Reportáž: FestHry Trnava 2018

Hrali ste už spoločenskú hru? Určite áno. Či už to bolo Človeče, nehnevaj sa alebo šach, dáma, pexeso… V staršom veku možno Dračí doupě, Magic the Gathering či inú spoločenskú stolovú hra. Ak sa stále radi hráte a máte deti, nemohli ste chýbať na 9. ročníku festivalu hier, hračiek a zábavy – FestHry Trnava, ktorý sa konal v termíne 16. – 18. 2. 2018. Ja som sa tam vybral so svojou dcérkou Zdenkou. Pre čo iné – aby sme sa zahrali!

FestHry Trnava sa uskutočnili, tak ako po minulé roky, v Mestskej športovej hale Trnava. Na miesto sme dorazili krátko po pol jedenástej, odložili si veci do šatne a išli si pozrieť atrakcie. Hlavnú časť hracej plochy zaberali stoly s rôznymi hrami. Hlavným lákadlom pre menšie deti sa stali nafukovacie hrady. Tie boli stále obsadené. Ozývali sa od nich šťastné detské výkriky.

FH 2018 01 - sportova hala je nabita FH 2018 04 - knihy pre deti FH 2018 05 - este viac knih pre deti

Najväčšiu prezentáciu stolových hier priniesla tradične firma iHRYsko.sk. Pravidelne zabezpečuje aj herný „kútik“ na Anime Show a Comics Salóne. Medzi ponukou nechýbali napr. Osadníci z Kataru, Monopoly a ďalšie. Mohli ste si dokúpiť aj hracie karty Magic the Gathering. Spoločnosť Albi zasa priniesla kvízové hry pre zvedavých Slovákov. Textilné knižky, rozvíjajúce detskú jemnú motoriku, predstavila firma Piqipi. Cena takejto knihy sa pohybovala od 48 do 54 eur. Netradičné tvarované puzzle a ďalšie svoje produkty priniesla firma Otavius. Zastúpenie tu malo aj vydavateľstvo Slovart, ktoré prezentovalo svoju ponuku detských kníh. Keďže jedným zo svetových jazykom je angličtina, mnohé hry a knihy pre najmenšie deti obsahovali aj základné anglické slovíčka.

FH 2018 07 - creva Hviezdy smrti FH 2018 08 - karta ku karte FH 2018 09 - futbal

Mohli ste si zahrať stolný futbal či s deťmi pozrieť ukážkovú hodinu angličtiny (jazyková škola Your Choice) alebo vyskúšať Prvé krôčiky k hudbe (hudobná škola Yamaha). Nechýbali rôzne súťaže, divadelné predstavenia ani maľovanie na tvár. Staršie deti sa zasa mohli vyblázniť v laser game aréne a vyskúšať virtuálnu realitu. Alebo si vylosovať „zadanie“ a poskladať ho z lega. Prípadne si zahrať šúľanú, ktorej prvý klub vznikol v Bánovciach nad Bebravou. Šúľaná sa považuje za najstaršiu slovanskú spoločenskú doskovej hru. Pravidlá sú pomerne jednoduché: hráč musí na hracej doske dlhej 2 metre a 40 centimetrov širokej umiestniť 30 drevených koliesok do 4 hracích otvorov. Hrá sa na tri kolá.

FH 2018 10 - logicke hry FH 2018 11 - sprievodkyna Evka FH 2018 12 - maxidomino

Zabávali sa nielen deti, ale aj dospelí. Každý si tam našiel to, čo ho zaujalo. Veď v každom z nás je kúsok dieťaťa…


Foto: autor.

Viac fotografií z podujatia nájdete na facebookovskej stránke autora.


13. marca 2018
Serjoža Serjožovič