Seriál: Jessica Jones - Zabitý a pochovaný

Killgrave
nuke
jeri
trish
jessica jones

Marvelovská Jessica Jonesová je súkromné očko, nadané z neznámych dôvodov nadľudskou silou. Pozorným okom sleduje ciele a lúska foťákom, za peniaze dokazuje manželské zrady. Bola by to vskutku obyčajná story, keby jej hlavná hrdinka nebola psychicky rozhodená po veľmi násilnom únose. Muž, ktorý ju mal vo svojej moci, je schopný svojou mysľou, púhym vyrieknutím príkazu, ovládnuť iných ľudí a donútiť ich urobiť hocičo. Doslova hocičo! Strčiť ruku do mixéra. Skočiť zo strechy. Zabiť! Neuveriteľné, však?

Ani Jessice nikto neverí. (Alebo skoro nikto.) A tak, ako všetky obete tyranie, má najväčší problém zo všetkých problémov – dokázať, že jej niekto uprel vlastnú vôľu, že jej vnútil tú svoju a vzal jej možnosť voľby. Že si za to nemohla sama, že je obeť a nie pomätenec.

Jess je bojovníčka, vyhráva nad svojím trápením, deň za dňom sa snaží žiť obyčajný život a vyrovnať sa s tým, čo sa jej stalo. Šepká si mená uličiek vedúcich k domovu, Birch street, Higgins drive, ale je v bezpečí iba zdanlivo. Stále je v jednom priestore s tým najhroznejším nepriateľom, stelesnením násilia v jeho najsurovejšej podobe. Stalkovaná mužom, ktorý sám seba pomenoval Kilgrave, naznačujúcom v anglickom origináli slová zabi a hrob. Manipulovaná a neustále na rane. Malá a zranená neustáva, napriek všetkým zlým skúsenostiam a okolnostiam, až napokon zistí, že je jediná, kto môže zloducha poraziť, a prijíma úlohu obrániť nielen seba, ale aj tých druhých.

Rozprávanie o Jessice Jonesovej si berie pod drobnohľad v podstate všetky druhy násilia, od praobyčajnej zlosti na mladšieho súrodenca, opičej lásky sestry k bratovi, cez právnicky formulované vydieranie, závislosti na drogách, tabletkách, popularite, chorej moci rodiča nad dieťaťom až po naozaj kriminálnu činnosť únoscu a fyzické týranie a zabíjanie iných či ultimátnu formu násilia voči sebe samému. Vôbec sa netrápi analogickým vývojom, zdôvodňovaním krok za krokom. Maľuje jednu veľkú krvavú kaluž z mnohých malých kvapiek, z jednotlivých úderov a pichnutí a sekov. Naberá na hrôze až do takej miery, že som jeho kreslenú podobu pred rokmi odložila, neschopná prečítať si ju.

Seriál, ktorý vznikol pod záštitou Netflixu, má stále dosť sily, aby sa pri ňom ježili vlasy. Na rozdiel od Daredevila, ktorý je viac superhrdinským príbehom s jasnými záporákmi, a je preto omnoho ľahšie prijateľný, má Jessica takmer nemožnú úlohu – ukázať, aké je utrpenie tých, ktorým iní urobili zo života peklo. Lebo kto v pekle nebol, ťažko uverí, že je tam prihorúco.

Trinásť dielov seriálu je veľmi vydarených. Vizuálne sú nádherné. Klietky veľkomesta – staveniská, paneláky, výťahy, dlhé chodby a ulice a na nich mnoho jednoduchých ľudí dennodenne vystavených riziku, že narazia na násilníckeho partnera, suseda či cudzinca, sú zobrazené bezchybne, priam sa otáčajú ako kreslené stránky. Hudba je fialová. Inak to neviem vyjadriť, je prosto taká. Je v nej hnev, bezmocná zlosť nad nemožnosťou vymazať násilie zo sveta, taká príznačná pre fialovejúceho (v komikse fialového) Kilgravea, neschopného prinútiť Jessicu milovať ho. Jessica je tmavovlaso nádherná, Trish je inteligentná bloncka. Strapatý sused a čierny milenec, Ruben a Will Simpson aka Nuke, dokonca i sám hlavný záporák, sú rôzne typy mužských, oproti ktorým stojí veľa ženských postáv. Všetky roly sú zahrané na veľmi vysokej úrovni.

Množstvo problémov, ktoré sú v seriáli nastolené, je však viac ženských. Napríklad milostný trojuholník v čisto ženskom zložení či starosti s nechceným tehotenstvom a v podstate i neplnená, tradične očakávaná podradenosť ženy mužovi. Preto toto spracovanie nebude nikdy milované ani uznané tak bez výhrad, ako bol prijatý Daredevil. Pretože predstava, že existuje niekto, koho poslúchnete, keď vám prikáže rozbiť si hlavu o stenu je jednoducho… šialená, neprijateľná – i keď je realite tak veľmi blízko.

Výčitka, že seriál je v podstate nudný, nie je na mieste. Je nudný asi ako jeden deň s domácim tyranom – aj keď sa práve nič zlého nedeje, v izbe sa aj tak nedá dýchať. Ukazuje, že kto už bol niekedy podrobený, kilgraveovaný, ten je raz navždy zabitý a pochovaný. Bez dôvery v iných aj v samého seba. Vyčlenený zo sveta tých ostatných, šťastnejších, kam sa vráti iba za veľmi priaznivých okolností.

Lebo – ako hovorí Jessica – Čo ťa nezabije, spraví z teba čudáka.


Jessica Jones (TV series 2015)

Na obrazovky preniesla: Melissa Rosenbergová

V hlavných úlohách: Krysten Ritterová, Mike Colter, Rachael Taylorová, Wil Traval, Erin Moriartyová, Carrie-Anne Mossová, David Tennant a i.


Otvorená encyklopédia o násilí a jeho následkoch. Túžba po slobode a úniku, nasnímaná s horkosťou zodpovedajúcou ťarche údelu toho, kto prežil. Trpká nádhera maľovanej predlohy, kam sa len pozrieš.


Tento článok bol napísaný pre blog autorky, kde ho nájdete v pôvodnej úprave. Prevzaté so súhlasom autorky.


12. decembra 2015
Monika Secentity Kandriková