Reportáž: Fantastický Istrocon a Comics Salón 2016

Týždeň od 12. – 18. 9. 2016 bol pre fanúšikov fantastiky bohatý na udalosti. V utorok 13. 9. 2016 sme spoznali finalistov Martinus Cena Fantázie 2016, v stredu 14. 9. 2016 besedoval autor Mark E. Pocha s moderátorom Dadom Nagyom o svojom románe Krajina kanibalov. Ale hlavnou udalosťou, na ktorú sa zišli fanúšikovia nielen zo Slovenska, ale i Českej republiky, sa stal v poradí už XXIX. ročník medzinárodného festivalu Istrocon a XIII. ročník festivalu Comics Salón. Bývam pravidelným návštevníkom oboch festivalov, takže ani tento rok som tam nesmel chýbať.


Piatok – nebol sviatok, ale…

Bratislava aj tak bola poloprázdna. V médiách sa rozšírila informácia o summite premiérov, pre ktorý platili dopravné obmedzenia, ale hlavný dôvod sa vyjasnil až v piatok popoludní. Festival sa konal tak ako minulý rok v DK Ružinov, takže cesta z hlavnej stanice mi ubehla bez väčších problémov.

Ako prvú som pred bránami DK Ružinov stretol Lenonu Štiblaríkovú, jednu z majiteliek vydavateľstva Hydra, ktorá čakala na otvorenie brán a predaj vstupeniek už od 10. hodiny. Spolu so svojimi ratolesťami tam vystáli peknú jamu. Pridal sa k nim aj spisovateľ Peter Jelínek. Na otvorenie však nečakali len oni. Keďže sa stále posúvalo, rozhodli sme sa ísť občerstviť a počkať na ďalších návštevníkov. O chvíľu sa k nám pripojil aj Anton Stiffel, ktorého knihu Zabudnutý vesmír vydalo vydavateľstvo Hydra minulý rok. Nakoniec prišla aj „druhá hlava“ Hydry Katarína Soyka. Rozprúdil sa živý rozhovor. Nielen o hodnotení poviedok Martinus Cena Fantázie (kde bola aj Katarína Soyka jednou z porotcov), ale i o sobotňajšej prednáške Tona Stiffela a o hlavnom bode zajtrajšieho programu – krste zbierky Zombie apokalypsa (kvôli ktorej bola nielen Bratislava poloprázdna).

IC CS 2016 - husto na prednaskach IC CS 2016 - pikacu a win IC CS 2016 - herny svet 2

Čas rýchlo ubiehal a my sme sa pomaly vybrali na prednášku Juraja Búryho s názvom Stručná história sci-fi. Spomínal sa Verne, Welles a mnohí iní autori, ktorých vplyv na sci-fi literatúre zanechal najväčšie stopy. V prednáškovej miestnosti bolo teplo, človek tam skoro zaspával. Juraj pravidelne prednáša na Istrocone a spolu s Marekom Čabákom sú autormi youtuberskej relácie Týždeň geeka.

Po prednáške som sa vybral do priestorov DK Ružinov a pozrieť predajcov, ktorí ponúkali nielen knihy, ale i akčné figúrky, komiksy a mnohé iné potrebné veci pre každého geeka. Okrem tradičných obchodíkov ako MadMaxonshop, Brloh a Temnota tento rok pribudli noví predajcovia napr. Blindbox. Vestibul DK prešiel rekonštrukciou, ktorá žiaľ ešte celkom nebola dokončená, takže v strede chýbali staré hracie automaty. Ale namiesto toho po stranách kruhového pódia stáli dve ninja korytnačky v nadživotnej veľkosti, ktoré sa podarilo organizátorom získať. Čoskoro by mala byť pokope celá štvorica.

IC CS 2016 - obchodiky 2 IC CS 2016 - obchodiky 3 IC CS 2016 - obchodiky

O 19. hodine nastalo slávnostné otvorenie oboch festivalov. Na pódiu sa objavil hlavný organizátor Istroconu a Comics Salónu Róbert „Win“ Žitňan a sekundoval mu hádam najznámejší Pokémon Pikaču. Vystúpila aj česká skupina Gorin, ktorá sa zameriava na samurajov a ich životný štýl. Nebol som na celom otváracom programe, pretože po chvíli som sa ponáhľal do fantasy salónu, kde prebiehalo slávnostné vyhlásenie výsledkov súťaže Poviedka Istroconu. Medzi porotcov tejto súťaže patrí Martin „Roger“ Králik, Miloš Ferko, Alexandra Pavelková a iní. Víťazom tejto súťaže sa stal Marián Kubicsko s poviedkou Impérium asi vracia úder. Takže Jožo Fero všetkým porotcom aj verejnosti ďakuje! Toto bol posledný bod môjho piatkového programu. Chvíľu sme ešte posedeli v blízkej reštaurácii a pomaly som sa pobral na hotel. Veď ma čakala náročná sobota. A nielen mňa.

IC CS 2016 - ninja korytnak IC CS 2016 - ninja korytnak 2 IC CS 2016 - ninja korytnak 3

Sobota – kam sa pozriete, všade samá Hydra

Sobotný Istrocon patril vo veľkej miere vydavateľstvu Hydra. Od 10. hodiny prebiehal vo Fantasy salóne pod ich vedením trojhodinový fantastický literárny workshop. Nemohla samozrejme chýbať ani poviedka na počkanie. Keďže nie som spisovateľ, rozhodol som sa dopoludnie stráviť vonku pred DK Ružinov, kde sa už schádzali skupinky fanúšikov komiksu, mangy, anime a fantastiky. Medzi nimi sa objavili známe tváre, napríklad bloggerka Aneta „Riddick“ Čižmáriková, hlavný organizátor Martinus Cena Fantázie Ivan Aľakša, autori Zuzana Droppová a Marek Slabej. V reštaurácii Jedna báseň sa zasa zišli „horroristi“ – autori Janko Iša a Mark E. Pocha, spolu s ilustrátorom Martinom „Cucom“ Luciakom a editorkou vydavateľstva Hydra Evkou Piarovou. Priniesli zo sebou horúcu novinku, ktorej krst sa o chvíľu mal začať.

Hydry, t. j. Katarína Soyka a Lenona Štiblaríková, vyšli z workshopu poriadne unavené, ale po krátkom občerstvení nabrali sily a mohli sme sa vybrať pokrstiť ich novinku. Mark E. Pocha zostavil zbierku zombie poviedok, ktorá nesie názov Zombie apokalypsa. Obsahuje poviedky Mareka Slabeja, Kataríny Soyky, Marka E. Pochu, Lucie Lackovičovej, Janka Išu a ďalších autorov. Krstným otcom tejto „útlej“ knižočky (má len 448 strán) sa stal herec Ludwig Bagin, ktorý vôbec netušil čomu sa upísal a čo ho čaká. S výkrikom „Skap!“ a kusmi krvavého mäsa knihu pokrstil. Každý z prítomných autorov prezentoval svoju poviedku. Juraj Búry má v tejto knihe esej o zombíkoch. Konala sa aj súťaž o najkrajšiu zombicu, dve súťažiace museli byť diskvalifikované (obe boli autorkami poviedok), takže novinku získala tretia zombícka finalistka. O pokrstenú knihu prejavila záujem tajomná neznáma, ktorá ju tiež dostala darom aj s taškou.

IC CS 2016 - gorin sa hybe prilis rychlo IC CS 2016 - krst zombie apokalypsy IC CS 2016 - katanica a sekanica

Po krste som sa vybral von nadýchať čerstvého vzduchu. Vonku som stretol Henku Galgóciovú, od ktorej som sa dozvedel, že už nepracuje pre Brloh, ale plánuje založiť nový e-shop so zameraním na komiks, mangu, knihy a príbuzný merchandising. Bude sa volať Nekonečno.sk – eshop pre každodenných hrdinov. Po chvíli sa k nám pridala aj maliarka Martina Pilcerová, Ivan Harmann z vydavateľstva Artis Omnis a ďalší známi. Od Ivana Harmana som zasa vyzvedal, čo to spolu s Jankom Išom „ukuchtili“. Prezradil mi, že Jankov hrdina Kladivák (s rovnomennou poviedkou vyhral minulý rok Martinus Cenu Fantázie), dostane samostatný román. Kniha sa volá Temnota z Pressburgu a krstiť by sa mala na tohtoročnej Bibliotéke, v rámci vyhlasovania výsledkov Martinus Cena Fantázia 2016. Popri týchto krátkych rozhovorov česká skupina Gorin predviedla sekanie bambusových rohoží katanou, čo je jedna z majstrovských skúšok. Vedeli ste napríklad, že ak sa dotknete vystavovanej katany, jej majiteľ ju čistí minimálne 2,5 hodiny?

O 16. hodine začala prednáška ďalšej „hlavy“ vydavateľstva Hydra – Antona Stiffela, ktorý vysvetlil Technológie zo sveta Zabudnutého vesmíru. Táto jeho zbierka poviedok vyšla minulý rok. Hneď po prednáške nasledovalo Fantastické autorské čítanie, ktoré znova zorganizovalo vydavateľstvo Hydra. Ukážky svojich poviedok zo Zombie apokalypsy čítali Lucia Lackovičová, Aňa Olejárová a Lenona Štiblaríková. Mark E. Pocha spojil ukážky z Krajiny kanibalov a Anny Kareninovej do jedného úryvku. To spojenie stálo za to! Z pripravovaných kníh, ktoré onedlho vyjdú vo vydavateľstve Hydra, prečítali krátke pasáže Marián Kubicsko, Jan „Arkon“ Braun a Peter Jelínek. Kubicsko predstavil svoju knihu Potvorobijci, Braun Kvantové víly a Jelínek steampunkovú novelu Norr, ochraňuj Britániu! K poslednej knihe sa premietal aj knižný trailer.

IC CS 2016 - SW IC CS 2016 - robotici IC CS 2016 - stormtrooperi

Po tomto autorskom čítaní som si dal menšiu pauzu na kávu a večeru. Zišli sme sa viacerí v reštaurácii za DK Ružinov, kde robili výborné jedlá na grile. Samozrejme, rozprúdil sa živý rozhovor. Nezostal som tam dlho, pretože o 19. sa začínal jeden z hlavných bodov sobotného programu – Tombola. Veď koho by nelákalo vyhrať jednu z hlavných cien, ako napríklad notebook Dell alebo PS4? Ale i ostatné ceny sa oplatili. Jednou z cien bolo aj preseknutie bambusovej rohože katanou, víťazka sa poriadne natrápila, i keď dostala odborné školenie od majstra zo skupiny Gorin. Táto skupina je známa hlavne v Českej republike, zúčastňujú sa na rôznych akciách a chodí ich natáčať aj japonská televízia. Ja som tak ako po minulé roky zistil, že mám šťastie v láske a nie v tombole. Po tomto objave som sa vrátil opäť do reštaurácie a zapojil sa do rozhovorov. Filip Červenák, ktorý je jedným z organizátorov LARP-u Kráľovstvo vína, lákal prítomných na zimný LARP, ktorý sa uskutoční 10. decembra 2016 na hrade Červený kameň. Porozprával čo-to o organizovaní LARP-u a ako to tam funguje. Určite by sme sa rozprávali aj do rána, ale o jedenástej bola záverečná.

Nedeľa – a zazvonil zvonec…

…ale Istroconu a Comics Salónu ešte nebol koniec. V nedeľu program trval do 17. hodiny. Prebehol napríklad literárny workshop pod vedením Tomáša Dostála a s Petry Slovákovej. Bola ďalšia prednáška Juraja Búryho s názvom Stopárov sprievodca ironickým svetom Douglasa Adamsa a mnohé iné. Ja som v nedeľu strávil na Istrocone iba pár hodín spolu s dcérou. Chcel som zistiť, či sa jej budú páčiť Ninja korytnačky a či by dokázala vydržať medzi fanúšikmi fantastiky.

IC CS 2016 - cosplay IC CS 2016 - vonkajsi tabor IC CS 2016 - roger vs. temny rytier

O programe by sa dalo napísať veľa strán. Mohli ste si pozrieť filmové novinky, zahrať počítačové a stolové hry, kúpiť akčné figúrky, knihy, komiksy, plagáty a mnohé iné veci. Medzi nimi ma zaujala power banka v podobe Hviezdy smrti z filmovej série Star Wars.

Netreba zabudnúť hlavne na organizátorov, ich pomocníkov a sponzorov, ktorým patrí nielen moje poďakovanie za to, čo robia. Istrocon a Comics salón sa každým rokom snažia robiť lepší a zaujímavejší. Verím, že budú v tejto tradícii pokračovať a my sa môžeme znova tešiť na tri dni plné zábavy, prednášok a hlavne kamarátov. Ja sa tam určite objavím, taký malý a nenápadný…


Foto: Autor

Viac fotografií z udalosti nájdete na autorovej facebookovskej stránke.


27. septembra 2016
Serjoža Serjožovič