Slovenská literárna fantastika v roku 2018

Začal sa nový rok a to je čas na malé hodnotenie toho predchádzajúceho. Z pohľadu literárnej fantastiky na Slovensku sa vydaril. Objavili sa noví autori a usilovne pracovali aj tí zabehnutí, všetkým známi. Nám, čitateľom, stačilo iba pekne a pohodlne sedieť za pecou, pravidelne siahať po domácej tvorbe a priasť od spokojnosti…


Rokmi overené mená

Sem patria spisovatelia, ktorých prácu poznáte, sledujete, no aj takí, o ktorých možno počujete prvýkrát. Pritom už majú nejakú tú knižôčku za sebou.

Jedným z najznámejších je bezpochyby Juraj Červenák, autor, ktorý svojho čitateľa nesklame. V dielach svojským pohľadom spracúva históriu aj mystiku, z čoho vzniká pestrý mix fantázie a faktov. Ponúka ľúte boje, zradu, prípadne aj púť za bohmi minulosti. Vydavateľstvo Artis Omnis čitateľov potešilo hneď dvoma Červenákovými románmi. Horiaca ríša (recenzia) je tretím pokračovaním série Bohatier o Iľjovi Muromcovi. Bohatieri tu putujú s nepredvídateľným Koščejom za Svjatoslavovým vojskom a dobýjajú Chazarskú ríšu. Nič nejde jednoducho. Zrada číha aj v ich strede a smrť im dýcha na krk. V slovenčine je záverečný diel rozdelený a čoskoro sa dočkáme druhej polovice, ktorou sa púť slávneho Iľju ukončí. Sekera z bronzu, rúno zo zlata (recenzia) sa odohráva na brehoch Dunaja. Po prepade karavány s jantárom sa princ Podarkés, vládca podunajskej ríše Sokol, vedma Sýkorka a nezlomný Astérios pokúšajú získať vzácny náklad späť. Červenák do príbehu zaujímavo zakomponoval nielen staroslovanskú mystiku, no aj Argonautov, ktorí na lodi Argó priviezli zopár gréckych bájí a povestí.
Hradba západu je meno pevnosti Újvár v Nových Zámkoch. Práve tam sa nahrnú hordy osmanských bojovníkov po porážke uhorských vojsk pri Parkáne. Obranu pevnosti zverili kapitánovi Kornelovi Báthorymu. Ten sa okrem vojenských povinností, obáva o priateľa Voronina, syna Michala a Julianu. Stratili sa a je im na stope obávaná barónka Rónayová. Túto Červenákovu knihu vydal Slovart.

Horiaca ríša - obálka Sekera z bronzu, rúno zo zlata - obálka Hradba západu - obálka

Lenona Štiblaríková má tiež svoj okruh stálych čitateľov. Štiblaríkovej práce sú priame a väčšinou tvrdé ako skutočný život. Abeceda žerie deda (recenzia) je z trošku iného súdka a poteší najmä milovníkov drabble. Hravé hororové príbehy o každodenných problémoch a veciach okolo nás síce vystrašia, zároveň ale zanechajú príjemné pocity a úsmev na tvári. Vydalo vydavateľstvo Hydra.

Jozef Karika má za sebou úspešné obdobie. Sfilmovali mu román Trhlina a do obchodov sa dostal ďalší jeho príbeh Priepasť (recenzia). V Slavkovskej doline je malá skalná plošina, pod ktorou už našli veľa mŕtvych. Padli z tej plošiny náhodou či skočili? Znovu ožíva legenda o tajomnej sile nazvanej sprunggeist, ktorá núti ľudí páchať samovraždy. Prísť všetkému na kĺb sa rozhodne Adam, trpiaci panickým strachom z výšok. Knihu vydal Ikar.

Mark E. Pocha prispel do čitateľského denníčka svojich fanúšikov dvoma knihami. Najskôr to bol horor Na dušičky zomrieš (recenzia) z vydavateľstva Hydra, v ktorom objavíte vraždy, psychiatriu, zamilovanú Luciu aj stalkera. Koncom roka prišiel Dom 490 (recenzia) z dielne vydavateľstva Artis Omnis. Hĺbková sonda do rodiny s klasickými manželskými problémami. Nasťahujú sa do domu, ktorý má vlastné predstavy o bytí či nebytí, a obyvateľov doslova ničí. Psychicky aj fyzicky. Fanúšikovia vedia, že konkrétne prvky z klasických amerických hororov sú v dielkach E. Pochu nevyhnutnosťou.

Abeceda žerie deda - obálka Priepasť - obálka Na Dušičky zomrieš obalka DOM490_obalka

Martinovi Juríkovi vyšiel vo vydavateľstve Marenčin PT dystopický triler 2084. Vojna, moslimskí extrémisti útočia, utečenci z Nemecka, Francúzska a iných krajín putujú na východ, bombardovaná je aj Bratislava. Krajná pravica má moc a odstraňuje každého kritika a oponenta. Napriek všetkým snahám Európu zase rozdelí Železná opona.

Peter Norr je paranormálny vyšetrovateľ. Bojuje s prízrakmi, démonmi či zlými duchmi. Pomáha mu telepatka Cate Havebridgeová a astrálny tvor Adam. V pokračovaní ich príbehov nazvanom Alternauti (vydalo vydavateľstvo Enribook) sa hrdinovia potrápia s ochranou Londýna, v ktorom sa rozšíril paranormálny zločin. Záhadných alternautov, cudzie svety, riadnu dávku steampunku a hororu servíruje vo svojom dielku Peter Jelínek.

Viktória Drgoncová a jej Mračná Urdisu ponúkajú pokračovanie príbehu, ktorého začiatok treba hľadať v roku 2016 v románe Nepriatelia Urdisu. Svet po apokalypse je plný zmutovaných ľudí. Cynthia už začala zabúdať na prežité nebezpečenstvo, aj na Urdis. Keď sa ale nevráti skupina, ktorá bola hľadať zásoby, prepadne ju zlá predtucha. Zúčastní sa na záchranne stratených, no všetko komplikuje neochota Cynthie podriadiť sa vodcovi výpravy. Vyšlo v Art Floyd.

Slovák Ondrej Trepáč potešil svojich fanúšikov novou conanovkou. Vyšla v češtine, vo vydavateľstve Brokilon. Do tohto prehľadu knihu zaraďujeme preto, lebo je to jej dosiaľ jediné vydanie. Tři klíče k Asambale sú pokračovaním Acheronskej dýky, no tentokrát bude protivník zrejme nad Conanove možnosti.

Martin Jurík 2084 - obálka Jelínek - Alternauti - obálka Viktória Drgoncová - Mračná Urdisu Trepáč - Tři klíče k Asambale - obálka


Noví hráči miešajú karty

Jedným z nováčikov na žánrovej literárnej scéne je aj Martin Hatala, známy zo stand-up show Silné reči. Nie je to však úplný začiatočník, keďže s poviedkami bodoval v rôznych súťažiach. Prvotinu nazval Whiskey, krv a striebro (recenzia a ešte jedna recenzia) a je to noir detektívka o trochu čudnom vyšetrovateľovi, ktorému namiesto krvi v žilách koluje whiskey a v pľúcach má čistý cigaretový dym. Papuľu má permanentne rozbitú, pretože trpí ťažkým syndrómom svrbiaceho ironického jazyka. Vyšlo vo vydavateľstve Artis Omnis.

Roland Oravský vtrhol do literárnych vôd už detektívnym románom Hypnos (2014). Navzdory tomu som ho zaradila k nováčikom, lebo až so svojim sci-fi V tieni Zeme (recenzia a ešte jedna recenzia) rozpútal vlnu veľkého záujmu. Čo sa odohralo na raketopláne vezúcom zásoby výskumnému centru na Hypnose? Vyšetrovanie dlho neprináša odpovede. Pomaly sa šíri panika. S náladou a psychikou robí svoje aj ponurý Mesiac, kde sa triler odohráva.

Juraj Jánošík proti Dračiemu rádu (naša recenzia) je prvotina Svetozára Olovranta, ktorá vyšla v Marenčin PT. Jánošík alternatívnej histórie sa pomocou svojej valašky musí postaviť elektrickým drakom Čecha Prokopa Diviša no aj zlej čarodejnici Mordule, ktorá intrigue v službách nekromantského rá­du.

Whiskey, krv a striebro obálka V tieni Zeme - obálka Olovrant - Juraj Jánošík proti Dračiemu rádu - obálka

Oliver Hunt prekvapil románom Libertas: Vzorec času z vydavateľstva Art Floyd. Alternatívna realita. Ľudstvo žije v sebaklame, pretože za svetom, v ktorom existuje, je ešte jeden. V ňom o moc súperia tri organizácie vyzbrojené zbraňami ako zo scifi filmu. Mladý automobilový pretekár sa nedobrovoľne stane spúšťačom a zborí krehké prímerie, vládnuce medzi týmito organizáciami.

Silvia Zeumerová a jej Parstelvan (ukážka z knihy) je román ďalšej debutantky. Lyrické rozprávanie o sile lásky sa radí k YA literatúre. Branar musí očistiť seba aj rodinu, preto hľadá stratenú Darnovskú pečať. Hoci je zasľúbený Darnálii, pohltí ho láska k víle. Darnálii nezostáva nič iné, len podstúpiť cestu na dno jazera. Iba tak môže ukázať pravosť svojich citov. Parstelvan vyšiel vo vydavateľstve Lindeni.

Majka Danihelová a V znamení ametystu patrí tiež do kategórie YA. Na Meggie jedného dňa zaútočí zvláštna bojovníčka. Zachráni ju pred ňou starena s čudnými ornamentmi. Dievčina zrazu objavuje svet Ametystového lesa, plného víl, voktarianov a temných tajomstiev. Maggie sa tam neocitla náhodou. Má totiž isté poslanie… Vydalo CooBoo.

Hunt - Libertas Vzorec času - obálka Parstelvan - obálka Danihelová - V znamení ametystu - obálka

Knihy vydané vlastným nákladom sú čitateľmi často zatracované. Kto už takéto čítal, vie prečo, a kto to neskúsil, nemal by prepásť šancu.

Prvého spomeniem Jakuba Pokorného a Chúťky upíra (recenzia). Ide o fantasy príbeh o detektívovi s rozpadajúcou sa rodinou, pomocníkmi s trochu ostrejšími zubami a vyšetrovaní podivných vrážd, za ktorými stoja temné upírske moci. Nájdu vinníka? Dočítať do konca vás bude stáť naozaj veľa síl.

Stano Fatul a jeho Dotyk draka (recenzia) vyšiel rovnakým spôsobom. Krajina Lysanthys je dlhé roky sužovaná Temnovládcom. Jediný, kto môže všetko napraviť a všetkých zachrániť, je Drake. Má pokračovať v línii Ochrancov. Množstvo postáv, rás, príliš zhustený dej a logické chyby.

Michal Smolek napísal a sám si publikoval Machinatempus – kniha prvá, Nosferatu. André Montet je archeológ a profesor. Cestou do Káhiry v ňom strach prebudí telekinetické schopnosti. Odcestuje na hrad v Čechách, kde ho má tajomný gróf naučiť telekinézu zvládnuť. Hrad sa však stáva pascou. Autor s problematickým pravopisom stvoril profesora, ktorý nerád číta a z Európy až do Káhiry cestuje vlakom… E-book, 1000knih.sk.

Pokorný - Chúťky upíra - obálka Dotyk draka - obálka Smolek - Machinatempus – kniha prvá, Nosferatu obálka


Antológie a zborníky

Majú tú výhodu, že ak sa vám niektorá poviedka nepáči, stačí ju preskočiť a aj tak máte stále čo čítať. Antológie tiež dávajú možnosť viacerým autorom, aby spojili sily a vytvorili kvalitné dielko, zväčša na vopred stanovenú tému.

Malá antológia sci-fi (recenzia a ešte jedna recenzia) je jednou z nich. O čom sú štyri poviedky, hovorí už názov a my môžeme byť spokojní, že sa na Slovensku darí aj vedeckej fantastike. Zostavovatelia vybrali príbehy z nekonečného vesmíru, výskumného laboratória, v ktorom zachytávajú odraz božskej energie, aj o UI, ktorej sa občas podarí vymknúť z ľudských rúk. Vyšlo v Martin Králik – ROGERBOOKS.

Ďalšou antológiou sú Koleje smrti (recenzia). Je to počin vydavateľstva Hydra, na ktorom sa zúčastnili českí aj slovenskí spisovatelia. Nájdete tu symbolických trinásť vynikajúcich hororových poviedok skloňujúcich koľaje, koľajničky, vlaky, depá či lunaparkové vláčiky vo všetkých pádoch, vôňach aj obrazoch.

Aj predchádzajúci rok vyhlásili víťazov prestížnej súťaže Martinus Cena Fantázie. Úvahy porotcov o súťažných prácach v štýle fantasy, sci-fi, či hororu ste mohli nájsť aj na stránke súťaže a inde. Tie najlepšie poviedky opäť vyšli v zborníku Fantázia 2018 (recenzia). Okrem víťazných dielok zahŕňa aj tie, ktoré boli pútavé natoľko, že zaujali aj zostavovateľov. Zborník vydala Fantázia.

To isté platí o veľmi populárnej súťaži Poviedka Istroconu. V zbierke Istrocon 4, objavíte zmes tých najlepších a najzaujímavejších prác na témy: historická fantasy, zbraň a voľná téma. Vydalo vydavateľstvo Hydra.

Malá antológia sci-fi poviedok - obálka Koleje smrti - obálka Fantázia 2018 - obálka Istrocon 4 - obálka


Červená fantasy knižnica

Sem sa zaradila už prvá časť Temných anjelov Emily D. Beňovej. Minulý rok sme sa dočkali až dvoch pokračovaní: Prenasledovaná a Oslobodená. Je to trilógia v štýle telenovely vylepšená upírmi. Rozpráva o krásnej a úžasnej Madyne. Je potomkom upíra a preto sa po dovŕšení 23 rokov má stať upírkou aj ona. Do jej života zasiahne neodolateľný Bruce, sestra a mnoho iných, ktorí sa Madyne snažia pomôcť, prípadne pre ňu aj zomrieť. Madyne často balansuje na hrane smrti. Zrádzajú ju tí, ktorým verí, no ona má stále dosť síl, vstať a ísť ďalej po ceste vedúcej k láske a šťastiu. Je to trilógia plná citov, útrap, krvi a trblietavých upírov. Vydavateľstvo Elist s.r.o.

Emily D. Beňová - Oslobodená - obálka Emily D. Beňová - Prenasledovaná - obálka


Pri plnom vedomí a dokonca aj zdraví sme sa dostali až na koniec zoznamu. Samozrejme aj s radostným poznaním, že na Slovensku v minulom roku vyšlo naozaj dosť pôvodnej literatúry. Ponuka je rôznorodá a každý milovník fantastiky medzi týmito 26 knihami určite objaví to svoje. Či už milujete YA, vesmírne diaľavy, potrebujete svoju dávku hororov alebo si musíte trošku osladiť život, nájdete, čo hľadáte.

Zostáva nám už iba jedno: zaželať si, aby aj tento rok bol minimálne rovnako úspešný a bohatý na pôvodnú slovenskú tvorbu ako ten predchádzajúci. Prípadne, ak to stihnete, zahlasovať za niekoho zo spomenutých autorov v ankete Fantastická kniha roka 2018.


Súvisiace linky

Anketa: Hlasujte za fantastickú knihu roka 2018
Recenzia – Svetozár Olovrant: Juraj Jánošík proti Dračímu řádu
Recenzia – Juraj Červenák: Horiaca ríša
Recenzia – Lenona Štiblariková: Abeceda žerie deda
Recenzia – Jozef Karika: Priepasť
Recenzia – Juraj Červenák: Sekera z bronzu, rúno zo zlata
Recenzia – Mark E. Pocha: Na dušičky zomrieš
Recenzia – Mark E. Pocha: Dom 490
Recenzia – Martin Hatala: Whiskey, krv a striebro
Recenzia – Martin Hatala: Whiskey, krv a striebro a stand-up humor
Recenzia – Roland Oravský: V tieni Zeme
Recenzia: Sci-fi krimi triler V tieni Zeme od Rolanda Oravského
Ukážka z románu Silvie Zeumerovej – Parstelvan
Recenzia – Jakub Pokorný: Chútky upíra
Recenzia – Stano Fatul: Dotyk draka
Recenzia: Malá antológia scifi poviedok
Recenzia: Malá antológia sci-fi poviedok – rozlúčka s Rogerbooks
Recenzia: Koleje smrti
FantáziaFEST a víťazi súťaže Martinus Cena Fantázie 2018
Recenzia: Fantázia 2018


12. februára 2019
Ena
Zdroj informácií