Reportáž: BloodCon, Istrocon a Comics Salón 2013

Reportáž BC/IC/CS - Serjoža Serjožovič
Reportáž BC/IC/CS - trohlavá Hydra
Reportáž BC/IC/CS - Vášniví hráči
Reportáž BC/IC/CS - Vášnivé hráčky
Reportáž BC/IC/CS - už ho majú!
Reportáž BC/IC/CS - Zuzana a Lucia Droppové
Reportáž BC/IC/CS - neznáme hrdinky
Reportáž BC/IC/CS - rodinka ako z anime
Reportáž BC/IC/CS - krst Knihy bolesti

Piatok

Piatok trinásteho pre väčšinu ľudí znamená nešťastný deň. Ale pre fanúšikov fantastiky, anime, mangy a hier to bol deň plný očakávania. Opäť sa po roku otvorili brány Istropolisu a začal sa XXVI. ročník medzinárodného festivalu sci-fi, fantasy a hororu – Istrocon a X. ročník medzinárodného festivalu comicsu, anime a hier – Comics Salónu. A ako vždy, som tam nesmel chýbať.

Hneď z rána, po príchode do Bratislavy ma čakal ešte jeden menší con – BloodCon Bratislava. Myšlienka usporiadať takýto „minicon“ vznikla v mojej hlave po zhliadnutí fotiek českej spisovateľky Haniny Veselej, ktorá sa pravidelne zúčastňuje tohto conu v Prahe. Tam sa uskutočnil už 10. štvťročník BloodConu Praha. O čo vlastne ide? Účastníci conu môžu vykonať dobrý skutok tým, že darujú to najvzácnejšie čo majú – svoju krv tým, ktorí ju potrebujú. Nakoľko pretrváva obdobie chorôb, ľudia, ktorí prisľúbili účasť, sa ospravedlnili, takže jediným účastníkom som bol iba ja. Nevadí, snáď nabudúce nás bude viac.

Ale späť k hlavnému dôvodu môjho pobytu v Bratislave – Istroconu a Comics Salónu. Cestou od Istropolisu som na stanici vyzdvihol „tretiu hlavu Hydry“ Petra Šufliarskeho, ktorý pricestoval až z ďalekého Zvolena. Keďže od rána sedel v dopravných spojoch, prišiel celkom vyhladovaný. Po rýchlom ubytovaní nastal čas na obed. Pri jedle a rozhovore nám čas ubiehal jedna radosť. Prisadla si k nám aj „známa osobnosť“ – chlapík, ktorého meno si už nepamätám, ale stal sa slávnym vďaka fotke s Jurajom Červenákom. Tú historku dával Juraj Červenák na svoju stránku na Facebooku.

(Intermezzo: V skratke išlo o to, že raz sedeli Červenák s Jozefom Karikom na pive a diskutovali o tom, že Juraj má najviac čitateľov medzi fanúšikmi metalovej hudby. Ako na potvrdenie ich slov šiel práve okolo chlapík, ktorého fanúšikovstvo bolo zreteľné na prvý pohľad. A v ruke držal Jurajovu knihu. Ocitol sa v správny čas na správnom mieste.)

Blížila sa štrnásta hodina a pred Istropolisom za už začínal tvoriť dlhý rad fanúšikov. Pomaly sme sa pobrali dovnútra sivej budovy, kde nás čakalo nielen plno prednášok, filmov, hier, ale hlavne kamaráti a známi, ktorých človek stretne iba raz či dvakrát do roka na conoch.

Mal som v pláne ísť na prednášky Aké ťažké je dnes vydať knihu? a Sladkosti v Japonsku, ale… Po výstupe na prvé poschodie sa ma hneď zmocnila ďalšia „hlava Hydry“ – Lenona Štiblaríková, ktorá mi priniesla jedno menšie prekvapenie. Teraz trocha samochvály: Bol som prvý, kto držal v ruke ich Fantastickú 55. O chvíľu sa k nám pridala aj „posledná Hydra“ – Katarína Soyka. Rozprúdila sa živá diskusia, hlavne o sobotňajšom krste kníh, o prednáškach, na ktoré sme chceli ísť. Tešili sme sa hlavne na dražbu kníh, ktorú organizoval Martin „Roger“ Králik. Zaujímalo ma hlavne, za akú cenu sa predá kniha od spisovateľa Jiřího Kulhánka – Vládci strachu, ktorej predaj v dražbe bol už vopred avizovaný. Pridali sa k nám aj ďalší známi – conový fotograf Ján Žižka, Jombo Litotriptor a iní.

Cony nie sú len o rozhovoroch, i keď tie zaberú väčšiu časť dňa a večera. Na Istrocone a Comics Salóne si fanúšikovia rôznych hier, filmov, kníh prídu na svoje i ďalšími aktivitami a hlavne nákupmi. Ak ste mali záujem o akčné figúrky, mohli ste navštíviť stánok MadMaxonovcov, ak o hry, mohli ste sa nielen zahrať, ale i kúpiť hru v Ihrisko.sk. Knihy sa zasa predávali v stánku Brlohu. Medzitým ste si mohli zaskákať na DDR-kách, pohrať sa na japonských automatoch, na X-boxoch, posedieť si v čajovni, či pozrieť si dáky film.

O osemnástej hodine sa začínal jeden z hlavných bodov programu – posledná dražba kníh Martina „Rogera“ Králika, ktorú organizoval spolu s obchodom Funtastic. Dražilo sa tam veľa knižných titulov, ale väčšina účastníkov prišla iba kvôli jednému, ktorý som už spomenul vyššie. Kniha od spisovateľa Jiřího Kulhánka Vládci strachu mala vyvolávaciu cenu 50 eur. Cena stúpala, nakoniec sa šťastnou majiteľkou stala Lenona Štiblaríková, ktorá zdvihla cenu na 100 eur. Na dražbu zavítala aj Lucia Droppová spolu zo sestrou Zuzanou, ktorej prednáška Vo vlčej koži nasledovala hneď po dražbe. Ako už názov prednášky napovedal, hlavnou témou boli vlkodlaci a ich premeny. Spomínali sa slávni vlkodlaci z filmov a ich genéza.

Nastal čas na neskorú večeru. Tak ako po minulé roky, sme sa šli najesť do reštaurácie vedľa Istropolisu, kde sa podávalo výborné jedlo a nápoje. Bar, ktorý patrí k reštaurácii, sa nám stal útočiskom pred hlavným náporom návštevníkov. Dá sa tam pokojne posedieť a porozprávať. Diskutovali by sme hádam aj do rána, ale únava z celého dňa sa hlásila a bolo treba si isť odpočinúť. Čakal nás ďalší deň plný prednášok, krstov kníh a besied.


Sobota

O desiatej hodine ráno sa začal literárny workshop, na ktorom boli vyhlásené výsledky súťaže Poviedka Istroconu 2013. Moderoval ho Martin „Roger“ Králik, ktorého vydavateľstvo Rogerbooks uverejní víťaznú poviedku vo svojom elektronickom časopise Jupiter. Víťazkou sa stala Petra Slováková s poviedkou Navždy. Srdečne gratulujem! Zaujala ma i prednáška Čo (ne)robiť pri cestovaní v časopriestore, ktorá sa uskutočnila v Scifi salóne. Ten bol tak schovaný, že sa ani skoro nedal nájsť. Ale nakoniec som sa v ňom ocitol a vypočul si kúsok z tejto prednášky. Musím sa priznať, že seriál Doctor Who veľmi nepoznám, takže toto bola pre mňa úplne nová téma.

V programe sa vyskytlo i zopár neočakávaných zmien, časť prednášajúcich nedorazila a niektoré prednášky sa nekonali. Ako napríklad prednáška Darth Ziry – Ako nepísať stupidnú fan fiction, Petry Neomilnerovej – Profík radí, pátrá, informuje. Nastalo ťažké rozhodovanie, ísť na krst zbierky poviedok s názvom Kniha bolesti alebo pokrstiť nový steampunkový Jupiter? Nakoniec vyhral krst zbierky poviedok, ktorú zostavil Mark E. Pocha a vydalo žilinské vydavateľstvo Artis Omnis. V tejto zbierke nájdete to najlepšie z českého a slovenského pochmúrneho undergroundu. Prispeli do nej Hanina Veselá, Jiří „Walker“ Procházka, Martin Moudrý, Janko Iša, Marja Holecyová, Dušan D. Fabian, Milan Petrák, František Jirka, Anna Šochová, Daniel Tučka a samozrejme i zostavovateľ zbierky Mark E. Pocha. Ako povedala vydavateľka Andrea Harmanová, kniha vychádza v českom jazyku, aby vydavateľstvo urobilo radosť i českým čitateľom. A čím sa krstilo? Kniha je o bolesti, takže bolesť si zaslúžila i kniha. Na pulte sa objavili: sekera, klince, vývrtka, kliešte, zapaľovač. Každý z autorov si mohol vybrať spôsob, akým knihu pokrstí. Hanina Veselá do nej zaťala sekerou, Jiří „Walker“ Procházka použil vývrtku, Mark E. Pocha klince, Janko Iša kliešte. Verím, že sa kniha bude dobre predávať a nespôsobí čitateľom veľa bolesti.

Po krste nasledovala prednáška s názvom Hrdinovia Juraja Červenáka. Jurajovi vyjde 30. septembra nová kniha – Mŕtvy na Pekelnom vrchu (detektívny príbeh z čias protitureckých vojen), takže toto bola správna chvíľa predstaviť jeho nových hrdinov – kapitána Steina a notára Barbariča. A kde sa príbeh bude odohrávať? Samozrejme, v Jurajovom rodnom meste – Banskej Štiavnici.

Pri odchode z Fantasy Salónu som objavil i jednu zaujímavú výstavu obrazov. Vystavovali ich známa česká ilustrátorka Jitka Šenkeříková a Petra Slováková, ktorá je známa najmä svojimi poviedkami v rôznych súťažiach.

Znova sa prihlásil o slovo hlad, a tak sme sa stretli v reštaurácii. Pri jedle sa rozoberal program ďalšieho „megakrstu“, teda krstu troch kníh, ktoré vydalo vydavateľstvo Hydra. Katarína Soyka a Lenona Štiblaríková boli trocha nervózne, zvlášť Katarína, ale spisovateľ Jiří „Walker“ Procházka a blogerka Aneta „Riddick“ Čizmáriková ich obavy rozohnali.

Krst bol stanovený na sedemnástu hodinu. Trojica editorov – Katarína Soyka, Lenona Štiblaríková a Peter Šufliarsky už od rána behali v „revolučnom“ oblečení, keďže prioritnou knihou, ktorá sa krstila, bola Fantastická 55. Je to zbierka mikropoviedok slovenských a českých autorov, ktorá je revolučnou v tom, že doteraz nič také nevyšlo a texty autorov mikropoviedok sa uverejňovali v jazyku, v akom boli napísané. Mnohí z vás sa v duchu spýtajú, prečo práve Fantastická 55? Odpoveď na túto otázku je jednoduchá, knihy obsahuje mikropoviedky 55 autorov. Úvodné slovo si zobrala Aneta „Riddick“ Čižmáriková, ktorá napísala aj predoslov k tejto zbierke. A ako vlastne vznikol nápad vydať takúto zbierku? Ten nápad sa zrodil presne pred rokom na Istrocone/Parcone 2012 v bare, kde sa Katarína a Lenona zoznámili s jedným chalanom zo Zvolena, ktorý im nasadil „chrobáka do hlavy“. Jeho meno je Peter Šufliarsky. Ten sa stal aj hlavným dodávateľom mikropoviedok a ilustrácií.

Úlohu krstného otca vzal na svoje plecia Jiří „Walker“ Procházka, ktorý nielen Fantastickú 55, ale i ďalšie dve knihy – Vlčí brat od Kataríny Soyky a Astrálny pútnik od Lenony Štiblaríkovej pokrstil slinami morskej príšery priamo z Chile. Na krste sa zišlo veľa autorov a ilustrátorov, vymenovať ich všetkých by bolo minimálne na stranu, tak spomeniem iba niektorých: Juraj Červenák, Lívia Hlaváčková, Marek Slabej, Peter Šufliarsky, Hanina Veselá, Petra Slováková, Karel Doležal, Martin D. Antonín, Františka Vrbenská, Ondrej Trepáč, Katarína Soyka, Lenona Štiblaríková. Z ilustrátorov možno spomenúť Jitku Šenkeříkovú, Ingrid Rudavskú, Luciu Kroneislovú, Beu Tomash, Martina „Cuca“ Luciaka. Ich ilustrácie sú veľmi pekné. Nastala hromadná autogramiáda, kde sa každý podpisoval skoro každému. Viem, že do kníh sa nemá písať, ale zopár podpisov od autorov mikropoviedok sa mi podarilo uloviť. Verím, že nielen táto kniha a i knihy, ktoré sa krstili si získajú svojich čitateľov.

Posledným bodom môjho sobotňajšieho programu sa stala Fandomová diskusia, na ktorej sa zúčastnili: predsedníčka Slovenského fandomu Luciu „Lulu“ Bocková, Alexander Scheinder, jeden z organizátorov tohtoročného PegasConu, Martin „Roger“ Králik, Erik Košťany. Programom sprevádzala Elendilka Čmelen He-man. Rozprávalo sa hlavne o conoch a dianí vo fandome. Bolo pre mňa novinkou, že i v neďalekej Galante sa organizujú „minicony“, ktoré väčšinou trvajú jeden deň. V budúcnosti tam určite zavítam.

Touto diskusiou sa skončil sobotňajší deň na Istrocone a Comics Salóne. Mnohým z nás sa spať nechcelo, takže sme sa vybrali posedieť do neďalekého Bastionu, ktorý sa stal pre tento večer našou baštou. Zábava a rozhovory sa pretiahli do neskorej noci, podaktorí, myslím, že nešli ani spať a žili až do nedeľného rána.


Nedeľa

Nedeľa býva dňom, kedy sa väčšina z nás lúči a odchádza domov. Ale program Istroconu a Comics Salónu trval do večera, takže tí, ktorí zostali, mali možnosť stihnúť ešte zopár prednášok, filmov a turnajov v počítačových hrách.

O programe a tom, čo sa na Istrocone a Comics Salóne dialo, by som mohol veľmi písať veľa. Nespomenul som napríklad filmy, ktoré sa premietali: Expendables 2, Hry o život, Barbar Conan. Prednášky Františky Vrbenskej, Lívie Hlavačkovej a Ondreja Herca. Pre fanúšikov anime a mangy bolo pripravené karaoke a cosplay. Hráči na konzolách si mohli zahrať napríklad: Tekken 6, Fifa 2012, kartičkári Magic the Gathering. Človek by musel byť Supermanom, aby stihol všetko, čo by chcel vidieť. Ale na druhej strane, i tá časť, ktorú som strávil s kamarátmi, známymi, na prednáškach, krstoch stála za to.

Verím, že budúci ročník Istroconu a Comics Salónu bude ešte lepší a zíde sa nás tam ešte viac.


Za fotky vďačíme nášmu dvornému fotografovi Janovi Žižkovi. Viac jeho fotografií si môžete pozrieť v jeho albumoch IstroCon – Comics SALÓN 2013 part 1 a IstroCON – Comics SALÓN 2013 part 2 na facebooku.

Taktiež na facebookovej stránke IstroCONU budú k dispozícii videá z prednášok vystúpení a súťaží.

Reportáž BC/IC/CS - Juraj Červenák Reportáž BC/IC/CS - Lívia Hlavačková Reportáž BC/IC/CS - Juraj Maxon
Reportáž BC/IC/CS - Very Wonder Woman Reportáž BC/IC/CS - Cosplay maska podľa hesla za málo peňazí veľa muziky Reportáž BC/IC/CS - O čosi drahšie masky
Reportáž BC/IC/CS - Dražba Vládcov strachu Reportáž BC/IC/CS - Steampunk ide Reportáž BC/IC/CS - Martin Roger Králik

3. októbra 2013
Serjoža Serjožovič