Retro: Ruiny

Ruiny

Je možné stratiť sa v dnešnej dobe v džungli a brutálnym spôsobom tam umrieť?

Ruiny sú adaptáciou rovnomenného, vynikajúceho hororovo-trilerového survivalu, ktorý sa na nič nehrá, ale po všetkých stránkach je špičkovo zvládnutý. A film je rovnaký. Román napísal Scott Smith, ktorý má na konte i knihu Jednoduchý plán. Podľa nej vznikol jeden z najmrazivejších trilerov 90-tych rokov v réžii Sama Raimiho.

Príbeh, ako literárny, tak filmový, nie je ambiciózny. Je to „len“ poctivé žánrové remeslo. Veľmi dobre a profesionálne napísané a následne i natočené, ale nič viac. Na jazyk sa mi v tejto súvislosti derie hláška z filmovej adaptácie diel Stephena Kinga a Clivea Barkera Quicksilver Highway: „Vari každý príbeh musí mať pointu, ponaučenie?“ Odpoveď znie: „Nie, nemusí.“ Ak ste s tým zmierení, Ruiny si užijete. A to nielen knižku, ale aj jej filmové spracovanie. To druhé dokonca možno viac – z toho prostého dôvodu, že knižka je v našich končinách nekompromisne vypredaná a ak sa nemienite hrať na detektíva po rôznych bazároch, inzerátoch a antikvariátoch, nedostanete sa k nej. Zostane vám k dispozícii „len“ film.

Ako kniha, aj film je nepredvídateľný. Dej je síce jednoduchý a postavy občas klišé, napriek tomu budete viackrát zaskočení smerom, akým sa zápletka vydáva. Týka sa to najmä (ale nielen) úmrtí (a ich spôsobov) postáv. Možno si myslíte, že ak ste čítali knihu, tak sa moment prekvapenia stratí, ale scenárista, ktorým bol autor knižnej predlohy, myslel aj na vás a často ide proti románovej predlohe. Takže medzi prvými umierajú postavy, ktoré v knihe vydržali dlho. Prípadne chýba postava Pabla (jeho krutý osud preberá iný hrdina) a je nahradená úplne novou postavou. Alebo je rastlinou „posadnutý“ iný hrdina než v knižke. Odlišný je aj záver. Pre zaujímavosť dodávam, že film okrem oficiálneho konca disponoval i alternatívnym koncom, ktorý môžete nájsť na nete alebo medzi vystrihnutými scénami na DVD, ale ani jeden, ani druhý nemá nič spoločné s koncom z knihy.

Gore. To je vec, ktorú v súvislosti s touto snímkou rozhodne treba spomenúť. Gore na vysokej úrovni, presvedčivé, naturalistické a realistické. Brutálne. Zdrvujúce. Najšokujúcejšie vypukne v megadrastickej scéne amputácie, ale „nebojte“ sa, aj predtým, aj potom vás čaká prehliadka drsností a odporností, aké sa len tak nevidia. Možno o to viac prekvapí zistenie, že snímku produkoval v tom čase veľmi populárny komik Ben Stiller.

Postavy síce občas občas konajú nelogicky alebo sú až príliš hysterické, v zásade ale platí, že im krk zachraňujú sympatickí hereckí predstavitelia. Vďaka tomu na vás o to mohutnejšie doľahne ich postupné vypadávanie z deja. Najpozitívnejší dojem, tak ako v knižke, vo mne zanechal Jeff. Hlavný hrdina, svedomitý, chladnokrvný, praktický a disciplinovaný. Kým ostatní panikária a správajú sa hlúpo, on premýšľa a na základe takto vzniknutých rozhodnutí koná. Je dosť prekvapujúce, že režisér sa pre prípad tejto kľúčovej postavy rozhodol siahnuť po Jonathanovi Tuckerovi – smiešnej a značne neschopnej postavičke z remaku Texaský masaker motorovou pílou.

Ruiny sú skvelá jazda. Užite si ju.


Ruiny (orig.: The Ruins)
Žáner: horor
Výroba: USA, Nemecko, Austrália, 2008, 90 min.
Réžia: Carter Smith Hrajú: Jonathan Tucker, Jena Malone, Laura Ramsey, Shawn Ashmore, Joe Anderson a ďalší.


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu a môžete si ju kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.


9. augusta 2019
Ivan Kučera