Recenzia: Zaklínač (seriál, Netflix, 2019 – )

Zaklínač - Netflix

Kde bolo, tam bolo, napísal jeden pán z Poľska strhujúci príbeh o potulnom lovcovi príšer. Už len táto jednoduchá premisa zašklbe ušami fanúšikom žánru, no poviedky od pána Sapkowského o Geraltovi z Rivie boli výnimočné drsnou dekonštrukciou žánrových klišé, originálnou fantasy verziou klasických rozprávok a nenahraditeľnými humornými dialógmi. Do oka padli šikovným nadšeným programátorom, ktorí z motívu ako stvoreného pre videohry vytvorili príbehovo samostatný fantazijno-akčný skvost. A tak sa o Zaklínačovi dozvedel celý svet.

Ľudí v svete Kontinentu pred netvormi a príšerami chránia špeciálne trénovaní bojovníci – zaklínači. Títo smrtiaci über-deratizátori, zmutovaní strašnou mágiou a jedmi k dosiahnutiu nadprirodzených schopnosti, putujú po svete a za peniaze rúbu všetko, čo má podozrivý počet končatín alebo šmak na ľudské mäsko. Bielovlasý Geralt si už prešiel všeličím. Preto od ľudí, ktorým pomáha, veľkú náklonnosť či vďačnosť neočakáva. Napriek nevôli dostať sa do väčších problémov, na aké je kvalifikovaný, sa mu smola lepí na päty. Často v podobe otravného barda a ešte otravnejšej čarodejnice. Najväčšie prekvapenie ho však ešte len čaká.

Pred pár rokmi sme sa naveľa dočkali vzrušujúcich správ, že sa námetu chopila renomovaná streamovacia platforma, ktorá to veru so seriálmi vie. Vodu rozvírila prvá správa o obsadení hlavnej postavy fešákom, ktorý nevyzeral ako vetrom ošľahaný a životom ubitý drsniak, akého sme poznali z kníh a hier. Henry Cavil (Muž z ocele) si nás však získal historkami o hraní Wow-ka, maľovaní Warhammeru a zostavení vlastného videoherného počítača. Pobúrenie nastalo napríklad aj po obsadení ryšavej čarodejnice Triss herečkou Annou Shaffer (Harry Potter a Polovičný princ). Pri čakaní na premiéru sa tak opatrnosť striedala s nadšením.

V prvej sérii sme si mohli užiť spracovanie niekoľkých poviedok, no tiež začiatok zaklínačskej ságy, keďže hlavná producentka chcela do stredu seriálu postaviť celú trojčlennú rodinu – Geralta, Yennefer a Ciri. Napriek obmedzenému priestoru pre jednotlivé príhody Geralta na Ceste sa ich netflixovskému tímu podarilo decentne spracovať – až na niektoré premárnené šance a veci stratené v preklade. Ako príklad uvediem krásnu metaforu z pôvodnej poviedky Zaklínač, kde sa v hneve vykričané slová menia na ozajstnú a hroznú kliatbu. Tú v seriáli nahradilo niečo v zmysle „rohatý mužíček mi poradil vykúpať sa v ovčej krvi a povedať niečo po latinsky.“ V prípade Yennefer ide už o originálny scenár, ktorý čerpá z niekoľkých zmienok o jej mladosti a štúdiu. Menej je niekedy viac – či to platí aj tu, je vecou názoru. Polopatistické vyzradenie Yenniných začiatkov však takmer od základov mení jej charakter. Prinajmenšom jej motivácie.

Čerstvejšia druhá séria, ktorú sme si užili počas Vianoc, začala veľmi nádejne: obľúbenou poviedkou Zrnko pravdy so sympatickým obsadením Nivellena. Príbeh sa predlohy drží celkom obstojne, dokonca zdatne zapracováva prítomnosť Ciri, a ponúka príjemný oddych a zábavu pred zvyškom série. Scenáristi v prípade ostatných siedmich častí zvolili nekonvenčný prístup. Napísali vlastné originálne dejové línie – tých je tu naozaj plná… ehm, náruč. Pridali za hrsť Krvi elfov, všetko hodili do miešačky a kým sa nik nepozeral, prihodili pár stránok Piesne ľadu a ohňa. Umeleckou improvizáciou utrpela hlavne skupina zaklínačov, ktorí so svojimi knižnými predlohami zdieľajú často iba meno. Pár drobností, ktoré potešili, sa samozrejme našli – ako napríklad skvelé obsadenie Dijkstru, Codringera a Fenn, či pár scén s Jaskierom. Skrátka si budeme musieť zvyknúť na to, že tento Zaklínač skrátka nie je ten, ktorého poznáme z kníh.

Samozrejme, treba podotknúť, že adaptácia je oveľa viac než suché „prepísanie“ knihy na scenár. Je však rozdiel medzi prispôsobením príbehu pre plátna či obrazovky a kompletnou zmenou dôležitých detailov, či dokonca charakteru a integrity postáv. Pre porovnanie: jedna vec je vynechať Toma Bombadila, lebo film už aj tak ťahá na dve a pol hodiny, a druhá vec je, keď odborník na monštrá a kliatby nevie, ako odčarovať strigu. Za tieto zaujímavé kreatívne zmeny vďačíme zvláštnemu, no bežnému postupu pri výbere hlavnej producentky a následne tímu scenáristov. Lauren Hissritch spočiatku túto úlohu odmietla, lebo nechcela, aby projekt porovnávali so seriálom Hry o Tróny z dielne HBO. Po prečítaní kníh ju však zaujalo, že príbeh sa v podstate točí okolo rodiny. Iróniou ostáva, že tvorcovia sa kultovej sérii o politike a drakoch snažia vyrovnať – čo je, veru, poriadne cítiť (hlavne v scénach, kde Fringilla nahnevane dupe papučkami, lebo veliť chce ona). Ďalším geniálnym rozhodnutím bolo najať čo najrozmanitejšiu vzorku scenáristov (rozmanitú aj čo s týka skúseností), aby bol každý názor vypočutý. A len potom im dať prečítať knihy a následne ich spracovať.

Odhliadnuc od toho, že seriál miestami hraničí s americkou woke fan-fikciou, je sa na čo pozerať. Už spomínaný hlavný predstaviteľ Henry Cavil maká najmenej za dvoch: dramatické scény hrá odušu, kaskadérske súboje zvláda sám, čo potvrdil tiež Vladimír „Nočný kráľ“ Furdík, ktorý sa na prvej sérii Zaklínača podieľal ako choreograf. Popritom sa Cavill všemožne snaží do scenára prepašovať scény či hlášky z kníh a videohier. Skvelou voľbou herečky bola aj Freya Allan v úlohe Ciri, ktorá emočné chvíle pri vypálení Cintry zvláda rovnako dobre ako fyzicky náročnejšie kúsky v druhej sérii. Napriek nevôli fanúšikov ukázala Anya Chalotra, že si rolu Yennefer zaslúži, a Anna Shaffer ako Triss Merigold vôbec neurazí. Potešia taktiež bravúrne navrhnuté a stvárnené bojové scény a aj efektné demonštrácie mágie. Obzvlášť pútavá je finálna bitka prvej série (ktorá možno poteší fanúšikov kníh), ktorá kadekoho získala. V prípade kostýmov zvolili návrhári originálny prístup a pri odevoch pre mágov sa inšpirovali skôr módou prehliadkových mól ako tou z gotiky či renesancie. Pri kontroverznom dizajne brnenia Nilfgardskej armády tiež vidno ochotu tvorcov počúvať spätnú väzbu, keďže brnenia sa v druhej sérii nenápadne zmenili. A ako bonus – nová parochňa pre Triss a všetci budú spokojní!

Netflixovský Zaklínač bude možno ťažší na strávenie pre fanúšikov kníh. Nejde tu o odchýlky od príbehu, ale vyslovene originálne dejové línie (niektoré z nich ukrutne nudné) a úplná zmena charakteru postáv (pričom vôbec nehovorím o ich vzhľade) bez štipky rešpektu k zdrojovému materiálu. Nováčikovia majú určite výhodu v tom, že knihy nepoznajú. Je šanca, že napriek niekoľkým komplikovaným zápletkám a pár nesympatickým postavám ich seriál osloví svojimi silnejšími stránkami. Netreba dodať, že vlastný názor a vkus vám nik nevezme – ak seriál pobaví, kikimora to sprala. Na to, ako sa príbeh nevšednej magickej rodinky odvinie ďalej, si budeme musieť opäť hodnú chvíľu počkať.

Hodnotenie: 1. séria – 70 %, 2. séria – 60 %


Zaklínač
Žáner: akčný, dobrodružný, fantasy
Výroba: USA, Poľsko, 2019
Tvorca: Lauren Schmidt
Hrajú: Hrajú: Henry Cavill, Freya Allan, Joey Batey, MyAnna Buring, Anya Chalotra, Eamon Farren, Adam Levy, Jodhi May, Lars Mikkelsen, Mimi Ndiweni a ďalší.


Recenzentku Máriu „Márdž“ Antoničovú možno poznáte aj ako stand-up komičku z Comedy Dungeon. Rada recenzuje filmy, knihy, občas aj divadelnú hru a s chuťou sa púšťa aj do reportáží z conov či rozhovorov s osobnosťami. Príbehy rada nachádza aj vo videohrách a hudbe.

Pod týmto linkom nájdete články Márie Antoničovej na Fandom.sk.


19. januára 2022
Mária Antoničová
Zdroj informácií