Ohnivé pero Q1 2010: Šál

Matej bol elegán – keď zazrel dlhý fialový šál, zhotovený z hrubo tkanej vlny, ihneď ho kúpil. Po tom, ako vyšiel z obchodu, ovinul šál voľne okolo krku a hrdým krokom kráčal k „mechanickému tátošovi“ – zvykol tak volať svoj milovaný motocykel. Chvíľu neskôr sa už hnal ulicou a jeho nová „korisť“ sa hrdo vznášala vetrom. Keďže mal rád rýchlu jazdu, aj tentokrát dupol na plyn. Sto na hodinu, dvesto, dvestopäťdesiat…

Mašina sa rútila ako rozhnevaný démon.

Koniec dlhokánskeho šála zvialo medzi spice zadného kolesa. Muža prudko trhlo dozadu a zadné koleso mu v okamihu zmliaždilo hlavu. Zostala po nej iba šarlátovo-hnedá hmla. Motocykel prudko odbočil a vykonal motané salto, akoby bol cirkusovým akrobatom. Mašina sa zastavila na zastávke, tesne vyplnenej premrznutými ľuďmi, chovajúcimi sa pred dažďom. Na stotinu sekundy sa im muselo spraviť veľmi, ale fakt veľmi horúco – motocykel eksplodoval.

Na druhý deň vyhlásil prezident národnú žalobu. Ako obvykle, internauti ho preklínali, že to robí príliš často. Po viac ako desiatich dňoch, okrem rodín obetí, nikto nepamätal o tragédii. Iba duch elegána sa stále motal okolo miesta nehody a stále lamentoval, že zničil taký pekný šál…


Preklad z poľštiny: Jana Górzyńska

  • Toto je príspevok do súťaže mikropoviedok Ohnivé pero.
  • Je publikovaný v pôvodnom stave, neprešiel redakčnou ani jazykovou úpravou.
  • Súťažné poviedky sú publikované pravidelne, každý týždeň jedna až dve.
  • Uzávierka súťaže nie je, súťaž potrvá, kým budú prichádzať príspevky.
  • Existujú čiastkové uzávierky, ktoré budú oznámené s dostatočným predstihom. Ku dňu čiastkovej uzávierky sa uskutoční vyhodnotenie poviedok, ktoré boli publikované medzi dvoma čiastkovými uzávierkami.
  • Na hodnotenie poviedky má vplyv jej čítanosť, počet a obsah komentárov, názor redakcie a hlasovanie, ktoré sa uskutoční po čiastkovej uzávierke.
  • Vyhodnotenie a odmenenie víťazov sa uskutoční priebežne, po ukončení hlasovania, dátum najbližšieho termínu redakcia oznámi s dostatočným predstihom.
  • Viac v pravidlách súťaže.

22. marca 2010
Krzysztof T. Dąbrowski