Retro: Vírus

Virus - poster

Skupinka drsných námorníkov objaví opustenú gigantickú ruskú loď. Za účelom vidiny ľahkého zisku vstúpia na jej palubu. Lenže ľahké prachy neexistujú.

Morské a podmorské filmy bolo vždy ťažké natáčať a tak nečudo, že režisérom (a následne štábu) často praskali nervy. Štáb dodnes nerád spomína na pekelný vznik snímok Priepasť (1989) a Titanic (1997), po ktorých niektorí zamestnanci nosili tričká s nápisom „Prežil som film Jamesa Camerona“.

S týmto typom filmov sa väčšinou spája i neplánovaný nárast (aj tak vysokého) rozpočtu, keďže kde je voda, tam sa spravidla niečo (všetko?) pokazí. Pri natáčaní Vodného sveta (1995) počasie zničilo brutálne drahé kulisy.

Ťažko preto povedať, komu prišlo na um vraziť 75 miliónov dolárov do Vírusu. Možno si myslel, že z toho bude ďalší Titanic? To ťažko. Nakoniec to nie je ani druhá Chobotnica (1998).

Pritom ambície neboli malé. Fajnový rozpočet, komiksová predloha, scenáristi hitov Mutant, Živý terč a Darkman, plus kvalitný kasting (Jamie Lee Curtis, William Baldwin a Donald Sutherland sú dnes za zenitom, ale v 90. rokoch mali solídne renomé). No pohľad na podozrivo komplikované postprodukčné pozadie bol varovný. Kde sa zúčastní priveľa krajín, tam zvykne nastať chyba v preklade. A na Víruse sa podieľalo USA, Veľká Británia, Nemecko, Japonsko a Francúzsko.

Jamie Lee Curtis, slasherová legenda kultovej série Halloween, mala vtedy úspešné obdobie. Asistovala Arnoldovi Schwarzeneggerovi a Jimovi Cameronovi na Pravdivých lžiach a vrátila sa na piedestál kráľovnej vyvražďovačiek Halloweenom: H20. Jej obsadenie do Vírusu bolo pokladané za trefu do čierneho. V predstavách tvorcov mala byť jej hrdinka zrejme novou Ripleyovou. Bola? Čo myslíte?

Z klanu Baldwinovcov sa dnes síce robia srandy, ale v tých časoch bol William spájaný s množstvom vydarených záležitostí (Hráči so smrťou, Oheň). Aj on je však vo Víruse zúfalý. Rovnako aj Donald Sutherland, od prvej scény nesympatický a lepšie to už nebolo. Zvyšok je mix snaživých béčok, (polo)zabudnutých sympaťákov a tvárí, ktoré sa nikdy nepreslávili.

Film ponúka robotický vzhľad monštier. Tvorcovia sa zjavne inšpirovali seriálom Star Trek, konkrétne rasou Borgov. Tí slávili veľký úspech aj v celovečeráku Star Trek: Prvý kontakt (1996). Nečudo, že štúdio si za režiséra filmu o roboľuďoch nevybralo niekoho „normálneho“, ale takmer osem desiatok miliónov dolárov zverilo do rúk režijne debutujúcemu Johnovi Brunovi. John však nebol len tak niekto. Šlo o dvorného spolupracovníka trikovo odjakživa fenomenálneho Jima Camerona (bože, Jim, ZASA si tu???).

John pred režírovaním Vírusu nazbieral tony cenných skúseností ako filmový trikár. Za v podstate revolučné CGI v Cameronovej Priepasti získal Oscara. A nominovaný bol za triky v hitoch Cliffhanger, Poltergeist 2 alebo Krotitelia duchov. V roku 1996 s Cameronom a Stanom Winstonom spolurežíroval špeciálny megatrikový kraťas, resp. lunaparkovú atrakciu T2 3-D: Battle Across Time. V tomto smere rozhodne išlo o špičkového odborníka.

Lenže znova sa ukázalo, že byť špičkovým odborníkom automaticky neznamená byť výborným režisérom. Hollywood dodnes koketuje s možnosťou zveriť režírovanie profíkom. A často to nedopadne práve najlepšie. Režírovali už scenáristi i kameramani, ale trikári sú špeciálnou kapitolou (Patrick Tatopoulos – Underworld 3, Alec Gillis – Harbinger Down, Phil Tippett – Hviezdna pechota 2, Stan Winston – Pumpkinhead).

Bruno po fiasku s Vírusom už nikdy žiadny vysokorozpočtový film nenakrútil a pokorne sa vrátil k výrobe efektov. Zjavne nepomohlo, že mu pri Víruse kryla chrbát Gale Anne Hurd – skúsená producentka Cameronových hitov a v rokoch 1985 – 89 aj jeho manželka. Vírus je mixom spočiatku fungujúcej tiesnivej atmosféry, chaotickej akcie, čudných efektov, prehnane nechutného gore a vykrádania kadekoho (hlavne Veci a ságy Votrelec, vrátane Newtinej hlášky: „Všetci tu zomriete.“).

V roku 1999 malo premiéru hneď niekoľko výnimočných hororov, ale Vírus nielenže prepadol finančne, no nezaujal ani svojimi kvalitami. Pretože skoro žiadne nemal. Nemohol sa porovnávať s úspechmi Šiesteho zmyslu ani Záhady Blair Witch z toho istého roku.

Pokiaľ ale máte slabosť pre „hororové lode“ (Death Ship,1980; Loď duchov, 2002; Triangle, 2009; Reykjavík, 2009) a podmorské krváky (Deep Star 6, 1989; Leviathan, 1989; Sféra, 1998), tak si to pozrite.


Vírus (orig.: Virus)
Žáner: horor, sci-fi
Výroba: USA, Veľká Británia, Nemecko, Japonsko a Francúzsko, 1999, 99 min.
Réžia: John Bruno
Hrajú: Jamie Lee Curtis, William Baldwin, Donald Sutherland, Joanna Pacula, Cliff Curtis, Julio Oscar Mechoso a ďalší.


Viac autorových článkov nájdete na autorovom blogu, na jeho facebookovom profile, pod prezývkou Tron je aktívny na stránkach CSFD.cz.
Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu a môžete si ju kúpiť napríklad v Martinuse momentálne za 5,99 €, pre podrobnosti kliknite na tento link


Súvisiace linky

Recenzia: Vírus

Recenzia: Chobotnica


Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.


22. júna 2018
Ivan Kučera