Fotoriport: Vartacon 2014

Uplynulý víkend sa na hvezdárni v Banskej Bystrici radilo a conovalo. Počasie prialo najmä sobotňajšiemu neformálnemu programu, takže by bolo hriechom nevyužiť a nevyliezť na vrch Vartovka a na Vartacone 2014 pobudnúť so známymi, zahrať si hry a dať si vynikajúci kotlíkový guláš.

Hoci predtým pršalo, sobota sa ukázala ako krásny horúci deň, takže sme sa vybavili fľašami s vodou, repelentom, foťákmi a vybrali sme sa do Bystrice. Vedeli sme, že sobotňajšia porada trochu trvá, takže sme si dali načas a namiesto nášho tradičného fleku pri rozpadnutej Alpinke sme zaparkovali pod Kalváriou. Výhľad zhora na mesto bol nádherný, slniečko svietilo, pot sa lial, tak sme ocenili, keď sme sa po dlhšom pochode konečne mohli ukryť v tieni stromov. Po modrej značke sme sa dostali k prekvapivej vyhliadke z vrchu Urpín, kde sme sa trochu pozdržali a objavovali ulice a štvrte, o ktorých sme dosiaľ netušili. Vtedy nás dostihla telefónom usporiadateľka Lulu, takže sme sa zvrtli a kopli do vrtule, lebo na Vartovku nás čakali ešte dva poriadne stupáky.

01 vyhlad urpin

Čo stálo za to, lebo na Vartovke nás čakal zástup kamarátov a známych, a konečne sa mohlo začať hrať Bingo. Pre tých, čo túto hru nepoznajú: Hráči dostanú tikety, na ktorých je štvorec s rovnakým počtom riadkov ako stĺpcov. V bežnom bingu sú okienka vyplnené číslami, vo Vartaconovskom Bingu sú to pojmy zo sveta fantastiky – mená spisovateľov, názvy conov, médií, udalostí, klubov, kníh atď., pričom ani dva tikety nie sú rovnaké. Kópie všetkých použitých pojmov sa nachádzajú u moderátora, a v náhodnom poradí ich žrebuje pôvabná asistentka (alebo asistent). Moderátor vyhlasuje vyžrebované pojmy a je len na šikovnosti a pozornosti hráčov, či stihnú do vyhlásenia ďalšieho pojmu ten správny vo svojom tikete nájsť (ak tam je) zaškrtnúť. Ceny vyhrávajú tí, ktorí majú prví zaškrtnuté štyri rohy, líniu (riadok alebo stĺpec) či diagonálu, hlavnú cenu získava ten, kto má správnym spôsobom vyškrtaný celý tiket. Tohoročné Bingo bolo zásluhou moderátora mimoriadne napínavé, čo nezabránilo tomu, že sme aj my vyhrali jednu z cien za líniu.

Po Bingu nasledoval krátky oddych a nasledovala papacia súťaž. Komu nestačil guláš, prihlásil sa do mužského (väčšinou muži) alebo ženského (väčšinou ženy) družstva. Deti papali tiež vo svojej vlastnej kategórii.

Papacia súťaž. Subjekt: chrumky, kategória: muži. Ruky za chrbát, pripraviť sa, pozor, štart!

02 papacia sutaz muzi ruky za chrbtom

Táto súťaž je jeden z prípadov, kde záleží na tom, aby muž bol rýchly.

03 papacia sutaz muzi zacalo sa bojovat

Taktiež je veľmi dôležité udržiavať so subjektom zrakový kontakt.

05 papacia sutaz muzi kontrola

Koučovia tiež neoddychovali a svojich zverencov povzbudzovali k vyššiemu výkonu.

04 papacia sutaz muzi kazdy ma svojho kouca

Chvíľami to vyzeralo ako súťaž koučov.

06 papacia sutaz muzi koucka

Po mužoch zasadli na štartovnú čiaru ženy.

07 papacia sutaz zeny start

Muži unavení z vlastnej súťaže ich zodpovedne povzbudzujú.

08 papacia sutaz zeny muzi povbzudzuju

Na rozdiel od mužov, ženy sa pri športovom výkone sústredili skôr na umelecký dojem.

09 papacia sutaz zeny na technike zalezi

Spisovateľka Jana Plauchová sa na Vartacon neprišla napchávať, ale prezentovať svoju novú knihu Večnosť omylov.

10 jana plauchova

Psíky tiež nesúťažili a priebežne chodili drankať nejakú fajnotku.

Po papacej súťaži si mnohí pregrgali vnútornosti čerstvo načapovaným pivom. Už sa schyľovalo k večeru a podstatne sa ochladilo, takže bundy či svetre prišli vhod.

11 ochladilo sa

Nasledovala ďalšia zábavná forma „súťaže“, Scifák, pred ktorým sa žiadalo trocha si oddýchnuť…

13 vydychnutie pred scifakom

A podeliť sa o dojmy.

12 zensky podklub

Pre nezainteresovaných: Scifák je Vartaconovskou tradíciou. Účastník, ak chce, prinesie na Vartovku darček a zabalí ho tak, aby sa nedalo určiť, čo v balíčku je. Anonymný balíček odovzdá usporiadateľom a zároveň nahlási svoje meno alebo prezývku. Všetky darčeky sa zhromaždia na stole. Moderátor/ka žrebuje lístočky s menami a každý sa snaží podľa tvaru či farby balíčka vopred odhadnúť, čo je dnu, a správne si vybrať. Ale keďže ostatní darcovia sú rovnako prefíkaní a často úmyselne menia tvar balenia, výsledky bývajú prekvapivé.

Dokonale anonymný Scifák.

14 dokonale anonymny scifak

Tohoročný Scifák sa však pomaly začal približovať legendárnym Dracoňáckym tombolám, kde sa účastníci triasli od strachu, aby moderátor nevyžreboval ich číslo a nemuseli si prevziať danú cenu. Snáď by sa mali účastníci na budúci rok zamyslieť, či chcú svojich spolufanov naozaj potešiť, alebo sa iba zbaviť nepotrebných vecí. My sme našťastie dostali kopu starých dobrých kníh, a toho účastníka, ktorý si upratoval pivnicu, srdečne pozdravujeme.

15 knihy do sutaze

Tohoročný Vartacon zrejme poznačilo neisté počasie, a tak počet účastníkov nebol taký, ako obvykle. Sobotňajšie popoludnie nakoniec ale všetkým ubehlo rýchlejšie, ako by sa žiadalo, a k večeru sa väčšina cezpoľných pomaly pobrala na autobusy, vlaky a autá čakajúce pod kopcom.


29. mája 2014
Alexandra Pavelková