Retro: DeepStar Six

DeepStar Six

Kto počuje vaše bezmocné bublanie v smrteľnej hlbine? Nikto. Ste v tom sami.

Ako ste si už asi všimli, naše retrá sa občas týkajú morských a podmorských hororov. V minulosti došla reč na Leviathana a Vírus a dnes sa pobavíme o Deep Star Six (v českom preklade šťavnatá Hlubinná hvězda šest).

Fanúšikovia nostalgie, rafinovane ukrytí medzi nami, akiste veľmi dobre vedia, že v roku 1989 sa v kinách prekvapivo objavilo hneď niekoľko spriaznených podmorských terorov. Okrem Deep Star 6 ešte Leviathan a svojou (megalomanskou) trochou do ponorky prispel aj legendárny James Cameron. Avšak kým jeho Priepasť bola ladená skôr do sci-fi, prvé dva tituly šli regulárne do hororu.

Leviathan je asi lepší. Mal vyšší rozpočet, zvučnejšieho režiséra, slávnejšie herecké obsadenie a celkovo pôsobil ambicióznejším dojmom. Napriek tomu, Deep Star Six sa mi do prilby zapísal hlbšie, pretože, na rozdiel od Leviathana (ktorého som prvý raz videl až v dospelosti) som sa s ním prvý raz stretol už v detstve vďaka videokazete a môžem vám povedať jedno. Vtedy to bola bomba.

Filmu dominuje silná atmosféra pekne nadizajnovanej a veľkej podmorskej základne, ktorú aktuálne obýva iba zopár ľudí. Tu sa tvorcovia inšpirovali posádkou Nostroma, a tak sú všetci nas… podráždení, naštvaní, nervózni. Zo všetkého najradšej by už odtiaľ konečne vypadli domov a svojich kolegov najbližšie mesiace nevideli a pre istotu na nich radšej ani nemysleli. No a ako to už v hororoch zvykne bývať, keď už sa im pracovný turnus chýli ku koncu, práve vtedy, v poslednej chvíli, sa stane udalosť, ktorá odštartuje iné udalosti. A nastane krviprelievanie.

Zaň je zodpovedná ústredná obluda, ktorá je spracovaná striedavo super a striedavo katastrofálne. To druhé sa prejaví hlavne vo finále, kedy ju uvidíme v plnej kráse, a je to vskutku pohľad hodný Herkulových sĺz. Našťastie dovtedy, kým je ukrytá v tme a šere a registrujeme ju len prostredníctvom detailov, však určite má niečo do seba. Dosť ju ale sabotujú jej prazvláštne, azda vari až marvelovské superschopnosti (napr. zatiaľ čo najprv je prezentovaná ako gigant, keď sa to tvorcom hodí, dokáže sa ukryť vo vode siahajúcej človeku po pás). Napriek tomu expert na triky Chris Wallas (Mucha, Gremlins, Môj nepriateľ s Dennisom Quaidom, Arachnofóbia) odviedol dobrú prácu.

Snímka ponúka viacero drsných momentov. Sú pomerne krátke, čiže nejde o vyložene samoúčelné jatky. Ale minimálne dekompresia, rozpoltenie a nafukovací oštep sú okamihy, ktoré sa vám z mysle veru tak skoro dostať nepodarí. Už menej hororového fanúšika poteší čudné tempo, keď sa spočiatku takmer nič nedeje, no potom to celé naberie možno až príliš bleskový spád a stáva sa z toho zrýchlená vyvražďovačka.

Kasting nie je bombastický a miestami je až nevýrazný. Vo všeobecnosti by sa dal ale zhodnotiť ako fajn. Najviac zaujme Miguel Ferrer (RoboCop, Horúce strely 2, upírska kingovka Nočný letec) v nie práve najkladnejšej úlohe (čo uňho nie je žiadnym prekvapením). Poteší tiež šéf stanice Marius Weyers, pre ktorého však tento podmorský teror po crazy komédii Bohovia sa museli zblázniť bol určite prechádzkou ružovou záhradou. Bizarnými chuťovkami sú Matt McCoy (ktorého bez debaty poznáte ako Lassardovho synovca z piatej a šiestej Policajnej akadémie, netvárte sa, že nie), výrazný Elya Baskin (Meno ruže) a Ronn Carroll (šerif z Piatku trinásteho).

Natočil to mimochodom Sean S. Cunningham. Jeho filmografia síce neobsahuje desiatky titulov, ale ako režisér a producent má prsty v kultových žánrových sériách Dom a Piatok trinásteho (a natočil Lunapark smrti).


DeepStar Six (orig.: DeepStar Six)
Žáner: horor
Výroba: USA, 1989, 105 min.
Réžia: Sean S. Cunningham
Hrajú: Taurean Blacque, Nancy Everhard, Miguel Ferrer, Marius Weyers a ďalší.


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a môžete si ju kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.


22. novembra 2019
Ivan Kučera