Retro: Noc oživených mŕtvol

Night of the Living Dead

Zakríknutá Barbara s bratom navštívi matkin hrob nachádzajúci sa na vidieku ďaleko od civilizácie. Prakticky okamžite po príchode na miesto matkinho posledného odpočinku súrodencov brutálne napadnutú čudáci v pohrebných šatoch. Šokovanej mladej žene sa v poslednej chvíli podarí utiecť. Aké-také bezpečie nachádza na neďalekej farme. Je tam však sama. Pohľad von je desivý – k farme sa pomaly potácajú ďalší čudáci, ktorých Barbara vidí prvý raz v živote, no napriek tomu ju zjavne túžia zabiť. Našťastie sa v poslednej chvíli objaví autoritatívny silák Ben a s Barbarou veľmi rýchlo vytvorí funkčnú vojnovú dvojicu. Avšak tam vonku, v mimoriadne nepriateľskom svete, práve zapadá slnko. A v tme sa už udiali všelijaké zverstvá…

Noc oživených mŕtvol je remake klasického čierno-bieleho zombies hororu legendárneho otca žánru Georgea A. Romera z roku 1968. V rokoch 1978, 1985, 2005, 2007 a 2009 k slávnej jednotke George postupne popridával rip-offy Úsvit mŕtvych, Deň mŕtvych, Krajina mŕtvych, Diary of the Dead a svoj vôbec posledný film Survival of the Dead.

Réžie remaku sa ujal prevažne maskér a expert na gore a splatter Tom Savini. Túto kurióznu fúzatú hollywoodsku postavičku môžete poznať z rôznych výrazných cameí, ako bol napríklad Sex Machine v Od súmraku do úsvitu. Tom je však v prvom rade odborník na hnusné hororové efekty a jeho krásne nechutnú prácu žánroví fanúšikovia mohli obdivovať v hororoch Piatok trinásteho (1980) alebo ostatne aj v Romerovej filmografii. Noc oživených mŕtvol je prvou a zároveň poslednou (ak nerátame pár poviedkových filmov, na ktorých spolupracoval s inými režisérmi) snímkou, ktorú natočil.

Vznik remaku posvätil sám Romero, ktorý sa na ňom dokonca podieľal ako scenárista a producent. On a Savini boli veľmi dobrými priateľmi. Tom mal robiť gore už v Noci živých mŕtvych, ale koncom 60. rokov bol odvelený do vojny vo Vietname, a tak z toho nič nebolo. No keď sa vrátil, stala sa z neho a z Georgea nerozlučná dvojica, ktorá v rôznych podobách často spolupracovala.

Hoci bol Romerov originál na svoju dobu intenzívny, na počiatku 90. rokov už prirodzene nedokázal šokovať, takže bolo nutné prísť s podstatným navýšením gore. Masky sú preto brutálnejšie, žracie scény odpudivejšie a spôsoby úmrtí drastickejšie.

Okrem drsného gore sa vydarila aj pochmúrna atmosféra. Dej sa odohráva behom jednej noci, takže je svižný, čomu napomáha i rozumne zvolená minutáž (hodinka dvadsať a už bežia titulky). Skvelá je tiež výprava odľahlej farmy v obkľúčení polí, lesov a ciest, po ktorých nikto nechodí a tak vám nemá kto pomôcť.

Parádne sa vydaril aj kasting, ktorému bez debaty dominuje monštruózny Tony Todd, ktorý neskôr často stvárňoval temné (série Candyman a Nezvratný osud) alebo rovno záporné (Vrana), prípadne vojenské postavy (Čata, Skala). O to milšie je vidieť ho vo vyložene kladnej úlohe. Akonáhle sa objaví na scéne (k čomu dôjde našťastie pomerne rýchlo), dej dostáva rýchly spád a zrazu sa cítia bezpečnejšie nielen postavy, ale aj diváci. Barbara je v podaní Patricie Tallman (Vražedná opica, Armáda temnôt) prekvapivo akčná, prekonáva zaujímavý psychologický prerod od tichej mladej ženy až po drsnú pomstiteľku znechutenú zo zvrhlosti ľudstva.

Pochváliť musím aj Toma Towlesa (parťák Michaela Rookera z Henryho: Portrétu masového vraha), ktorý je v zápornej, zbabelej úlohe dokonalý. Podobné postavy zvyknú bývať veľmi nešťastné, keďže ich každý nenávidí a sú vcelku jednorozmerné. Ale aj ony sa dajú zahrať dobre a dajú sa zahrať zle, a táto je zahraná dobre. Mnohí však určite nedajú dopustiť na Billa Mosleyho (neskôr obľúbenec úchyla Roba Zombieho) ako Barbarinho brata, ktorý sa síce iba mihne v úvode, no svojím zábavným výkonom dokazuje, že naozaj niet malých rolí, len malých hercov. Poteší tiež sympaťák William Butler ako mladý, ale o to ľudskejší a necynickejší Tom.

Zaujímavým spestrením sú posledné minúty, keď sa ukáže, že my, živí ľudia, sme možno svojím spôsobom oveľa horší ako zombíci.


Noc oživených mŕtvol (orig.: Night of the Living Dead)
Žáner: horor
Výroba: USA, 1990, 92 min.
Réžia: Tom Savini
Hrajú: Tony Todd, Patricia Tallman, Tom Towles, William Butler, Bill Moseley a ďalší.


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.


17. apríla 2020
Ivan Kučera
Zdroj informácií