Ingrid Patočková, viaz., 335 strán, ISBN 80–88977–14–2)


11. októbra 2001
Rastislav Weber