Slovenská literárna fantastika v roku 2015

Vesmirne pripady
Zabudnutý vesmír obálka predná
Mamut farby malinoveho lekvaru - obalka
Udolie lalii - obalka
Príbehy spod kiltu obálka predná
Z temnot  - obalka
testament_obalka

Opäť tu máme koniec roka, opäť je čas zhrnúť všetko, čo sa objavilo na poličke so slovenskou fantastikou – ktorí autori bojujú o záujem slovenského čitateľa a u ktorých vydavateľstiev máte šancu vydať svoju zbierku či román. Nuž, toto sú oni – naši fantastickí bojovníci:


Poviedkové zbierky, zborníky a antológie

V rebríčku početnosti v roku 2015 jednoznačne vedú diela viacerých autorov.

Vydavateľstvo Artis Omnis potešilo slovenských čitateľov zbierkou nestora slovenskej fantastiky – Jozefa Žarnaya. V jeho knihe Vesmírne prípady (naša recenzia) nájdete pätnásť sci-fi príbehov, väčšinou s detektívnou zápletkou, a autorovu esej o slovenskej vedecko-fantastickej poviedke.

Dovolím si tvrdiť, že aj Tono Stiffel sa už svojou tvorbou môže hrdo zaradiť ku klasikom tohto žánru u nás. Jeho poviedky ste mali možnosť čítať v časopisoch (Fantázia, Kométa) a súťažných zborníkoch (Krutohlav, MLOK, Fantázia) či v antológii Mozaika rôznobežných ciest (2001, vydavateľstvo Kunder, naša recenzia). Poetický a vzdialený je jeho tohoročný Zabudnutý vesmír (naša recenzia) avšak stále ľudský a nášmu srdcu blízky je príbeh hrdinu každej jeho poviedky. Čím by sme boli bez lásky a bez túžby po blízkosti milovanej osoby? Poviedky sú ilustrované a chronologicky usporiadané, s vysvetlivkami a príhovorom autora na konci knihy. Vyšli vo Vydavateľstve Hydra.

Vydavateľstvo Hydra zostavilo a vydalo aj ďalšiu zaujímavú antológiu – Rozmarná fantastika. Tá je výsledkom spolupráce českých a slovenských autorov a ilustrátorov. Aj preto ju na Fénixcone 2015 za český Fandom pokrstil Zdeněk Rampas – prezident Československého fandomu a za ČS fandom na Slovensku bola krstnou mamou Lucia Lulu Bocková. O úsmev či pobavenie čitateľov v nej bojuje dvadsaťosem poviedok. Rozmary humoru sú nevyspytateľné, každý má k nemu svoj vlastný postoj a prístup, hranice tolerancie môže napnúť sarkazmus či čierny humor, ale aj tie patria k životu pravoverného fantastu.

Nielen vydavateľstvo Hydra v tomto roku prekvapilo kvalitnými zbierkami, ako sa vraví, do voza i do koča – k posunu k lepšiemu podľa mňa dospela aj Fantázia media, ktorá každoročne vydáva zborník Fantázia – výber najlepších poviedok zo súťaže Martinus Cena fantázie. Tohtoročná Fantázia 2015 dosť pribrala, ale sú to krásne obliny a vyvážené proporcie – ženská ako lusk aj so suprovou retro obálkou. Dvadsať poviedok, to už je poriadny nárez, nielen koštovka, ale doslova lukulské hody čakajú čitateľov pri jej čítaní. A čo je v tomto povianočnom období najdôležitejšie – nepriberiete z nej ani gram! Pravda, len ak čítanie nebudete zajedať koláčikmi.

K autorským zbierkam Jozefa Žarnaya a Tona Stiffela sa v tomto roku pripojila aj zbierka poviedok Miloša Janouška Testament (naša recenzia) z vydavateľstva Artis Omnis. Je skvelá, čítala som ju, hravo rozbrnkala môj zmysel pre humor. Nechýba jej irónia, sarkazmus ani čierny humor – ten ja rada – všetko je však zabalené v inteligentnom šate a aj filozofovia si prídu na svoje.

Koho zaujal poeticko-folklórny román Henricha H. Hujberta Morhen – Posledná kliatba, možno siahne aj po zbierke poviedok s podobnou tematikou od tohto autora. Vyšla vo vlastnom náklade a nesie názov Morhen – Piaty živel (naša recenzia). Päť poviedok vás opäť zavedie k dávnym bohom, bojujúcim hrdinom, kúzlam a magickým bytostiam.

Koncom tohto roka vyšla vo Vydavateľstve Spolku slovenských spisovateľov zbierka aj Zuske Stožickej – Mamut farby malinového lekváru. Autorka je úspešnou finalistkou viacerých súťaží (Fantázia, CKČ), jej poviedky vyšli v niekoľkých časopisoch, zborníkoch a zbierkach (Fantázia, Ikarie, Jupiter, Krutohlav, MLOK, Mozaika rôznobežných ciest), toto je po Črepinách z oblohy jej druhá samostatná zbierka. V ôsmich vedecko-fantastických príbehoch z rôzneho prostredia na rôzne témy dokazuje, že má čím zaujať slovenského čitateľa.

Nedá mi nespomenúť antológiu 12 nesmrtelných – výber toho najlepšieho, čo za svoju dvadsaťročnú históriu ocenila Akadémia SFFaH. Editoval ju prezident ČS fandomu Zdeněk Rampas a vydalo ju Argo. Dostali sa do nej až traja slovenskí autori, čo považujem za veľký úspech, vzhľadom na klesajúcu tendenciu slovenských príspevkov v súťaži Cena Karla Čapka. Česť a farby slovenskej fantastiky, samozrejme v českom jazyku, aby tam za hranicami porozumeli aj mladí českí čitatelia, háji Juraj Červenák (Turkobijce), Alexandra Pavelková (Jantarová kapka) a Lenona Štiblaríková (Bratislavská bludička).

Do českej antológie, tentokrát scifi poviedok, sa prepracoval aj Anton Stiffel. Capricorn 70 je vynikajúca zbierka, jedna poviedka je lepšia než druhá a všetky spolu vytvárajú doslova súhvezdie na oblohe vydavateľstva Brokilon, ktoré má odo mňa za svoje knihy z edície Evropská space opera palec hore už ani neviem koľký raz. Zbierku zostavil Robert Pilch a Tono Stiffel mu svojou poviedkou Cesta do hlubin UI mysli musel poriadne učarovať, keď ňou preťal reťaz takých českých autorov, akými sú Jan Hlávka, Petr Heteša, Julie Nováková, Jan Kotouč a ďalší.


Romány

Zbierky sa nám minuli, a tak by sme mohli premostiť románom dekameronovského alebo skôr hyperionovského typu, kde viacero príbehov spája jeden hlavný a spoločne vedú k pointe. Je ním Údolie ľalií (naša recenzia) od spisovateľky, publicistky a prekladateľky Alexandry Pavelkovej. Táto v poradí desiata autorkina kniha vyšla po dlhšej odmlke vo vydavateľstve Slovart a podľa doterajších ohlasov na knihu Pavelková nenosí titul Lady Fantasy len tak pro forma. V knihe sa spája fantastika s realitou, minulosť s prítomnosťou a poteší fanúšikov urban fantasy, klasickej tolkienovskej fantasy, hororu, ale hlavne slovanskej fantasy a povestí. A tiež ekológov a slovenčinárov.

Ďalší román vyšiel v češtine, ale napísal ho slovenský autor pod pseudonymom Andy Knocker. Jeho Conan – Acheronská dýka patrí do súboru románov o barbarovi Conanovi a nemala by chýbať v knižnici žiadneho fanúšika tohto prvého (hneď po Chuckovi Norrisovi) superhrdinu. Knihu vydal Brokilon, krstila sa na Slavcone, a preto viem, kto ju napísal, a držím mu palce. Vy si ju prečítajte a posúďte, do akej miery autor vystihol známy svet obnažených svalnatých hrdinov v mužskom aj ženskom stvárnení. Možno vám napadne nejaký zaujímavý príbeh z tohto prostredia a aj vy zatúžite do neho prispieť. Vesmír barbara Conana má brány otvorené.

Nechajme dávnu minulosť a pre zmenu sa prenesme do budúcnosti. Miroslava Varáčková už raz objavovala ako prežiť apokalypsu v postapo románe Prežila som svet (Motýľ, 2011). Téma jej učarovala natoľko, že sa do nej opäť zahryzla, tentoraz s vydavateľstvom Slovart v románe Adaptácia (recenzia). Opäť pôjde o prežitie, hladomor, zmar a nádej na šťastnú budúcnosť.

Z neďalekej budúcnosti, zato podstatne optimistickejší je román Lenony Štiblaríkovej (teda môj tohtoročný počin) z vydavateľstva Hydra Tester. Akčná a rýchla military scifi a čiastočne aj fantasy – nebudeme trochárčiť, všetko tam dáme – by vás mala pobaviť a spríjemniť nejaký ten zimný večer ľahkou poklesnutou zábavou s trochou irónie a fikcie mierne pritiahnutej za pačesy. Kto si rád predstaví Slovensko ako svetovú veľmoc vo výrobe zbraní, kto chce dúfať, že napriek veľkosti nášho územia nás na mape sveta nikto neprehliadne, ten si príbeh testera Vlastimila užije.

S humorom na čitateľov ide aj Filip Červenák. Nie, nie je to príbuzný slávneho kolegu z brandže a nie, nie je to pseudonym, videli sme rodný list. Obe Hydry si prečítali jeho rukopis ospevujúci fiktívnu škótsku Vysočinu Príbehy spod kiltu – Veveričiak začína (ukážka z knihy). Zapáčil sa im natoľko, že sa rozhodli podporiť nováčika, zaskočiť ho nečakanou životnou príležitosťou, úplne ho zbaviť reči a uviesť ho do mdlôb tým, že mu jeho prvotinu vydajú. Podarilo sa, a tak je tu groteska či paródia na známe aj menej známe postavičky príbehov, ktoré možno poznáte a možno aj nie. To však nevadí, nedeste sa, dej je nadčasový a záver… klasický. Kilty zostali, vo všetkej počestnosti, slušne zapásané.

Ani tento rok nás neobíde romantická strunka – zahrala si na ňu už klasicky Katarína Soyka tentoraz v románe Cval kentaura (ukážka z knihy). Vycválal z vydavateľstva Hydra a rýchlo sa postavil po boku štyrom tohtoročným knihám z tohto slovenského žánrového vydavateľstva. Je to klasický takmer rozprávkový príbeh plný intríg, politikárčenia a magických netvorov. Hrdinka sa búri, trpí, bojuje, aby napokon skončila v náručí… no veď viete. A ak nie, prečítajte si.


E-knihy:

Z temnôt ako duch vystupuje elektronická zbierka hororových drabble Marka E. Pochu. Je to darček všetkým čitateľom, ktorí si obľúbili Markov sadistický humor, krvavé nechutnosti a obscénne hrubosti jeho vulgárnych hrdinov. Dalo by sa o nich napísať ešte veľa, ale tento článok by sa musel červenať, preto si zbierku radšej stiahnite (nohavice nechajte hore). Je opäť z Hydry a na stiahnutie zadarmo.

Touto zbierkou sme sa dostali k e-knihám. Väčšinu vydalo Druska books, ale máme tu aj knihy vo vlastnom náklade. Možno ste niektorú z nich čítali: Matúš Novotňák – postapo Bohovia z Alta (Druska Books), trojdielna séria Stanislava HoferekaVodnej planéte (Druska books), dvojdielny postapo román Margity Kudry Vojna vrán (vo vlastnom náklade) a fantasy Mária Čerňana o bohoch v našom svete – Posledný mýtus (vydavateľstvo Richard Lunter–Kicom).

Viac e-kníh od slovenských autorov som neobjavila, ale netvrdím, že tieto sú všetky. Najmä pokiaľ ich vydali pod pseudonymom, prakticky nikto nemusí tušiť, že autor pochádza zo Slovenska.

Na záver by som rada skonštatovala, že slovenská fantastika tu stále je, žije a snaží sa, bojuje o záujem čitateľov. Je len na vás, áno, práve na vás, ako sa jej bude dariť. Veď si len skúste položiť otázku, prečo tak málo vydavateľstiev vydáva knihy s touto tematikou od našich autorov? Prečo ich v tomto roku najviac vydalo vydavateľstvo Hydra, ktoré je skôr koníčkom dvoch autoriek než komerčným vydavateľstvom? A akú šancu uspieť v mori prekladovej a domácej tvorby majú tí, korí ešte len začínajú, sú plní nádejí, nápadov a túžby zažiariť? Slovenský autor má ustlané na poriadne tŕnistých ružiach a musí sa krvopotne snažiť, aby si ho všimli. To je fakt. Vydaním knihy boj nekončí, len sa zmenia jeho pravidlá. V roku 2015 sa nám teda do pozornosti núka sedem zbierok, šesť románov a osem e-kníh. O niektorých si povieme viac na prednáške o slovenskej fantastike na Slavcone 2016. Snáď som vás na niektorú z nich navnadila a prečítate si ju, možno niektorú darujete kamarátke, bratovi či priateľovi. V takom prípade moja snaha, dostať ich všetky do tohto článku, nebola márna.

Fantastický Silvester a fantastický nový rok želá – Lenona Štiblaríková.


Súvisiace linky:

Lenona Štiblaríková: Slovenská fantastika v roku 2014

Lenona Štiblaríková: Slovenská fantastika roku 2013

Ivan Harman: Artis Omnis – Slovo čitateľom alebo Vydavateľská bodka


29. decembra 2015
Lenona Štiblaríková
Zdroj informácií