Stráž proti potupě

Green, Simon R.

Ďalší príbeh Jestřába a Rybářky, manželov a kapitánov Hliadky v najhnusnejšom meste na svete – v Havene. Ďalšia detektívka v plášti fantasy, v plášti, ktorý sa už síce dávno neleskne novotou, ale ešte nie je pokrytý zvratkami. Pán Green sa rámci možností žánru a románových cyklov neopakuje a vie zaujať. Aj keď čitateľ vie, že to dopadne dobre, nie je si tým v priebehu deja istý. A tak to má byť…

Príbehy Jestřába a Rybářky, hrdinov „bez bázně a hany“ sú tradičnou ukážkou remesla, do ktorého je však primiešaná aj značná dávka rozprávačského talentu pána Greena. Vie, čo píše a nesnaží sa o filozofiu alebo, nedajbože, o morálne ponaučenie. Stvoril detektívku vo fantasy prostredí a urobil to, podľa mňa, dobre. Iste, niekto by povedal, ani ryba ani rak, ale mne sa to celkom páči. Nie je to síce drsná škola Raymonda Chandlera a Jestřáb nie je Marlowe, aj tak má v sebe príbeh dostatok napätia, aby nenudil a dostatok záhad, aby prekvapoval. Osobnosti hlavných hrdinov už síce boli popísané v predchádzajúcich dieloch, ale aj tu sa objavujú nové prvky. Novinkou sú napríklad drobné informácie o minulosti Jestřába a Rybářky, o minulosti, ktorá vyzerá byť rovnako farebná a príťažlivá ako výzor hlavných hrdinov.

Je to, v skratke, dobrý fantasy príbeh, v ktorom tentoraz čitateľ na chvíľu zapochybuje aj o „morálnom profile“ hlavných hrdinov. Posaďte sa na chvíľu do kresla a dovoľte knihe, nech vás prenesie do špinavých uličiek Havenu, do mesta, kde je zločin rovnako všadeprítomný ako ľudská hlúposť. Pozrite sa na udalosti, ktoré sprevádzali dôležité mierové rokovania, na intrigy, ktoré dostali hlavných hrdinov na nesprávnu stranu barikády. Ochutnajte nové drogy, ktoré ktosi uvádza na Havenský trh a nechajte sa unášať dobrodružstvom až po klasické finále z detektívky. Zistite, že opäť je všetko inak, ako ste si mysleli… Bavte sa!


13. marca 2000
Rastislav Weber