Reportáž: Moja prvá CRWECON „pařba“

Foto - Karel Kalina, Peter Šufliarsky
BUBLIFUK foto Jiří Walker Procházka
CRWECON foto Peter Šufliarsky, Dan Černý

Prvý pre mňa, pre ostatných v poradí už jedenásty ročník CRWECONu sa konal 11. júna 2016 v Klube Cross v Prahe. Takže už ho máme za sebou a je viac než isté, že ho absolvujem aj nabudúce. Rovnako ako počas môjho úplne prvého slovenského conu, aj tentoraz som sa nechal natoľko pohltiť samotnou atmosférou, že okrem vyhlásenia ceny Fabula rasa a Zázraku som sotva niečo stihol.

Sobotný Crwecon prebiehal ako obvykle v pražskom Crosse, ktorý svojím zovňajškom pripomína skôr strojnícku dielňu než obyčajný bar. Napriek niekoľkým poschodiam, nemalým priestorom a nie príliš slnečnému počasiu ho v sobotu navštívilo pomerne veľké množstvo komiksových nadšencov (na meter štvorcový). Hlavná prízemná sála, pôvodne slúžiaca ako tanečný parket, sa počas conu premenila na hlavnú prednáškovú miestnosť, ktorá doslova praskala vo švíkoch. Tí, ktorým sa neušlo miesto na sedenie, si buď s (ne)radosťou postáli, alebo sa radšej presunuli o poschodie vyššie, kde sa nachádzalo pivko či priestory hernej, predajnej, koplovskej alebo bublifukovskej („detskej“) sekcie. Možností, kde stráviť čas, bolo naozaj dosť. Keďže som si svoj denný rozpis programu zabudol kdesi vo Zvolene na nočnom stolíku (dúfam, že mu tam bolo dobre) a nefungoval mi ani prekliaty internet, musel som sa uspokojiť s improvizáciou.

Náhoda (alebo skôr osud) ma najprv zaviala na odovzdávanie prestížnej komiksovej ceny Fabula rasa za rok 2015. O víťazoch sa ako každý rok rozhodovalo prostredníctvom stránky comicsdb.cz a dopadli viac-menej podľa mojich očakávaní (česť výnimkám).

Ceny Fabula rasa za rok 2015 získali:

  • kategória Český komiks: Děsivé radosti (naša recenzia)
  • kategória Zahraničný komiks: Criminal – Poslední z nevinných
  • kategória Český scenárista: Aleš Kot
  • kategória Zahraničný scenárista: Joe Hill
  • kategória Český ilustrátor: Michal Suchánek
  • kategória Zahraničný ilustrátor: Paolo Eleuteri Serpieri
  • kategória Zin: CREW² #50
  • kategória Séria: Zámek a klíč
  • kategória Detský komiks: Asterixova dobrodružství

Konkurencia bola naozaj silná, žiaľbohu celé odovzdávanie by prebiehalo zaujímavejšie a grandióznejšie, keby meno víťaza danej kategórie zakaždým nevyplývalo z posledného nominovaného uchádzača, nehovoriac o nadmieru flegmatickom prejave pána moderátora, vďaka ktorému sa efekt prekvapenia kamsi vytratil (súdruhovia asi niekde urobili chybu).

Okrem Fabuly som neskôr ešte plánoval stihnúť vydavateľský panel, ako aj krst hororového komiksu Tisíce masek. Moje plány však zmaril Michal Suchánek (áno, najlepšie je to na niekoho zvaliť), ktorého víťazstvo sme v podstate zapíjali až do neskorých nočných hodín. Vôbec to neľutujem, v takej dobrej spoločnosti.

Ale späť k programu. Ďalšia náhoda (alebo to bol skôr Zázrak) ma teleportovala na prednášku Petra Maceka a Petra Kopla, ktorí rozoberali minulosť, budúcnosť i súčasnosť prvého českého superhrdinu. Okrem toho, že oboznámili obecenstvo so vznikom Zázraku, predstavili aj jeho šesťdesiatcen­timetrovú sošku z dielne úspešného štúdia Fat Monster. Samozrejme došlo aj na otázky, pričom tri z nich som položil ja. V podstate šlo o jednu otázku formulovanú v troch rôznych variantoch, vďaka čomu som zrejme moderátora pobúril, súc nádejný slovenský „hejter“. Pravdou zostáva, že pokiaľ sa fanúšikovia Zázraku bavia o drobných problémoch a ony sa stále nejakou záhadou objavujú, určite sa vyskytne tendencia tento fakt pripomínať dookola.

Čo sa týka Petra Kopla (ktorému boli adresované moje pripomienky), angažoval sa na Crwecone hlavne ako ilustrátor vo svojom kútiku. Za pár českých korún nakreslil návštevníkov v podobe, v akej len chceli, pričom výťažok z akcie putoval i do hospicu v Třebíči, a tak pomohol hlavne tým, na ktorých sa v poslednom čase zabúda. Nakreslilo sa 23 obrázkov, z toho štyri poputovali rovno do crweconovej dražby. Pre hospic sa vyzbieralo 7900 Kč (neskôr ilustrátorom zaokrúhlené na 8000) a pomocnú ruku podal i Karel Jerie spolu s niekoľkými ďalšími dobrovoľníkmi.

Hneď vedľa Petra Kopla ste mohli nájsť detský kútik Kláry Smolíkovej. Ako zvyčajne sa venovala tým najmenším (a tým samozrejme nemyslím jej manžela Jiřího „Walkera“ Procházku) návštevníkom. Predstavila deťom komiksový magazín Bublifuk, pričom s nimi absolvovala mnoho kreatívnych aktivít a rozžiarila tak nejednu tváričku. Chcem tým povedať, že Klára Smolíková robí presne to, čo je potrebné. Buduje základňu pre novú komiksovú obec a už len za to má u mňa veľké uznanie (kiež by som mal desať) a obdiv zároveň.

Moje vlastné aktivity prebiehali na terase Crossu, nesúc sa v znamení zaujímavých (rovnako naladených) indivíduí, českého piva, slovenskej pálenky a debát (nielen o komiksoch). Naskytla sa mi konečne šanca spoznať aj komiksového rebela Dana Černého a prehodiť aj pár slov s Comics Centrom o ich najnovšej komiksovej fantasy ságe Myší hlídka. Podarilo sa mi natrafiť aj na sčítanú komiksovú rodinku Slovákov Búryovcov (podobnosť s TG Jurajom je čisto náhodná) a povzniesť sa spolu nad súčasnou domácou scénou. Mojej pozornosti neušiel ani komiksový autor André Aguiar. Ten na pražský Crwecon pricestoval skoro z rovnakej diaľky ako ja (z Brazílie). Priniesol si so sebou dva vlastné komiksy, pričom jedným z nich sa volá Jockey (je presne o tom, o čom hovorí názov). Nedá sa povedať, že by šli veľmi na odbyt. Ponúkal ich totiž v pôvodnom znení a príloha v podobe scenára v angličtine mnohým nerezonovala, rovnako ako aj uvádzacia cena (zrejme aj v Brazílii robia súdruhovia občas chyby). Prišlo mi ho takpovediac trochu ľúto, a tak som Andrého vytiahol trochu na vzduch k poháriku, kde sa zoznámil aj s Michalom Suchánkom a spoznal aj iné, než len desivé radosti. Po niekoľkých prípitkoch sa André napokon vrátil do svojej maličkej tvorivej dielničky (za svoj stolík), tentoraz plný nových síl a skúseností. A veruže je to naozaj fajn chlapík.

Okrem Crweconu prebiehala v Prahe zo soboty na nedeľu aj Noc múzeí, no nabitý program ma natoľko vyčerpal, že som dal radšej prednosť poslednému metru. Počasie síce nevyšlo, Crwecon áno. Ako vidíte, jeho atmosféru vstrebávam ešte aj dnes.

A aby náhodných stretnutí nebolo príliš málo (a Praha je teda naozaj „malé“ mesto), nasledujúceho dňa sme spolu s mojím navigátorom (a spolubavičom) stretli pri pokladni kníhkupectva Luxor opäť párik Búryovcov. Keďže mali namierené do nejedného ComicsPointu, chopil som sa situácie a nedeľu som využil okrem cesty domov a povinnej rehabilitácie aj k tomu, aby som si doplnil zásoby odporúčaných komiksov. Zostávajúci čas som strávil spolu s Búryovcami rozoberaním zážitkov a dojmov z Crweconu a potom sme si ich každý poskladali podľa seba.

Na záver úprimne ďakujem nielen organizátorom, účastníkom, barmanom a barmankám, ale aj mojej sestre Janke (za poskytnutie strechy nad hlavou) a predovšetkým jej priateľovi Palčimu, vďaka ktorého navigačným schopnostiam som sa v Prahe nestratil.


Všetky fotky sú uverejnené so súhlasom autorov, autori sú uvedení pri jednotlivých fotografiách.


21. júna 2016
Peter Šufliarsky