Retro: Ostrov Dr. Moreaua

Ostrov Dr. Moreaua

Musíme byť tým, čím sme. Nie tým, čo z nás chcú mať iní. Snáď je to po štyroch lepšie.

Edward Douglas (David Thewlis v predlupinovskom období) stroskotá na mori. V záchrannom člne by našiel smrť, keby ho v poslednej chvíli nezachránila loď prevážajúca čudného Montgomeryho (Val Kilmer). Zakotvia v malebnej lagúne prekrásneho ostrova, ktorému šéfuje kedysi renomovaný a pred rokmi záhadne zmiznutý Dr. Moreau (jeden z posledných výkonov legendárneho velikána Marlona Branda – Apokalypsa, Krstný otec, Posledné tango v Paríži, Donnerov Superman). Utiahol sa sem, aby ukrytý pred svetom beztrestne páchal šialené vedecké pokusy. Ktoré nemohli dopadnúť dobre. Pre nikoho.

Kniha sci-fi klasika H. G. Wellsa bola sfilmovaná prvý raz v čiernobielom roku 1932. Nasledovala verzia s Michaelom Yorkom z roku 1977. Najznámejším sa stalo tretie spracovanie z roku 1996. Treba dodať, že v nie práve najpozitívnejšom svetle.

Ťažko povedať, prečo sa do toho Hollywood v polovici 90. rokov pustil. Ale asi proste boli v móde ostrovné filmy (Boh múch, 1990; Návrat do Modrej lagúny, 1991, Jurský park,1993) a to stačilo.

Slušný 40-miliónový rozpočet, sexy prostredie exotického ostrova a atraktívne herecké obsadenie. Večne problémový „zlý chlapec“ Hollywoodu Val Kilmer mal v tom čase jedno zo svojich úspešnejších období (Tombstone, Batman navždy, Lovci levov). Absolútnou bombou bola prítomnosť legendárneho Branda v úlohe muža hrajúceho sa na Boha.

Tiež treba spomenúť držiteľa niekoľkých Oscarov Stana Winstona, geniálneho hollywoodskeho maskéra (Terminátor, Predátor, Votrelci). Asi nebolo možné nájsť lepšieho maskérskeho experta, a to napriek tomu, že rok dozadu mal smolu s prepadákom Kongo, o ktorom sme sa v minulosti v Retre už bavili.

Čo je zle? A teraz sa začne tá skutočná sranda. Stalo sa mi totiž niečo bizarné. Tento film som prvý raz videl v kine a i s odstupom rokov som ho pokladal za jeden z najhorších hollywoodskych filmov desaťročia. Potom som sa o ňom rozhodol napísať v rámci Retra a pre tieto účely som si ho po niekoľkoročnej prestávke pozrel znova. A zostal som v nemom úžase. Ten film je dobrý! Neviem, čo sa mi nepáčilo v kine, ale keď som si to pozrel v januári 2018, stále som čakal, v ktorom momente, v ktorej minúte, sa to pokazí. A čakal som a čakal som a čakal som… a skončili záverečné titulky. Nedočkal som sa. Šok! Zostal som sedieť ako obarený. Prečo som TOTO pokladal za jeden z najnevydare­nejších filmov desaťročia???

Samozrejme, ľudské postavy sa správajú ako šialenci. Ale to preto, že oni sú šialenci! Ako doktor, tak jeho pomocník v podaní Vala Kilmera. Haluškovo sa správa i Thewlisova postava, ale keby ste boli na jej mieste, tiež by ste sa správali podobne hystericky. A zvieracie postavy sa správajú bláznivo preto, lebo sú to mutanti zvierat a ľudí. Nevedia, aké je ich miesto na zemi, nepoznajú zmysel svojho bytia, proste to majú v hlave pomiešané.

Evidentne sa dosť strihalo. Z deja zjavne vypadlo veľa dôležitých scén. Napríklad na konci sa Thewlis na pláži strašne dojemne lúči s „opičiakom“, ako keby s ním niečo dôležité zažil. Pritom predtým s ním nemal skoro žiadne spoločné scény. Alebo v pasáži lovu na Hyenu je prenasledovanie „zrazu“ odstrihnuté a neviete, ako dopadlo. Čiže blbý, miestami pomerne nezrozumiteľný strih áno, ale inak nejde o žiadnu závratnú katastrofu. Hoci zvrátený film áno. Ale to je dané tým, o čom je a aké postavy v ňom vystupujú.

Za strih zrejme môže chaos na pľaci. Pôvodne totiž film nakrúcal neznámy Richard Stanley (režisér zabudnutého kyberpunkového béčka s Dylanom McDermottom Hardware). Titulky ho však ako (spolu)režiséra vôbec neuvádzajú, spomínaný je iba v kolónke spoluscenárista. Údajne krátko po prvej klapke ho štúdio vyhodnotilo ako krajne nevhodného a bol z pľacu „odídený“. Napriek tomu ho IMDb dodnes uvádza ako spolurežiséra, tak si vyberte. Vystriedať ho neprišiel nikto menší než renomovaný veterán John Frankenheimer (Vtáčnik z Alcatrazu, Francúzska spojka 2). Ani ten však svoju prácu bohvieako nezvládal, scenár nestál za veľa, bol zmätený.

K pohode na pľaci neprispeli ani herci. Kilmer bol vždy známy ako problémový týpek, ktorý to často a rád režisérom osoľoval. V tom čase mu na dobrej nálade nepridalo ani krachujúce manželstvo s herečkou Joanne Whalley, s ktorou bol ženatý od roku 1988 a mal s ňou dve deti. Frankanheimer údajne po poslednej klapke povedal, že toho kreténa už nikdy v živote nechce vidieť. Kilmer pôsobil dojmom, že to isté si myslí on o ňom. A naozaj už nikdy nespolupracovali. Kilmera onedlho čakala séria prepadákov (Svätý, Červená planéta). Dnes je už relatívne odpísaný, čo je škoda, lebo herec je to stále dobrý (naposledy vcelku pozitívne zaujal vo vedľajšej úlohe v inak neveľmi dobrom Snehuliakovi podľa Nesbøa). Sám si to pohnojil. Nečudo, že ho ešte i dnes Hollywood pokladá za nespoľahlivého a problémového človeka, s ktorým je lepšie nespolupracovať. A Frankenheimer? Ten v roku 1998 nakrútil výborný starosvetský triler Ronin s De Nirom a Jeanom Renom. O štyri roky nato ako 72-ročný zomrel.

Kilmera v nepredvídateľnom problémovom správaní zrejme podporoval Brando. Odjakživa nemal v láske režisérov a vždy flákal nakrúcanie. Nikdy sa netajil tým, že neznáša slávu, ktorú mu herectvo prinieslo. Tvrdil, že ho to nebaví a že ak by rovnaké peniaze dostával za čistenie záchodov, oveľa radšej by čistil záchody. O jeho nechuti k hraniu sa dodnes hovoria historky. V Supermanovi sa mu nechcelo učiť repliky, tak ich napísal na Supermanove plienky a odtiaľ čítal. I ako Dr. Moreau pôsobí dojmom, že má dialógy napísané na stole.

Mať vo filme Branda bola veľká vec. Lenže režiséri za to obvykle draho platili. Nielen finančne. Stálo ich to nervy a energiu a nepríjemné spomienky, ktoré nedokázali už nikdy dostať z hlavy. Brando bol monštrum, ktorý kašľal na to, čo si o ňom diváci myslia. Kvôli problémom so štúdiom z prvého Krstného otca sa odmietol vrátiť do flashbacku na konci dvojky, hoci fanúšikovia by z takej scény určite boli namäkko. Ku koncu kariéry, kam časovo spadá i dnešné Retro, mal všetkého vyložene po krk. Každému dával najavo, ako strašne ho to nebaví. Nielen hranie, ale aj život ako taký. Kde bol Brando, tam vždy hučala búrka (bol trikrát ženatý, raz odmietol Oscara, jeden z jeho synov zastrelil svojho budúceho švagra…). To všetko sa na Brandovi podpísalo a ku koncu bol vnímaný ako neprispôsobivé a neovládateľné hovädo; krotiť jeho nepredvídateľné správanie nebolo v moci producentov a režiséri boli voči nemu bezmocní. Museli trpieť jeho nálady a obskúrne nápady. Napríklad v heist movie Kto z koho vo svojich scénach údajne nenosil nohavice, len spodnú bielizeň, takže kameraman mal čo robiť, aby to diváci nepostrehli.

Kilmerov Montgomery je dosť zvláštna, čudne sa správajúca postava. Spočiatku pôsobí ako jediný obyvateľ ostrova, ktorý to má v hlave poriadku. Uvedomuje si, akých absurdností sa zúčastňuje, ale berie to ako… originálnu pracovnú ponuku? Avšak po tom, čo ostrov príde o svojho „kráľa“, Montgomery sa domnieva, že má morálny nárok stať sa novým. Na to však nemá morálne predpoklady ani silnú osobnosť a prakticky okamžite sa zmení na maniaka. Zaujímavá je i perfektne namaskovaná Hyena, o ktorej som si dlho myslel, že pod jej náročnou maskou sa ukrýva Ron Perlman. Ale nie, hviezda Mena ruže a neskoršieho Hellboya a Votrelca 4 sa v skutočnosti ukrýva pod prepracovanou maskou „kazateľa“.

Ostrov je nádherný. Je tu plno romantických zákutí a treba vyzdvihnúť aj pôsobivú „dedinu“ zo zhavarovaných lietadiel z 2. svetovej. Tušíme, že v prekrásnej džungli striehne čosi zlovestné. To je pôsobivé, znepokojivé, mrazivé. Čudná loď, čudný ostrov a čudné zvuky vychádzajúce z džungle. Hrdina na noc (údajne kvôli vlastnej bezpečnosti) zamykaný v izbe. V izbe so zamrežovanými oknami. Tajomná kráska (Fairuza Balk). Atmosféra napätia je na vysokej úrovni. Hlavný hrdina postupne odhaľuje obludné tajomstvá. A potom Winstonove nechutné, realistické, desivé masky. Z niektorých napína na vracanie.

O novom spracovaní sa naposledy hovorilo v roku 2013, keď záujem o sfilmovanie prejavil z pozície producenta Leonardo DiCaprio, ale nakoniec z toho nič nebolo. Je to asi škoda, lebo prekrásne ostrovné scenérie a hrôzostrašný príbeh o šialených vedeckých experimentoch by si zaslúžil špičkové stvárnenie.


Ostrov Dr. Moreaua (orig.: The Island of Dr. Moreau)
Žáner: dobrodružný, horor, thriller
Výroba: USA, 1996, 102 min.
Réžia: John Frankenheimer, Richard Stanley
Hrajú: Marlon Brando, David Thewlis, Val Kilmer, Fairuza Balk, Ron Perlman, Temuera Morrison, Mark Dacascos a ďalší.


Viac autorových článkov nájdete na autorovom blogu, na jeho facebookovom profile, pod prezývkou Tron je aktívny na stránkach CSFD.cz.
Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu a môžete si ju kúpiť napríklad v Martinuse momentálne za 5,99 €, pre podrobnosti kliknite na tento link


Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.


8. júna 2018
Ivan Kučera