Stíny Asyla

Editor Robert Asprin

Asylum je skazené mesto, proti ktorému sú aj najtmavšie uličky Kalkaty rajskou záhradou. Asylum (orig. Sanctuary) je mesto, v ktorom sa odohrávajú príbehy z tzv. Sveta zlodejov (Thieves World). Asylum je miesto, kam si poprední autori fantasy odkladajú príbehy, ktoré sa vymykajú z ich bežnej tvorby. Asylum je svet, ktorý stvorili sami spisovatelia a vytvorili ho tak šikovne, že vystačil na pekných pár desiatok poviedok. Stíny Asyla sú treťou zbierkou prác z tohoto sveta, prác ktoré by sa hádam mohli označiť ako temná fantasy. Mohli by sa, keby…

Ak píšu o rovnakej veci viacerí autori, nikdy nedokážu udržať rovnakú úroveň, a ani rovnaký štýl. V tejto zbierke sa opäť stretli slávne mená fantasy (od Vondy McIntyre až po Roberta Lynn Asprina), a opäť je to nevyrovnaná zmes, tak ako boli predchádzajúce dva diely (Svět Zlodejů, Příběhy od Oplzlého jednorožce). Nájdete tu vynikajúce práce, ale aj priemerné a také, ktoré nestoja ani za prečítanie. A – napodiv – mne ako najslabšie pripadali práve tie práce, ktoré sa striktne držali Sveta zlodejov, kostry, ktorú spoluautori načrtli hneď na počiatku. A keď sa tak na to pozerám, ako výrazne slabšie mi pripadali práce mužských autorov, ktorí boli – zdá sa – príliš fascinovaní drsnosťou Asyla, až jej nakoniec podľahli. Naproti tomu poviedky ženských autoriek (Vonda McIntyre, C. J. Cherryh, Diana Paxson), ktoré používajú Asylum ako menej dôležitú kulisu, tieto poviedky sú skutočne skvostom. Nesústredili sa totiž na držanie akejsi pomyslenej dejovej línie, ktorá má zachovať svet Asyla pokope, radšej pustili uzdu svojej fantázii (McIntyre: Hľadanie Satana) alebo empatii (Cherryh: Ischade, Paxson: Nosorožec a jednorožec). Vďaka bohu za tieto dámy!

Hľadanie Satana je veľmi krásna fantasy. Je to poetický obrázok, ktorý na prvý pohľad nezapadá do charakteru Asyla. Je to príbeh o tom, ako sa štyria pútnici vydali do Asyla zachrániť svojho priateľa, priateľa, ktorý nosí meno Satan. A nenosí ho bezdôvodne… Už dávno som hrdinom tak nedržal palce, hlavne keď som si uvedomil, že kniha sa vydáva za temnú fantasy a v tej hrdinovia nezriedka umierajú. Držal som im palce a… prečítajte si to sami! Príbeh Aerie a Satana a Westerly a Lythande je jednoducho úžasný. Tiene za zakrádajú špinavými uličkami a anjeli tancujú pre potešenie princov. No prichádza prvá smrť… Pre túto poviedku stojí za to Stíny Asyla vlastniť.

Ďalšou veľmi príjemnou poviedkou je príbeh Ischade, zlodejky, ktorá okráda čarodejníkov. Pomáha jej v tom nezvyčajná kliatba a všetko sa jej darí až dovtedy, kým nestretne Enasa Yorla, čarodejníka, ktorý je tiež prekliaty. Ich spojenie môže viesť k zaujímavým výsledkom, no kým čarodej po ňom túži, Ischade sa bráni. A v uličkách Asyla za nimi ostávaju bezduché telá. Poviedka má atmosféru a to správne napätie medzi mužom a ženou, aj keď sú obaja prekliati. Originálne, dobre napísané, stojí to za to.

Poslednou poviedkou (z celkom siedmych), ktorá ma zaujala, je Nosorožec a jednorožec, poviedka, kde sa opäť stretávame s Enasom Yorlom, ktorý je vďaka svojej kliatbe vďačným objektom pre temnou atmosférou naplnené príbehy. Tento mocný čarodejník je posadnutý svojim osudom a zvyčajne chodí zahalený do čierneho plášťa a spod kapucne vidieť len horiace uhlíky jeho červených očí. A nie je to len zbytočne melodramatická kulisa. Jeho dar maliarovi Lalovi sa zdá byť danajským, no až čas ukáže, kto mal pravdu. Poviedka je napísaná veľmi sugestívne, maliarova cesta na dno, stretnutie s čarodejníkom aj zdanlivá cesta nahor sú veľmi presvedčivé. A zlatou dávkou je posledný odstavec, ktorý vám venuje ten správny „pocit úžasu“, tak ako sa na správnu poviedku patrí. Nosorožca… doporučujem začínajúcim autorom namiesto šlabikára! Aj keď je to v podstate „len“ obyčajný príbeh o mužovi, ktorý opäť našiel lásku. Dobrá fantasy ženskej autorky nie je nikdy zlá.

Zvyšok poviedok je len vata. Nie sú to zle napísané veci, no preletel som nimi bez zastavenia. Sú príliš fascinované Asylom ako takým a postavou Tempusa, ktorý je vtelením boha Vashanku. Mne táto postava pripadala nudná, napriek tomu, že má všetky znaky toho správneho hrdinu. Je silný, pekný, temný, posadnutý… ale nudný. Cez poviedky som sa vyslovene prehrýzal, hlavne v pasážach, kde autori opakovali to, čo sa stalo v predchádzajúcich dieloch. Spisovatelia boli očividne platení od slova. A zbytočne.

Napriek nevyrovnanosti zbierky stojí kniha za to, aby ste si ju kúpili. Tie tri poviedky sú skutočne dobré – i keď, radšej by som si ich prečítal sólo, v časopise, kde by som za nich dal menej peňazí. Na Svete zlodejov sú nezávislé a boli by ozdobou akejkoľvek fantasy zbierky. Tak. A som zvedavý na ďalší diel príbehov… z mesta, ktoré je temnejšie ako krtko v tuneli.

Stíny Asyla (Svět zlodejů 3), editor: Asprin Robert Lynn a Abbey Linn, fantasy poviedky (Perseus, orig. Shadows of Sanctuary, obálka Gary Ruddell, preklad Hana Ederová, 325 strán, brož., 169 Kč, ISBN 80–7288–012–8)


20. februára 2001
Rastislav Weber