Reportáž – VIECC Viedenský Comic Con: Neočakávaná cesta…

Každý rok nastáva obdobie, v ktorom fanúšikovia fantasy, sci-fi, komiksov a anime ožijú a začnú sa buď pripravovať na najväčšie stretnutie priaznivcov týchto žánrov alebo sa len smutne vyhýbajú správam na internetoch a zastrájajú sa, že na budúci rok si už našetria. Poznáte to príslovie s horou a Mohamedom.

Keď som sa už psychicky aj emocionálne zmierila s tým, že na fantastický bál, ktorý sa mal konať uplynulý víkend vo Viedni, nepôjdem, čarovne sa objavila dobrá víla, t. j. naša šéfredaktorka, a oznámila mi, že by sa patrilo aj nejakú reportáž urobiť. A tak som sa s nadšením, obavami a fotografom v sobotu ráno posadila do autobusu nešpecifikovanej prepravnej spoločnosti a o dve hodiny som už sedela v tlačovom centre Vienna Messe a čakala na hodinu H, keď sa otvoria magické brány festivalu.

VIECC 2016   Halo, is it me you're looking for VIECC 2016   Wonder Woman VIECC 2016  Cosplay tip - farba na telo

Prológ

Ako na zavolanie sa rozľahlou halou rozozvučal epický Imperiálny pochod a s ním sa objavili postavy z ďalekej, ale nám dobre známej galaxie. Slávnostne napochodovali do jednej z obrovských sál. Tej, okrem stánkov s tovarom zo všetkých možných fandomov kraľoval bojový Tie Fighter v životnej veľkosti. Fanúšici sa ani nestíhali obzerať, tu sa sfotia s hrdinami zo Západozemí, tam si pokecajú s Wonder Woman a hentam si zasa zamávajú svetelným mečom.

Už len stánky priťahujú množstvo ľudí – tradičné tričká, čiapky, či hrnčeky sú veľkým lákadlom. A tak na ne čumíme, sliny nám tečú a tvárime sa, že si nevieme si vybrať. Medzitým uvažujeme, kedy konečne požiadať šéfa o zvýšenie platu. Okrem odevov a úžitkových predmetov obchádzame aj vystavené DVD, knihy či komiksy, no hodnú chvíľu postávame pri stánku s replikami filmových mečov. Aragornov Andúril? Nech sa páči! Valyrijské čepele či ostrý Vorpál? Výborná voľba. Ohúrene zízam na oceľ a som presvedčená, že mám v očiach hviezdičky. Nesmelo sa pýtam, či by som si jeden kúsok mohla poťažkať. Pani mi odpovedá pozitívne. „Len mi s ním neutečte,“ dodáva. Samozrejme…

VIECC 2016   Klzak z planety Endor VIECC 2016  Tie Fighter VIECC 2016  Dooku a muzikant

Rad radových fanúšikov

Zvedavo pozeráme na ľudí, ktorí čakajú v dlhom rade na Železný trón. Niektorým šťastnejším pri trónení sekundoval kráľ Bielych chodcov. Predierame sa pomedzi dav a obchodíky až na koniec haly, kde stojí niekoľko zástupov. Nad každým z nich je zreteľne napísané známe či menej známe meno. Meno Jeri Ryan poznám, jej alter ego Siedmu z deviatich tiež (pre mňa bude Jeri navždy Sonya Bladeová). Gemma Whelanová a Kristian Nairn sú už mená pre skalnejších, Yara zo Železných ostrovov a verný pomocník, nosič a gentleman, ktorý ochotne podrží dvere, Hodor už pamäť osviežia. Fanúšikovia Lovcov duchov (Supernatural) a Živých mrtvých (Walking Dead) sa zhromažďovali okolo pultíkov Marka Pellegrina (Lucifer, Supernatural) a rusovlasého Michaela Cudlitza (Sgt. Abraham Ford – Walking Dead). Pravidlá však boli prísne a cena pre nás privysoká (bohužiaľ nejde o metaforu), a tak sme sa k priamemu kontaktu s hviezdami nedopracovali. Ale od Hodora som stála tááákto blízko.

Stojí to za to?

Fakt, že za autogram, fotku alebo pár minút priameho kontaktu s vaším obľúbeným hercom treba nemálo zaplatiť, ma dosť frustroval, a tak som si urobila menší prieskum. Pravdou je, že stretávanie sa s fanúšikmi je súčasť práce každého umelca. Akokoľvek sa z toho teší, stále je to náplň jeho práce a koniec koncov kontakt s toľkými ľuďmi musí byť vyčerpávajúci. Otázkou však ostáva, či je naozaj nutné voliť takú vysokú cenu. Chápem, že je príjemné zarobiť si za pol hodinu minimálnu slovenskú mzdu. Na druhej strane, za týchto drahých okolností, reči typu: „Teším sa na stretnutie s fanúšikmi,“ vedia rozladiť. Jedným z argumentov organizátorov bol fakt, že keď boli podpisy zadarmo, podnikavci si dávali podpisovať všetko možné vo veľkom a potom podpisy predávali za nemalé prachy. Priamou platbou za podpisy sa zabezpečuje, aby aj hviezdy dostali svoj podiel. Nuž aj organizátori podujatia potrebujú nejako zladiť požiadavky hviezd s vlastnými potrebami a takto zariadia, aby vstupné nevyliezlo do nepredstaviteľných výšin. Napriek racionálnym vysvetleniam a tým málo umelcom, ktorí by boli viac než ochotní stretnúť sa s fanúšikmi zadarmo, tento systém vyvoláva v bežnom fanúšikovi prinajmenšom zmiešané pocity…

VIECC 2016  Relationship goals - cosplay VIECC 2016  So much SWAG VIECC 2016  Spoznajte slovenskeho cosplayera

Nie až tak dávno nás ďaleká galaxia navštívila…

Spomedzi všetkých zastúpených fandomov najviac jasali fanúšikovia Hviezdnovojnovej série, ktorá len nedávno vstala z popola a zahorela novým ohňom. Popod gigantickú repliku bojovej lode sa premávali Vaderove jednotky, okoloidúcich zdravil veľmi autentický Dooku a sithských bojovníkov ste mohli počuť trkotať po slovensky. Naozaj, svetovú organizáciu 501st Legion na tohoročnom viedenskom Comic Cone reprezentoval aj slovenský tím Slovakia Outpost. Priaznivci akcie si prišli na svoje pri množstve ukážok súbojov a choreografií so svetelnými mečmi. O tie sa postarala Jedi Academy Cham, jediná škola boja so svetelnými mečmi v Nemecku, oficiálne rozoznávaná pod značkami Disney a Lucasfilm.

VIECC 2016  Vojna klonov, Vek drakov VIECC 2016   Vystupenie Jedi Academy VIECC 2016 Recept na duseneho Jabberwoka

Panel s Pippinom

Masa ľudí sa tiahne celou dlhočiznou chodbou, každý si chce uchmatnúť najlepšie miesta v sále, či sa do nej aspoň dostať. Keď už všetci sedia na miestach, moderátor uvádza hosťa, kvôli ktorému sem väčšina účastníkov prišla. Na javisko vychádza Billy Boyd. Obecenstvo jasá, Billy máva a svojím šarmom si v momente získava publikum. Je veľmi rád, že je vo Viedni a na dôvažok všetkých pozdraví po nemecky. Ukáže na svoju stoličku a dodá: „Das ist mein Stuhl.“ Rozpráva o svojej práci kníhviazača, ako sa mu do rúk dostala aj knižka, ktorá mu mala zmeniť život. O tom ako získal rolu hobita v preslávenej trilógii, i o tom, ako skvele sa vie Peter Jackson rozhodovať. „Ja sa ani neviem rozhodnúť ani v tom, čo si dám na obed… alebo na druhé raňajky.“ Pohotovo využije príležitosť predniesť svoju slávnu repliku. Davy šalejú.

VIECC 2016  Billy - panel VIECC 2016 Milasek VIECC 2016  Billy

Posledné zbohom, romantika s Aragornom a rozlúčková pieseň

Billy sa posťažuje na to, ako si ho ľudia často mýlia s kolegom hobitom Dominicom Monaghanom a ako ho chvália za výkon v Nezvestných. Spomenie, ako zložil titulnú pieseň k Bitke Piatich armád Last Goodbye, pospomína aj svoju hudobnú kariéru a nasledujú otázky. Razantne vstanem, nadviažem na predošlú tému a pýtam sa na inšpiráciu a tvorivý proces pri spomínanej piesni. Billy sa pri vysvetľovaní vráti aj k piesni Edge of Night z Návratu kráľa, ktorú použili v upútavke na tretí diel Hobita, a ako ho nakoniec pozvali, aby rovno zložil skladbu pre film. „Premietli mi, čo už mali z filmu hotové. Efekty ešte neboli dokončené, tak tam len poletoval obrázok draka.“ Dodáva, že okrem záverečného filmu ho inšpiroval aj záver celej série, a tak pieseň bola aj neoficiálnou rozlúčkou so Stredozemou. O tom svedčí aj videoklip, ktorý sa nesústredí len na Bitku, ale obsahuje aj nostalgické pohľady zo zákulisia. Billy ďalej odpovedá na otázky a spomína na produkciu prsteňovej trilógie. Obzvlášť pútavo opisuje, ako ho jeho herecký kolega Viggo Moretensen pri nakrúcaní Samovej svadby pobozkal. „A nebolo to hrané, naozaj ma pobozkal. Bolo to ako bozkávať koňa, ešte aj vydával také zvuky. A asi som sa vtedy do neho zaľúbil.“ Po ukončení diváckych otázok zavládlo vzrušenie, keď na javisko priniesli gitaru. V momente všetci stíchli, bolo počuť iba úvodné slová Billyho Boyda a potom sa rozozvučali prvé tóny gitary a s nimi aj naša nostalgia.

VIECC 2016  Ulicka umelcov VIECC 2016  Stretnutie s Chrisom Hamerom VIECC 2016  Ulicka umelcov 3

Plejáda umelcov

Pri potulkách pomedzi stánky sme sa zatúlali aj do Aleje umelcov. Tu svoju tvorbu vystavovali animátori, grafici a maliari. Po prvotnom nedbalom rozhliadnutí som sa zadívala poriadne a veru, bolo sa na čo pozerať. Neďaleko umeleckej uličky ste mohli získať podpis od ilustrátorov, ktorí sa podieľali napríklad na komiksoch zo svetov Star Wars, Watchmen či Tomb Raider ako Adam Hughes u ktorého ste sa za poplatok mohli nechať načrtnúť. Veľa miniatúrnych fanúšikov a hlavne fanúšičiek postávali pred stánkom Andyho Pricea – výtvarníka My Little Pony. My sme sa pristavili pri stánku komiksového umelca Chrisa Hamera, tvorcu komiksu Byron the One Eyed Monster. S ním sme sa ako s kolegom z fandomu Hviezdnych vojen z chuti porozprávali o najnovších prírastkoch do okruhu nášho záujmu.

VIECC 2016   Lybar, proste drzi VIECC 2016  Relarionship goals 2 - still cosplay VIECC 2016  Smile

Epilóg

Čas odchodu sa nezadržateľne blížil, a tak sme zvýšili frekvenciu fotenia okostýmovaných účastníkov a na poslednú chvíľu sme si vyberali suveníry – tu tričko, tam hrnček. Náhodou sme mali šťastie a získali sme strategickú pozíciu v rade na fotenie pri HBO stánku a vyskúšali sme si pohodlie trónu z mečov. Titulná fotka ako vyšitá! Okrem materiálnych suvenírov a fotiek nás pri srdci hriali najmä zážitky, rozhovory a stretnutia. Niektoré z nich by za tých 40 eur navyše možno stáli, no ako tvrdí reklama na nemenovaný produkt, niektoré veci majú skrátka nevyčísliteľnú su­mu.

A tak máme nad čím rozmýšľať a tešiť sa na budúci ročník. Už aj časomiera na oficiálnej stránke conu Vienna Comic Con sa vynulovala a začala odpočítavať. Hádam sa tam uvidíme.

VIECC 2016  Gotta chatch'em all VIECC 2016  Bolo z coho vyberat VIECC 2016  Vidime sa buduci rok


Foto: Autorka a Matic Telič.


Máriu „Márdž“ Antoničovú možno poznáte aj ako stand-up komičku z Comedy Dungeon. Rada recenzuje filmy, knihy, občas aj divadelnú hru a s chuťou sa púšťa aj do reportáží z conov či rozhovorov s osobnosťami. Príbehy rada nachádza aj vo videohrách a hudbe.

Pod týmto linkom nájdete články Márie Antoničovej na Fandom.sk.


23. novembra 2016
Mária Antoničová