Šílený les

Šlechta, Vladimír

Šílený les dorazil na pulty kníhkupectiev pár dní po Krvavom pohraničí – a to je dobre. Fantasy Vladimíra Šlechtu je z toho najlepšieho, čo vo fantastike (nie len českej) nájdete – a návrat do jeho sveta ma veľmi potešil. V príbehu Šíleného lesa som sa opäť vrátil do Arkastie, k úpätiu Zrkadlových hôr, do lesa Izironk – k rieke Lodus, kde sa budú naveky stretávať osudy štyroch rás: ľudí, elfov, orkov a zweregov. A v mieste, kde sa rasy stretávajú, bude vždy priestor pre lásku, nenávisť a boj – priestor pre príbehy.

Dej knihy Šílený les sa odohráva rok po udalostiach opísaných v Krvavom pohraničí. Tunel do Gordonovej zeme je strhnutý a Arkastia je tak odrezaná od severu – a od šiestich tisícok kolonistov, ktorí tam zostali. Na juh od Zrkadlových hôr ostalo iba pár miest pre expanziu kráľovstva – a jedným z nich je Izironk, les, z ktorého sa vysťahovali elfi. Izironk – šialený les. Les, ktorý ovláda mágiu, les, ktorý sa bráni pred ľuďmi. A sme v obraze…

Vladimír Šlechta je dnes (podľa mňa) najlepším českým spisovateľom fantasy. Jeho príbehy sú plné nespútanej fantázie, svet má dokonale prepracovaný a – hlavne – dokáže vytvoriť úžasné postavy, ktoré rozpohybuje po šachovnici príbehu. Tieto postavičky sú verné, nikto nie je čierny a biely, všetci sa chovajú logicky a nepotrebujú barličky. Sledovať ich osudy je zábava z podobného súdka ako Pán Prsteňov alebo Zaklínač – sú to knihy, ktoré môžete čítať znova a znova. Je to jednoducho veľmi dobre napísané.

Jediné, čo sa dá knihe vyčítať je jej dĺžka. Šílený les je iba dlhšou poviedkou – a ja by som si strašne rád prečítal nejakú trilógiu z tohoto sveta – trilógiu, ktorú autor avízuje v závere. Nuž, ostáva nám len čakať…

Šílený les, Šlechta Vladimír, high fantasy (Straky na vrbě, obálka Jan Patrik Krásný, 248 strán, brož., 135 Kč, ISBN 80–86428–04–4)


21. decembra 2000
Rastislav Weber