Retro: Critters

Critters

Malebný americký vidiek v 80. rokoch bol civilizáciou a technikou nepoškvrneným miestom. Najdôležitejšie bolo to, či sa vydarí počasie a vyklíči z neho štedrá a dobrá úroda, z ktorej rodiny budú žiť po zvyšok roka a možno niečo aj predajú na vylepšenie skromných rozpočtov. Čo sa ale stane, ak tu pristanú zlí mimozemšťania?

Filmoví mimozemskí agresori majú stovky podôb, no režisér Stephen Herek (hraných 101 dalmatíncov s Glenn Close) a scenárista Domonic Muir (Puppet Master: Axis of Evil) prišli s vskutku neopozeranou. Critters sú malé ježovité potvory, ktoré sa v prípade akútnej potreby vedia stočiť do guľky plnej pichliačov a vystreľovať po vás otrávené šípy. To však nie je ich jediné eso v rukáve. V ďalšom rukáve majú druhé: Keď je najhoršie, vytvoria gigantickú guľu, ktorá sa dokáže valiť a zadláviť (a popri tom zožrať) všetko, čo sa jej dostane do cesty.

Skupinka Kriterov (ako znie slovenský preklad) práve pristála na americkom vidieku a za svoj cieľ (t. j. naplnenia svojich brúch) si vybrala priemernú rodinu Brownovcov. Na jej čele stojí otec a mamou, ďalej je tam neposedný ryšavý syn, pubertálna dcéra a ako bonus na farme pomáha mierne spomalený, ale dobrým srdcom obdarovaný Charlie (Don Keith Opper). Na kraj padá noc a s ňou i lietajúce teleso s Kritermi. A kravy nebudú to jediné, čo tej noci skonzumujú.

Našťastie tu čoskoro pristanú aj mimozemskí lovci vedení Ugom (Terrence Mann), ktorí na seba dokážu brať podobu kohokoľvek, koho uvidia. Lovci aspoň čiastočne vyrovnávajú skóre v zápase bezbranní sedliaci verzus pažravé obludy.

Hoci s odstupom desaťročí je séria považovaná skôr za hororovo-komediálnu, prvý diel bol prekvapivo vážny horor. Jeho celistvú atmosféru narúšala len hŕstka scén s Kritermi, v ktorých sa príšerky medzi sebou rozprávali svojou rečou, čo bolo prekladané v titulkoch. Druhý diel sa odrazil viac ku komédii. Ale tretí (ten s činžiakom a začínajúcim Leom DiCapriom) bol znova návratom k vážnej atmosfére a štvrtý vlastne tiež. Čiže v podstate netuším, prečo má táto séria komediálnu povesť. Môžeme ju nazvať tak trochu rodinný horor. No komédia? To ozaj nie.

Jej maskotom sa stal statočný smoliar Charlie. Hoci na to nevyzerá, jeho herecký predstaviteľ býva v niektorých kruhoch považovaný za sivú eminenciu série. Jednak sa vrátil aj do dvojky, trojky a štvorky, jednak sa neoficiálne podieľal na scenári a jednak snímku produkoval jeho brat Barry. Po Charlieho boku v jednotke môžete zahliadnuť viacero známych tvárí, ako sú Dee Wallace (ktorá v tom období nemohla chýbať snáď v žiadnom horore – Cujo, Hory majú oči, Howling, Aligátor 2: Mutácia), M. Emmet Walsh (Harry a Hendersonovci, Blade Runner), Scott Grimes (The Orville), Billy Zane (Cal Hockley z Titanicu, Billy Zane zo Zoolandera) a dnes vďaka sérii Jamesa Wana Insidious populárna Lin Shaye v úlohe sekretárky na policajnej stanici.

Občas sa hovorí, že ide o kópiu Gremlins, ktorí vznikli o dva roky skôr. Obe série sa dočkali solídneho úspechu, a tak sa v ich krvavých stopách pokúšalo kráčať viacero ďalších filmárov. Aj oni prišli s podobne ladenými „blbinkami“, v ktorých ľudí na životoch ohrozovali malé a kuriózne, ale inak smrteľne nebezpečné obludky. Už žiadnej ďalšej sérii sa však nepodarilo zopakovať úspech Gremlins a Critters, či už šlo o Ghoulies alebo Munchies. Samotní Critters sa okrem štyroch sequelov (zatiaľ posledný priletel tento rok a nebol veľmi vydarený) dočkali kraťasu Critters: Bounty Hunter z roku 2014 a v roku 2019 béčkarského seriálu.


Kriteri (orig.: Critters)
Žáner: horor
Výroba: USA, 1986, 86 min.
Réžia: Stephen Herek
Hrajú: Dee Wallace, M. Emmet Walsh, Scott Grimes, Don Keith Opper, Billy Zane, Terrence Mann, Lin Shaye a ďalší.


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a môžete si ju kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.


25. októbra 2019
Ivan Kučera