SLAVCON 2008 - CHYSTAJTE SA!

18. - 20. apríla, budova SPŠD Kvačalova 20, Bratislava

Vagnar

Tento rok uplynie štvrť storočia od vtedy, čo Mrakoplaš hrdinsky utiekol pred svojim prvým dobrodružstvom na Zeměploche alias Plochozemi. Vzdávame hold hrdinovi, ktorý nikdy neváhal postaviť sa nebezpečenstvu chrbtom, ale aj všetkým ďalším postavám z diel Terryho Pratchetta a venujeme im hlavnú líniu tohoročného festivalu Slavcon 2008.

Tretí ročník podujatia, na ktorom sa stretávajú priaznivci slovanskej mytológie, histórie, fantasy a sci-fi, našiel už tradične prístrešie v budove SPŠD Kvačalova 20 v Bratislave. Medzi 18. a 20. aprílom potiahnu naši hostia trojdňový maratón prednášok, predstavení a workshopov o všetkom čo súvisí s históriou, fantastikou a samozrejme – Zeměplochou (Plochozemou).

O „najzábavnejšej a najpodivuhodnejšej fantasy v tejto i v ktorejkoľvek inej galaxii“ sa budete môcť porozprávať s dvoma ľuďmi, ktorí jej v našich končinách rozumejú asi najviac. Posedieť si budete môcť s Janom Kantůrkom, ktorý príbehy z Plochozeme prekladá do češtiny, aj s jeho slovenským náprotivkom Vladimírom Gálisom. Nezabudnite si pribaliť svoje knižky, ktoré vám obaja páni určite radi podpíšu na autogramiáde.

Okrem atraktívnej čítačky z kníh, ktoré sa na našom trhu ešte neobjavili v podaní hlavného hosťa Jana Kantůrka vás určite nesklamú ani ďalšie lákadlá, špeciálne pripravené pre všetkých fanúšikov so zmyslom pre humor „a la Terry Pratchett". Šéfredaktor populárnej webstránky Discworld.cz Peter „Hadati“ Čáp sa predstaví s prednáškou pod názvom „Sexuálne praktiky plochozemšťanov“, Ján Bakoš vás dostane do obrazu výkladom „Kto je kto na Plochozemi“ a Tomáš Dulka predstaví „Rasy a stvorenia Plochozeme“.

Čas medzi jednotlivými bodmi programu budete môcť vyplniť návštevou stánku známej firmičky Sestry Zlopočestné s.r.v.o. a zakúpiť si za pár drobných niekoľko plochozemských artefaktov. Alebo ak sa chystáte s výhodnou – až 20% zľavou – doplniť si svoju knižnú zbierku Pratchettoviek (ale aj iných fantastických kníh – napr. nového Gemmella…a komiksov) odporúčame navštíviť stánok BRLOHu!

Nemali by ste si nechať ujsť ani prednášky Františky Vrbenskej, Leonarda Medeka, Juraja Malíčka, Juraja Maxona a Miloša Ferka. Vyznávači gotického a hororového štýlu iste ocenia možnosť zakúpiť, alebo si aspoň objednať tričká z ponuky aj ďalších stánkov: Mad Maxon a Temnota.sk. V stánku Mad Maxon dokonca môžete získať aj tričko s podpisom autora…

Okrem prednášok z oblasti sci-fi, fantasy alebo slovanskej mytológie si budete môcť pozrieť vaše obľúbené anime a podebatovať si o vašich obľúbených filmoch a seriáloch. Ďalej na vás čaká šermiarsko divadelné predstavenie SHŠ Vargar, a tanečná skupina Festum Aeternum vám predvedie gotické aj orientálne tance. Ako každý rok, príde svoje umenie predviesť aj lukostrelecká skupina Vinedi. Pod vedením jej členov si budete môcť zastrieľať z dobových lukov. Predstavia sa aj zástupcovia sokoliarskeho dvora Astur so svojimi zverencami.

O piatkový a sobotný hudobný program sa postarajú staré známe kapely PHB, Vrbovské Vŕby a Vrbovskí Víťazi. Predstaví sa aj nová kapela Sunnysite Up a škretia kapela Marta & Rasputin. Tešiť sa budete môcť aj na už tradičnú, ohňovú show, tentokrát v podaní skupiny Draco Flameus.

Vstupenky na celý trojdňový festival nájdete v predpredaji za 200 Sk a 250 Sk na mieste. Cena za jednodňové vstupné v predpredaj je 150 Sk, na mieste si ale za sobotu priplatíte o 50 Sk viac. Festival SlavCon pre vás pripravuje OZ Spoločenstvo Tolkiena, združenie fantastiky. Viac informácií nájdete na stránke Slavcon.sk

Tešíme sa na vás. Vaši organizátori.

Fotky použité z reportáže o Slavcone (Blog)


2. apríla 2008
Fandompress