Retro: Arachnofóbia

Arachnophobia

Ste pripravení na pavučiny?

Do zaspatého amerického mestečka sa sťahuje mladá rodina: otec lekár, mama a dve deti. Už čoskoro sa však na scéne prekvapivo objavia problémy. Sú chlpaté a jedovaté, hryzú a majú veľa nôh.

Nemám rád, keď sa mieša horor s humorom, ale tu to nevadilo. Nie, že by snáď Arachnofóbia bola bláznivá komédia. Avšak je natočená povedzme „ľahšou“ rukou, vďaka ktorej nejde o tvrdý horor, ale skôr taký ten klasický spielbergovský mix hororu a rodinného dobrodružstva. Hrdinovia zažívajú problémy (a vedľajšie postavy vcelku brutálne umierajú), no celé je to istým spôsobom pôvabné retro, asi ako Poltergeist, Goonies, Gremlins alebo The Gate (v posledných rokoch z daného obdobia ťažil film Super 8 alebo seriál Stranger Things). Asi nie je žiadnym veľkým prekvapením informácia, že hlavným producentom Arachnofóbie bol Steven Spielberg.

Najviac humoru zaobstaráva jedinečný John Goodman ako Delbert. Jeho jemne egocentrický ničiteľ hmyzu, červotočov a pavúkov nastupuje na scénu síce až v 47. minúte, ale potom si kradne pre seba väčšinu priestoru. Je dokonalým príkladom vedľajšej úlohy, ktorá bez problémov porazí titulné. Ako podotkli múdrejší dávno predo mnou, Johnovi v tom čase stačilo ležérne prejsť po scéne a už mal na svojej strane nadšené davy. Určite by však bolo nefér nespomenúť ďalšiu vynikajúcu vedľajšiu postavičku. Experta na pavúkov hrá démonický Julian Sands z hororovej série Warlock; vždy ma baví sledovať experta na záporné kreatúry v kladnej úlohe. Jeff Daniels (Blbý a blbší, Marťan) a Harley Jane Kozak tvoria prirodzený, zohraný pár, ale skrátka akonáhle s nimi pred kamerou práve stojí odzbrojujúci Goodman alebo temný ale kladný Sands, nemajú šancu.

Vyložene vážnym hororom je prológ odohrávajúci sa vo Venezuele. Konkrétne vo fascinujúcej rokline, do ktorej jakživ nezostúpila ľudská noha. Príroda si tu vytvorila svoj vlastný ekosystém, do ktorého tradične drzo nakráča skupina ľudí, a tým odštartuje všetko zlé. Rovnako vyložene hororové je stodolové finále, keď sa stretneme zoči-voči s matkou všetkých pavúkov (a s klincovačkou).

Spielberg réžiou poveril svojho dlhoročného spolupracovníka Franka Marshalla, ktorý mu v minulosti ako producent kryl chrbát pri natáčaní množstva hitov v čele s Indiana Jonesom. Na začiatku deväťdesiatych rokov si povedal, že skúsi režijne debutovať. Bol to úspech, ktorý však Frank už nikdy nedokázal prekonať. Nasledovala dráma o skutočných kanibalských zážitkoch Prežiť a následne jeho kariéru do značnej miery poškodila spolupráca s prekliatym Michaelom Crichtonom na prepadáku Kongo. Po ňom Frankovi trvalo jedenásť rokov, kým sa znova odhodlal k réžii, ale už to nebolo ono (psích 8 statočných); tá sviežosť tam už skrátka nebola.

Frankovi sa podarilo dokonale vystihnúť atmosféru idylického mestečka, kde každý pozná každého, trávniky sú ukážkovo pokosené, predzáhradky ostrihané na centimeter presne, všade okolo sú relaxačné lesy a polia a každý sa na každého usmieva (a za chrbtom ho ohovára).

Hoci je to už neuveriteľných dvadsať rokov, čo Arachnofóbia zavítala do kín, dodnes pre mňa zostáva najlepším pavúčím hororom. Konkurencia je početná, ale nekvalitná.


Arachnofóbia (orig.: Arachnophobia)
Žáner: horor, dobrodružný
Výroba: USA, 1990, 109 min.
Réžia: Frank Marshall
Hrajú: Jeff Daniels, Harley Jane Kozak, John Goodman, Julian Sands a ďalší.


Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


24. apríla 2020
Ivan Kučera
Zdroj informácií