Reportáž: Fantastika na festivale Comics Salón 2018

IC 2018 - titulka
IC 2018 Mark E. Pocha a Hydra
IC 2018 - krst Koleji smrti
IC 2018 - krst V tieni Zeme
IC 2018 - Cuco kreslí na počkanie
IC 2018 - beseda s Furdíkom
IC 2018 - diváci na besede s Furdíkom
IC 2018 - autogramiáda Juraja Červenáka
IC 2018 - mela
IC 2018 - zabratí do hry

V dňoch 21. – 23. 9. 2018 sa v bratislavskom Dome kultúry Ružinov uskutočnil v poradí už 31. ročník festivalu popkultúry – Comics Salón. Navštívil som ho iba v sobotu, ale stálo to za to.


Od skončenia marcového festivalu Anime Show prinášali organizátori oboch festivalov každý týždeň novinky z programu tohtoročného Comics Salónu. Uverejňovali nielen anotácie prednášok či filmov, ale aj zmeny, ktoré sa umožnili vylepšiť tento festival.

Tou prvou bolo získanie nového generálneho partnera, vďaka ktorému navštívil festival aj zahraničný hosť. Druhou bolo spustenie aplikácie pre smartfóny, ktorá potešila mnohých fanúšikov. Obsahuje informácie, celkový program festivalu či možnosť vytvoriť si vlastný program na každý deň. Do prevádzky ju spustili po sedemnástich betaverziách a je dostupná pre zariadenia s operačným systémom Android a iOS. Časom pribudnú nové funkcie a vylepšenia. Túto aplikáciu môžete použiť aj v budúcnosti.

Daždivé sobotné ráno ma zastihlo na ceste do Bratislavy, kam som dorazil krátko po deviatej hodine. Pri čakaní na električku, ktorá ma mala odviezť k Domu kultúry Ružinov, som stretol dievčatá z vydavateľstva Hydra – Katarínu Soyku a Lenonu Štiblaríkovú. Tie mali zo sebou horúcu novinku: zbierku českých a slovenských poviedok, Koleje smrti. Jej krst sa mal začať presne o desiatej hodine.

Na miesto festivalu sme dorazili s menšou časovou rezervou. Hydry sa prešmykli dnu ako sivé myšky, ja som musel zostať vonku. Ako vždy, pred vstupom do areálu stál dlhý rad čakajúcich. Tí, ktorí na festival prišli prvýkrát, sa museli komplikovane zorientovať, keďže tam (znova) chýbalo značenie, ako sa dostať dovnútra. Hlavný vchod sa otvoril presne o desiatej, keď už začínali prvé minúty programu.

Ja som sa ponáhľal do Fantasy salónu, kde spisovateľ Mark E. Pocha znižoval svoju „literárnu latku“. Veď jeho prednáška niesla názov Latku treba znižovať. Po jeho slovách o kanibaloch, mimozemšťanoch, vraždiacich maniakoch a ich obetiach nasledoval už vyššie spomínaný krst. Koleje smrti je antológia trinástich strašidelných a hororových poviedok, ktoré spájajú koľajnice. Do tejto knihy prispeli napríklad Anna Olejárová, Jaroslav Lupečka, Hanina Veselá, Ivan Kučera a ďalší autori. Krstnými rodičmi sme sa stali my, všetci prítomní. Zo smrti do života sme ju uviedli precviknutím strán knihy sprievodcovskými klieštikmi. Kniha je dvojjazyčná – českí autori majú svoje poviedky v českom jazyku, slovenskí zasa v slovenskom.

Po úvodnej hodine môjho sobotného programu nasledovala ďalšia, v podaní vydavateľstva Artis Omnis a jedného z ich autorov – Martina Hatalu. Zástupkyňa vydavateľstva Andrea Harmanová a spisovateľ predstavili zbierku detektívnych poviedok s názvom Whiskey, krv a striebro. Táto kniha bola pokrstená na tohtoročnom Slavcone. V roku 2012 sa Hatala stal víťazom literárnej súťaže Cena Fantázie s poviedkou Prianie jazera. Túto a ďalšie štyri poviedky nájdete v jeho knihe, o ktorej vzniku porozprával.

Fanúšikovia seriálu Hra o tróny(Games of Thrones) určite poznajú meno Vladimír Furdík, ktorý stvárňuje jednu z hlavných postáv – Night Kinga. Krátko po dvanástej hodine sa vo Veľkej sále uskutočnila diskusia s týmto hercom a kaskadérom, ktorý bol hlavným hosťom Comics Salónu. Sála bola zaplnená do posledného miesta. Na pódiu pánovi Furdíkovi kládol otázky hlavný organizátor festivalu Róbert Žitňan, ktorému sekundoval jeden z tvorcov relácie Týždeň geeka Marek Čabák. Divákov zaujímala hlavne otázka: „Kto zasadne na Železný trón?“ Na odpoveď si však budú musieť počkať do záveru seriálu. Po skončení diskusie sa pán Furdík ešte tri a pol hodiny podpisoval a fotil s fanúšikmi. Ako sám povedal: „Vybavím ich všetkých.“

Medzitým sa vo Fantasy salóne uskutočnila beseda s Janou Plauchovou, ktorú znova zastrešilo žilinské vydavateľstvo Artis Omnis. Túto prednášku som vynechal a šiel som si pozrieť novinky, ktoré sprevádzali Comics Salón. Vonkajší priestor pred Domom kultúry sa zväčšil, pribudlo pódium, na ktorom sa predvádzali bojové umenia. Vidieť ste mohli ukážky z taiči, krav magy, karate, aikida, wu šu a ďalších ázijských štýlov. Nechýbala ani streľba z luku a samostatný hráčsky stan s XBOX konzolami.

Pri vestibule budovy nás vítala už tradičná štvorica hrdinov – Nindža korytnačky. Spoločnosť iHRYsko, ktorá tento rok oslavuje desiate narodeniny, zasa postavila pri vstupe Trón of Games. Na prízemí ste mohli nájsť stánky Madmaxonshopu (kúpil som si tam tričko s drakom), Brlohu, Nekonečno.sk – obchodu pre každodenných hrdinov, vydavateľstva Artis Omnis a ďalších. Ulička umelcov, Artist Alley, sa tento rok rozšírila.

Medzi predávajúcimi som objavil aj českú spisovateľku Petru Slovákovú. Tá sa venuje výrobe steampukových príveskov, náušníc a iných drobností. Keď nemá oblečený kostým, ťažko ju spoznáte. Mimochodom, v súťaži Cosplay, v kategórii Original Costume, získala 2. miesto. Budúci rok jej vyjde nová kniha s názvom Střípky času, ktorá patrí do žánru young adult. Jej manžel Tomáš Dostál zasa zvíťazil tento rok v literárnej súťaži Poviedka Istroconu.

O štrnástej hodine som sa znova vrátil do Fantasy salónu, kde som sa chcel dozvedieť niečo o dobývaní bastiónových pevností. Rozprávania sa ujal spisovateľ Juraj Červenák. Tomu vyjde budúci mesiac posledná časť knižnej série Dobrodružstvá kapitána Báthoryho – Hradba Západu. Jej dej sa odohráva v Nových Zámkoch. Sám spisovateľ navštívil pozostatky bastiónovej pevnosti, aby získal presné údaje o rozmeroch obranného opevnenia. Spomenul napríklad, že pevnosti, ktoré boli postavené na močaristom teréne, ako základný podklad používali drevený rošt. Po jeho prednáške ste si mohli v blízkom stánku vydavateľstva Artis Omnis, nielen zakúpiť, ale aj dať podpísať jeho knihy. Rad čakajúcich na podpis bola o čosi menšia ako v prípade pána Furdíka.

Po hodinovej „pauze“ na obed a kávu nasledoval ďalší krst. České spisovateľky Františka Vrbenská a Zuzana Hloušková priniesli posledný diel „svetového unikátu“ – Ženu s labutí. Táto tetralógia je teraz kompletná, tvoria ju diely Žena se lvem, Žena se sovou, Žena s drakem a Žena s labutí. Tak ako v predchádzajúcich dieloch, aj v tomto sa stretneme so slovenskými autorkami, konkrétne s Annou Olejárovou, Monikou Kandríkovou a Janou Plauchovou. Aj táto kniha obsahuje balík tarotových kariet. Krstným otcom sa stal Martin „Roger“ Králik, ktorý túto zbierku pokrstil Krakenovým potom.

Nasledovala prednáška Stratená budúcnosť Ondreja Herca. Po nej prišla na rad beseda so spisovateľom Danielom Hevierom. Ten minulý rok predstavil na Comics Salóne 2018 prvý diel rozsiahleho cyklu s názvom Chyméros. Rozprávalo sa nielen o tejto knihe, ale aj o pokračovaní, ktoré ponesie názov Tajné miesto.

Súbežne s touto besedou prebiehal v Sci-fi salóne krst knižnej novinky V tieni Zeme Rolanda Oravského. Týmto detektívnym sci-fi trilerom sa zaradil medzi autorov patriacich do portfólia vydavateľstva Artis Omnis. Krstným otcom jeho diela sa stal spisovateľ Juraj Červenák. Keďže Roland pracuje v Nemecku ako lekár – internista, kniha bola pokrstená výživovým roztokom rovno medzi stránky. Na pamiatku dostal Juraj od Rolanda fľašu whiskey. Ak by ste si chceli prečítať jeho predchádzajúcu knihu Hypnos, vedzte, že v roku 2014 sa stala víťaznou knihou súťaže O najlepšiu detektívku za rok 2013.

Po tomto krste som sa vybral spolu s priateľmi do blízkej Ružinovskej klubovne, kde sme si dali neskorú večeru. Prisadol si k nám aj Juraj Červenák. Rozprúdila sa diskusia, hlavne o nových seriáloch. Po chvíli som sa rozlúčil a pobral na vlak domov.

Comics Salón a jeho dvojča Anime Show sa každým rokom zlepšujú, za čo patrí organizátorom poďakovanie, nielen odo mňa, ale aj ostatných návštevníkov. Verím, že do budúcnosti si pripravia pre nás ešte viac prednášok, workshopov a aktivít. A ja si vo Fantasy salóne nabudúce postavím stan…


Foto: Autor.

Viac fotiek z festivalu Comics Salón 2018 nájdete na facebookovskej stránke autora.


Súvisiace linky

Pozvánka: Comics Salón 2018 – festival popkultúry

Kam mieri Comics Salón a AnimeSHOW?

Domáci scifi triler V tieni Zeme Rolanda Oravského pokrstil Juraj Červenák

Recenzia: Žena s labutí

Recenzia – Martin Hatala: Whiskey, krv a striebro

Predstavujeme teror na koľajniciach – antológiu Koleje smrti


2. októbra 2018
Serjoža Serjožovič