Slovenská literárna fantastika v roku 2017

Toho roku trochu neskôr, ale predsa len. Lenona Štiblaríková prináša každoročné zhrnutie pôvodnej slovenskej literárnej produkcie v žánri fantastiky.
V prípade, že sa vám dostala do rúk slovenská knižka žánru science fiction, fantasy lebo horor, ktorá má vročenie 2017 a nenájdete ju v tomto zozname, neváhajte sa o svoj poznatok podeliť v komentároch.


Ak ste fanúšikom slovenskej fantastiky ako ja, možno vás nasledujúce informácie potešia, nájdete pár kníh, ktoré vás v minulom roku zaujali, i niečo nové, čo by mohlo stáť za prečítanie. Ak našu fantastickú literárnu scénu nesledujete, prečítajte si o nej súhrnný článok a snáď si ako záväzok v tomto roku dáte: Prečítam si slovenskú fantastiku.

Plejáda titulov je taká rôznorodá, že každý si z nej vyberie. Už to nie sú len ojedinelé knižky dvoch-troch autorov, ale z každého rožku trošku.


Pre dospelých čitateľov (12)

Pre drsniakov zvyknutých na krvavé boje, pre zaľúbených do násilia, akcie a beštií v starobylom šate tu máme dva diely trilógie Bohatier – Oceľové žezlo (recenzia a Dračia cárovná (recenzia) od Juraja Červenáka (vyd. Artis Omnis). Z prekliateho mrzáka Iľju Muromca sa za pomoci mágie stane mocný bohatier, ktorý na svojej ceste za láskou a večnou slávou bojuje nielen s nepriateľmi Kyjevského kniežatstva, ale najmä s bájnymi tvormi i netvormi. Historická fantasy v štýle meča a mágie neostane nič dlžná svojmu menu.

Ak sú vám rozbité hlavy, prebodnuté telá a odťaté ruky málo, skúste sa skontaktovať s románom Kontakt – Záhuba prichádza z nebies (vyd. Hydra). Autor útlej knižky Mark E. Pocha dokázal do príbehu partie mladých ľudí, ktorá sa vyberie žúrovať na osamelú horskú chatku v slovenských horách, dostať toľko násilia, brutality a rozťahaných čriev visiacich z okienka, že po jej prečítaní si poviete len: To fakt?! Fakt? Nuž, áno. Kniha stavia na známych filmových a knižných hororových klišé; krik, plač a vresk sú pri jej čítaní vítané. Prínosom je domáca atmosféra, vypitý alkohol a náhodný sex.

Prehnité mesto (recenzia) Lenony Štiblaríkovej (vyd. Hydra) vám ukáže Bratislavu v tom najhoršom svetle. Mesto je plné špiny, temnej atmosféry, hmly, smogu a prehnitých existencií. Ale inak si v ňom všetci nažívajú svorne spolu s vrahmi, politikmi, upírmi a strigami. Kolorit dotvárajú potkany, útočné mäsožravé holuby a jedna záhadná mačička s cigaretou. Tri príbehy z možno blízkej budúcnosti prepája postava policajného mediátora Severína Zycha.

Ocelove zezlo Artis Omnis - obalka Dračia cárovná - obálka E. Pocha - Kontakt - obalka Prehnité mesto obalka

Príčiny brutálne zabitých zvierat sa snaží objasniť aj hrdina mysteriózneho trileru Romana Kulicha Krik nevinných (vyd. Marenčín PT). Násilie v pokojnej dedinke vzdialenej od zhýralého veľkomesta, kde sa ešte pravidelne chodí do kostola, ľudia si nezamykajú bráničky a každý každému vidí do hrnca, je šokujúce a nepochopiteľné. Podivností pribúda, tajomné náznaky niečoho zlého sa plazia záhradkami a zanechávajú za sebou roztrhané telíčka, obrátené kríže a strach. Ako s tým súvisia zmiznutia niekoľkých mužov a smrť farára? Mladý Marek s priateľkou pátra na vlastnú päsť, a to, čo objaví, zmení jeho predstavy o pokojnom vidieku. Autorovi vlani vyšiel aj napínavý román Biela pani (vyd. Brána) o pátraní po mladom dievčati, ktoré sa stratilo počas snehovej kalamity, v ktorom sa prepája opis skutočných udalostí s mysterióznymi prvkami (pozn. red.).

Nielen na dedine, aj v meste sa páchajú vraždy. V mestskej fantasy Príšery z prímestskej štvrte (vyd, Hydra, recenzia) od Kataríny Soyky sa okolo tela nájdeného v kanalizačnej šachte rozohrá príbeh duchov, upírov, meňavcov a empatov. Do boja o moc a nadvládu nad mestom je vtiahnutá senzibilná Klára, ktorá miluje latinčinu a starožitnosti, čo však neznamená, že k nim počíta aj upírov, hoc stovky rokov starých. Na jedného takého nechtiac natrafí a robí, čo môže, aby nejako prežila. Zábavná oddychovka so svižným tempom nastoľuje i vážnejšie otázky – poznáte to –, moc a zodpovednosť…

Pomerne rozsiahly román Alexandry Salmely Antihrdina (recenzia Fandom.sk, vyd. Artforum) má toľko zaujímavých motívov, aspektov a zvláštností, že som sa rozhodla venovať mu recenziu aj s citáciami a fotkami. Tešte sa, bude o čom čítať. Zatiaľ prezradím len toľko, že autorka je slovenského pôvodu, žije vo Fínsku a román do slovenčiny preložila ona sama. Ide o dosť kontroverznú ironickú antiutópiu.

Krik nevinných - obálka Biela pani - obálka Príšery z prímestskej štvrte - obálka Antihrdina - obálka

Svet keltských mýtov, legiend a tradícií oživuje v románe Hawránok (Pars Artem) Zuzana Kuglerová. Hoci je hrdinkou len pätnásťročná Néda, kniha nie je zaradená k literatúre pre mládež. Podobne je na tom aj Zizu od Eliáša Ľ. Brezinského (R. Lunter – Kicom), kde sa dievčatko skamaráti s mimozemšťanom. A hoci príbeh dosť pripomína známy americký film, nie je to príbeh pre deti. Samozrejme, že všetci chcú mimozemšťana chytiť a využiť ho, neberú ohľad na jeho vôľu. Tajomným pre mňa ostáva predaj tejto knihy, ktorú som našla len na webe vydavateľstva.

Podivným „výstrelkom“ je iba 57-stranová kniha Ostrov 2289 (recenzia) autora s pseudonymom Brendon McYntire (Branko Mateja), ktorá vyšla samovydaním v malom náklade a objavila som ju náhodou vo Vihorlatskej knižnici. Je to pokračovanie knihy V meste Loist a bohužiaľ patrí k malému počtu kníh, ktoré považujem za veľmi, fakt veľmi zle napísané. Autor chce niečo povedať, ale nevie, ako na to. Je to nesúrodá zmes všetkého možného bez logiky a medziľudských vzťahov, ktorá sa snaží o posolstvo a varovanie, ale vyznieva nezmyselne. V rovnakom duchu je písaná aj ďalšia kniha tohto autora s názvom Únosy z hviezd – Bertrandov príbeh (recenzia), ktorá taktiež vyšla samovydaním v roku 2017.

Hawránok - obálka Bretinský - Zizu - obálka Ostrov 2289 - obálka Železná vdova


Pre deti a mládež vekom či duchom (8)

Kto to nezažil, ten nepochopí, ale takto to je a asi aj vždy bude – dievčenská dušička v istom období života túži po zakázanej, nedostupnej či hriešnej láske a je jedno, že kedysi to bol mladík z na smrť znepriateleného rodu, pirát, zbojník, vyvrheľ či burič. Dnes je to upír, vlkodlak, mimozemšťan a frajer s nadľudskými schopnosťami. Zakázanosť a nedostupnosť je, samozrejme, len symbolická, veď všetci vieme, že keď si dvaja padnú do oka, môže ostatných aj roztrhnúť – nezabránia osudovej dvojici vytvoriť dokonalý celok (aspoň kým ich smrť nerozdelí). V tomto duchu tu máme tri romány:

Prvý diel upírskej ságy od Emily D. Beňovej Temní anjeli – Posolstvo (recenzia, vyd. Elist), samostatný uzavretý román o dvoch znepriatelených mimozemských rasách, ktoré sa medzi nami – pozemšťanmi –, oddávna pohybujú a ovplyvňujú náš vývoj. Potomkovia bohov – Stará kliatba od Vity Jamborovej (vyd. Hydra) či druhý diel trilógie o nespiacich insomnikoch s ďalšími superschopnosťami Hypersomnia (vyd. Citadella) od Vladimíry Šebovej. Kto chce čítať o prekonávaní najrôznejších prekážok na ceste k jedinému „pánovi božskému“ a popritom riešiť nejaké krvavé vraždy, intrigy, klamstvá a boj za svetový mier (nemôžeme vynechať), ten si zgustne.

Záhadne na mňa pôsobila už anotácia útlej knižky Barbory Šedíkovej Margaret Raven (vyd. Magna), z ktorej som dokázala vydedukovať iba toľko, že ide o duchársky detektívny príbeh plný tajomna a o prvotinu mladej začínajúcej autorky. Tajomstvo tejto knihy možno rozlúštite vy.

]
Temní anjeli - Posolstvo - obálka Potomkovia bohov Hypersomnia - obálka Margaret Raven - obálka

Vydavateľstvo Artis Omnis na Bibliotéke 2017 predstavilo a pokrstilo prvý diel série Pokrvní mladej autorky Valentíny Sedilekovej s názvom Venile (vyd. Artis Omnis, recenzia), v ktorom obyčajná stredoškoláčka objavuje svoje zvláštne schopnosti, za pomoci ktorých je predurčená zachrániť planétu Venile oddelenú Prechodom.

A pre malých milovníkov historickej fantasy je tu druhý diel série Legenda o Braslavovi s názvom Za hlasom krahulca (vyd. Slovart) od Ivany Jungovej.

Zaujímavo vyzerá kniha Mary Roe Ako sa netopier Badly stal letovým dispečerom (recenzia, vyd. Elist). Mohla by sa stať prvou knižkou, cez ktorú deti príjemným a nenásilným spôsobom vovediete do sveta fantasy. Od netopiera Badlyho – agenta MIBatu (Britskej leteckej netopierej tajnej služby) ho neskôr, v období puberty, jemne upozorníte na upírsku romantiku, až ho v dospelosti potešíte románom ako Lokaj (Katarína Soyka, vyd. Hydra 2012), odkiaľ je už len krôčik k Draculovi či ságe Nekroskop. Na deti treba ísť postupne a s citom.

Na Istrocone 2017 v Bratislave bol predstavený rozsiahly interaktívny fantasy projekt Daniela Heviera pod názvom Chymeros. V minulom roku vyšiel prvý diel ambicióznej ságy s názvom Chymeros – Stopy vedú do temnoty (Trio Publishing).

]
Venile - obalka Legenda o Braslavovi 2 Za hlasom krahulca - obálka Ako sa netopier Badly stal letovým dispečerom - obálka Chymeros - Stopy vedú do temnoty - obálka


Knihy poviedok (3)

Pre úplnosť spomeniem aj zbierky poviedok, viac sa o konkrétnych poviedkach dočítate v samostatných recenziách alebo v reakciách čitateľov na knižných weboch, stačí si ich dohľadať. Vyšli tri.

Na prvom mieste kraľuje Fantázia 2017 (Fantázia Media) – antológia sci-fi, fantasy a hororových poviedok zo súťaže Martinus Cena Fantázie 2017. Nájdete v nej 23 poviedok, ktoré najviac oslovili porotcov súťaže a zostavovateľov zbierky Luciu Lackovičovú a Ivana Aľakšu.

Dvanásť slovenských autoriek predkladá v antológii V zajatí strachu (Marenčin PT) jedenásť poviedok, v ktorých odkrývajú rôzne variácie a prístupy k ženskému strachu. Matka, milenka, novinárka, duch, sadistka, opatrovateľka či pacient psychiatrie sú hlavnými postavami viac či menej strašidelných príbehov, ktoré sa však marketingovo bránia pomenovaniu horor. Okrem dvoch poviedok sú hrdinami príbehov ženy.

Páčila sa mi zbierka hororových poviedok (horor má v tomto roku bohatú krvavú žatvu) Richarda Pupalu Čierny zošit (Marenčin PT). V knihe nájdete deväť strašidelných poviedok s fantastickým ozvláštnením. Autor buduje atmosféru príbehov postupne, cez stupňujúce sa napätie, pointy sú tragické, väčšinou zostávajú otvorené.

Fantazia 2017 V zajatí strachu - obálka Čierny zošit - obálka


E-knihy (4)

V posledných rokoch sa knihy, ktoré vychádzajú len v e-verzii, väčšinou samovydaním autora, držia na priemere 3 – 4 knihy ročne. Ich kvalita a úroveň spracovania zostávajú aj po niekoľkých rokoch záhadou, lebo recenzie na ne sa prakticky nedajú nájsť a ohlasy na weboch (ak vôbec nejaké sú) v drvivej väčšine zjavne pochádzajú z okruhu ľudí blízkych autorovi.

V minulom roku vyšiel samovydaním sci-fi román Evy Hyžinskej Vesmírny faraón, fantasy román Ja som Smútok od Martiny Mrázovej aj Operený had (anotácia a ukážka a recenzia) od Štefana Konkola, ktorý knižne prvýkrát vyšiel vo vydavateľstve Nádej v roku 1993.

Vo vydavateľstve Rogerbooks vyšla e-antológia šiestich urban fantasy poviedok pod názvom Moderná urban fantasy (recenzia). Autori Marek Čabák, Markéta Kubíčková, Veronika Valent, Lukáš Makovník, Miro Švercel a Ivana Molnárová Dubcová ukazujú, ako si s touto témou poradili. Zbierka je výsledkom spolupráce projektu Spektrum Fantázie a webu Fantasy-svet.sk a v roku 2018 pokračuje témou „sci-fi“.

Vesmírny faraón - obálka Ja som smútok - obálka Opereny had moderna urban fantasy - obalka

Zhrnutie: 12 románov pre dospelých, 8 kníh pre deti a mládež, 3 zbierky a 4 e-knihy, spolu 27 kníh. Pri niektorých idete na istotu, iné vás možno milo prekvapia, ak im dáte šancu. A kto radšej riskuje či experimentuje… Tak prosím – sú tu knihy, o obsahu a kvalite ktorých nemám potuchy. Dajte vedieť, ak vás niečím prekvapili, prípadne napíšte o ďalších, ktoré sa do môjho prehľadu nedostali.

S fantastikou na večné časy a nikdy inak.

Lenona

Napísané pre scifi.sk, uverejnené so súhlasom autorky.


Súvisiace linky

Recenzia – Juraj Červenák: Oceľové žezlo

Recenzia – Juraj Červenák: Dračia cárovná

Recenzia – Lenona Štiblaríková: Prehnité mesto

Recenzia – Katarína Soyka: Príšery z prímestskej štvrte

Recenzia – Valentína Sedileková: Venile

Výsledky súťaže Martinus Cena Fantázie 2017

Do kníhkupectiev priletel Operený had

Recenzia: Moderná urban fantasy



27. februára 2018
Lenona Štiblaríková
Zdroj informácií