Rozhovor – Kaskadérka Thekla Hutyrová: Prečo hrávam superhrdinky

Thekla Hutyrova - portret
Thekla Hutyrova - gymnastika
Thekla Hutyrova - nunčaky
Thekla Hutyrova - s čipmi
Thekla Hutyrova - sparing partner
Thekla Hutyrova - salto
Thekla Hutyrova - čevený koberec
Thekla Hutyrova - pred zelenym platnom
Thekla Hutyrova - odviata vetrom
Thekla Hutyrova - pripravená na motion capture
Thekla Hutyrova - salto s rotáciou
Thekla Hutyrová so svojím kocúrom

Mladá športovkyňa slovenského pôvodu žijúca v USA sa môže pochváliť tým, čím sa môže pýšiť málokto iný: nielen svetovými oceneniami, ale aj svojím menom v titulkoch filmov ako Logan: Wolverine, Pacific Rim: Povstanie, Deadpool 2, Gemini Man alebo Alita: Bojový anjel a i. Viac o tejto nesmierne zaujímavej dievčine sa dozviete v nasledujúcom rozhovore, ktorý s Theklou Hutyrovou viedla Alexandra Pavelková.


Vieme o vás, že máte odmalička blízko k športu a k bojovým umeniam. Ktorým športom ste sa venovali? Aký šport, respektíve aké bojové umenie pestujete teraz?

Začala som taekwondo, keď som mala desať rokov, a mám z neho dva čierne opasky. Súťažila som aj v inom športe – v športovom karate, XMA (extreme martial arts) tu v USA. Mám z neho dva svetové tituly. Ide o kombináciu pohybov bojového umenia s hudbou a akrobatickými prvkami. Volá sa to tricking a je to kombinácia gymnastiky a kopov.

Posledných pár rokov, odkedy som v Los Angeles, študujem veľa iných bojových umení: brazílske džiu-džicu, džudo, jeet kune do (ktoré vytvoril Bruce Lee), wing-čeun a hlavne box.

Video s ukážkami trickingu s Theklou Hutyrovou



Mali ste pri tejto záľube podporu od svojej rodiny?

Na začiatku ma na tento šport dala maminka, pretože aj ona chcela robiť bojové umenia, keď bola malá, ale nevyšlo jej to. Takže som mala stopercentnú podporu. Ona mi aj všetko financovala – lekcie, turnaje a tak.


Ste slovenského pôvodu a pracujete v Hollywoode. Ako k tomu došlo?

Narodila som sa v Spojených štátoch, lebo moji rodičia sem prišli ešte predtým, ako som sa narodila. Moje korene sú slovenské, som Američanka aj Slovenka. Keď som bola ešte dieťa, v lete sme často chodili na návštevu do Prešova a okolia, k rodine, ale vyrástla som v Arizone, v štáte hneď vedľa Kalifornie, kde je, jasnačka, Hollywood. Ale dôležitejšie ako to, kde som vyrastala, je to, koho som poznala. V Hollywoode všetko funguje na tom, koho poznáte. Ja som spoznala veľa ľudí cez NASKA (North American Sports Karate Association) – to je okruh turnajov, kde som súťažila SMA (športové karate). Veľa ľudí, ktorí tu súťažili, prišli do Hollywoodu robiť kaskadérov. Boli už dokázateľne najlepší na svete v saltách aj bojových umeniach, ale zároveň aj vedeli, ako to predstaviť, predviesť. Lebo v kata súťažiach ide viac o predstavenie ako o boj.


Čo bolo pre vás najťažšie v začiatkoch, keď ste nastúpili na dráhu kaskadérky? Ako ste sa s tým vysporiadali?

Hmm, je to o tom, ako sa prezentujete, keď sa robia bojové scény vo filme. Musela som sa naučiť v tom chodiť a zoznámiť sa s mnohými ľuďmi. To bolo na tom tuším najťažšie – ľudia. Lebo keď sa s ľuďmi stretnete prvýkrát, nič o nich neviete a je ťažké zistiť, kto vie veľa a kto nevie nič. Tak som potrebovala zvládnuť najmä toto. Teraz som v Los Angeles už viac ako štyri roky, a stále nepoznám nejako veľa ľudí. Mám ale svojich kamarátov a tých, ktorým verím a oni mne, a to je najhlavnejšie. Kamaráti sú veľmi dôležití. Hlavne tu.


Vaše meno sa často objavuje vo filmoch a seriáloch, ktoré preferujú naši čitatelia. Spomeňme napríklad filmy Logan: Wolverine, Pacific Rim: Povstanie, Deadpool 2 alebo Alita, či seriály Fear of Walking Dead alebo Agenti S.H.I.E.L.D. Vyberáte si cielene prácu v takýchto filmoch a seriáloch alebo výber závisí od okolností?

Na sto percent to závisí od okolností. Napríklad fakt, kde sa film alebo seriál točí, má veľký vplyv na to, či na ňom budem pracovať alebo nie. Často sa pracuje len tam, kde bývate. Iba ak potrebujú niečo veľmi špecifické (ako na Battle Angel Alita) alebo ste jednou z najlepších na svete a vyzeráte pre danú rolu dokonale (často musíme vyzerať ako herečky, pre ktoré sme stunt double) pracujete inde, ako žijete. Veľa ľudí to robí takto. Aj ja som párkrát cestovala kvôli práci – posledný rok som bola štyrikrát v Chicagu kvôli hre Mortal Kombat, v New Orleanse kvôli filmu, v Texase zas kvôli Fear the Walking Dead a v Čile kvôli reklame na iPhone 11. Ale väčšinou pracujem len na veciach, ktoré sa točia v Los Angeles.

Druhý faktor je, že dokážem robiť saltá, čo veľa ľudí nevie. Preto mi vychádza ten superhrdinský žáner. A videohry :).


Ako si vyberáte pracovné ponuky? Máte svoju agentku alebo agenta?

Na kaskadérstvo nie sú agenti. Ale mám agenta na reklamy a teraz hľadám jedného na herectvo, lebo mať agenta je dobré. Kaskadéri si hľadajú prácu sami cez stunt coordinatora, ktorý vám väčšinou kvôli práci priamo zavolá. Takže preto je veľmi dôležité mať veľa kamarátov a konexií, aby čím viac ľudí vedelo, že existujeme.


Takáto náročná práca vás určite stojí aj veľa modrín. Stalo sa vám pri natáčaní niečo skutočne vážne?

Našťastie nič naozaj vážne, ale kamarátom sa stalo pár vážnych vecí. Je to riziko práce. Ale snaha je všetko vyskúšať a trénovať, až kým to nezvládnete bez problémov. Veľakrát je všetko presne vyrátané, aby bolo riziko čo najmenšie.

Ja v poslednom čase viac robím MOCAP (motion capure, t. j. snímanie pohybu živej postavy a jeho následné prevedenie na digitálny model, pozn. red.). Nerobím veľmi veľa „veľkých pohybov“, skôr saltá a špeciálnejšie súboje, ktoré potrebujú. Takže neriskujem toľko ako tí, ktorí sa nechajú napríklad zraziť autom a tak.


Takže práca prináša aj radosť, príjemné zážitky a možno aj nové priateľstvá, či nie? Môžete niečo z toho spomenúť?

Radosť mám hlavne z toho, že robím niečo s bojovým umením a saltami, čo som tak dlho študovala, cvičila a dala do toho toľko energie. To je fantastické. A cestovať po svete a pracovať so super ľuďmi je tiež fantastické.

Najviac sa mi páčia tie projekty, kde môžem spolupracovať s kamarátmi a tiež pridať kúsok mojej vlastnej kreativity. V Čile som pomáhala choreografovať reklamu popri takých talentoch, ako je David Lietch, ktorý teraz režíroval Hobbs a Shaw a Atomic Blonde. Tím tam bol perfektný.

Ukážku Theklinej práce vo filme si môžete pozrieť v tomto videu



Práca na ktorom filme alebo seriáli bola doteraz pre vás najväčšou výzvou? Prečo?

Alita, lebo som urobila pár vecí pre postavu a videla som to v kine! Navyše, manga séria sa mi páčila ešte predtým, ako som na tomto filme pracovala.


Ste typovo veľmi podobná hlavnej predstaviteľke.

Zaujímavé, že ako Alita vyzerám viac ja než herečka, ktorá ju hrala! Lebo všetko sa robilo cez CGI. Na fotkách to vidno lepšie, ako keby som to mala vysvetľovať. Ale hrozne ma teší, že vyzerám ako ona!


Pri vašej práci sa často prezliekate za niekoho iného. Máte vzťah ku cosplayu?

Cosplay je niečo iné, lebo ja si nerobím kostýmy a oni sa veľmi venujú práve tomu. Ja mám na to ľudí, ktorí to robia. Ale je to podobné v tom ohľade, že hráme iných ľudí. Je to skôr ako herectvo, teda je to herectvo.


Aké anime alebo mangu (okrem Ality) máte najradšej?

Hrozne rada mám všetko, čo natáča Studio Ghibli – Spirited Away, Totoro a tak ďalej. Naposledy som pozerala anime Hunter x Hunter a tiež sa mi to veľmi páčilo. Žáner hraného anime sa mi strašne páči a tiež by som to rada skúsila – hrať anime naživo, nie animované. Mám pár takých projektov, na ktorých idem pracovať sama, len s pár kamarátmi, aby sme vyskúšali ten štýl. Veľmi sa na to teším :)


Okrem anime alebo mangy čítate aj knihy žánrov fantastiky? Ak áno, ktoré sú vaše najobľúbenejšie?

Prednedávnom som objavila novinku, knihu žánru science fiction s názvom Last Tango in Cyberspace. Napísal ju Steven Kotler a hrozne sa mi páčila. Ináč som často čítala scifi, keď som bola malá. V poslednom čase však radšej čítam nonfiction, o psychológii a vede. Ale mám rada aj iné science fiction, napríklad Enderovu hru a jej pokračovania, a tiež ságu o Dune.


Máte nejaký sen, film alebo seriál, ktorý už bol či nebol zrealizovaný, na ktorom by ste chceli pracovať?

Veľmi rada by som viac hrala postavy a nie len robila za ne bojové scény. Na tom teraz viac pracujem a tiež aj na voiceover a dabingu, pretože mám veľmi rada anime a rada by som nejakému prepožičala svoj hlas. Ináč, čo sa týka bojových scén, mám rada všetky nové „badass“ dievčatá a baby. Beriem všetko, ako príde, a teším sa z toho. Akurát teraz som dokončila prvú časť projektu, v ktorom som robila saltá pre postavu jedného mladého dievčaťa (mladá verzia superhrdinky, ktorú každý pozná), tak sa na to teším, ak to teda prejde. Nemôžem ešte povedať, čo to je, ale bola to sranda!


Ďakujem za rozhovor a držíme palce, nech to vyjde.


Foto a video: archív Thekly Hutyrovej, Thekla Hutyrová na Instagrame a Thekla Hutyrová na Facebooku


Alexandra Pavelková sa fantastike venuje už štvrťstoročie. Publikovala 13 kníh, z ktorých polovica vyšla aj prekladovo v zahraničí, a mnoho poviedok. Získala prakticky všetky ocenenia, ktoré môže autor fantastiky získať. V rôznych periodikách publikuje knižné a filmové recenzie a odborné články. Píše blog o filmoch a mačkách a je šéfredaktorkou denníka Fandom.sk. Je organizátorkou literárnej súťaže Ohnivé pero a výtvarnej súťaže Svet na tvoj obraz. Jej predposlednou knihou v slovenčine je zbierka scifi a urban fantasy poviedok Medzi nami, ktorá v roku 2016 získala ako dosiaľ jediná žánrová kniha titul Kniha roka TM, a zatiaľ poslednou je knižka pre deti Štyria mačkatieri, ktorá vyhrala v ankete Fanastická kniha roka 2019. Pod týmto linkom nájdete články od Alexandry Pavelkovej na Fandom.sk.


3. marca 2020
Alexandra Pavelková