Recenzia – Yoon Ha Lee: Liščí gambit

Liščí gambit

Šachisti dobre vedia, čo gambit znamená. Zábavka, pri ktorej sa ochotne obetuje pešiak, ba aj oveľa dôležitejšia figúrka. V tomto príbehu sa každý bavká na svojej vlastnej šachovnici. Že figúrky nie sú figúrky, ale živé bytosti? Komu by to vadilo? Hrá sa o moc, postavenie a vplyv. Stačí, ak zostanú nažive tí správni hráči.


Podrazy a obete

Kapitánka kel Ajewen Čeris je nadaná matematička. Svoj matematický talent uplatňuje v boji na strane hexarchátu, pričom musí robiť množstvo rýchlych rozhodnutí, výpočtov a korekcií bojových zoskupení. Počas jedného z výsadkov na planéte Rýpadlo použila nekonvenčné spôsoby útoku. Takéto metódy však neschvaľuje oficiálna doktrína, čo značí, že Čeris si zarobila na riadny problém. Kelské veliteľstvo ju nepotrestá, dostane možnosť očistiť sa. Hexarchát prišiel pre vzbúrených kacírov o vesmírnu Pevnosť rozsypaných ihiel. Má strategickú polohu, takže ju musia získať späť, inak hrozí pád celého hexarchátu. Čeris velenie zaradí do konkurzu, lebo na obsadenie miesta dočasného generála je riadna tlačenica. Vyhrá kandidát s najlepším bojovým plánom. Lenže akou zbraňou dobyjete pevnosť chránenú nepreniknuteľnými štítmi z invariantné­ho ľadu?

Čeris príde s veľmi kreatívnym nápadom a veliteľstvo ho prijme. Zbraň, ktorú si vybrala, vlastne nie je zbraňou. Je to geniálny generál Jedao. Okrem toho, že neprehral žiadnu bitku, je Jedao známy šialenec. Vyvraždil celú nepriateľskú armádu a ako bonus aj svoje vlastné vojsko. Muž mŕtvy 400 rokov, napriek tomu uchovávaný v pohotovostnom stave, schopný kedykoľvek nastúpiť do služby. Stačí ho iba obliecť do nového človeka. Vložia ho do Čeris, a tá sa Jedaovmu duchovi stáva akousi kotvou. Teraz je na nich, aby sa zžili, naučili navzájom počúvať svoje myšlienky a spolupracovať. Pretože exgenerál je zrejme jediný stratég, ktorý dokáže vymyslieť spôsob, ako Pevnosť rozsypaných ihiel získať späť. Kalendárna hniloba z nej neprestajne preniká do vesmíru. Ak ju čo najskôr nedobyjú, kacíri napáchajú nezvratné škody. Na ťahu sú Čeris a Jedao. Musia kombinovať, taktizovať a predkladať strategické obete. Ich kreativite nikto medze klásť nebude.


Stratégovia, hry a šialenci

Vojna prebieha na bojovom poli, no v hre sú aj špióni, vyspelá technika a diverzné akcie. Nikto nemá zábrany použiť zbrane hromadného ničenia a vyhladiť celé planéty. Ide o moc, vplyv a veľa ďalších sebeckých vecí. V tomto chaose bojuje dočasná generálka Ajewen Čeris o znovuzískanie cti a taktizovať začal aj Jedao. Bude to zápas za hexarchát či proti nemu? Bojuje s Čeris, či proti nej? Mať v tele šialenca a neustále počúvať v hlave jeho rady a štipľavé poznámky je náročné. Popri vojne s Pevnosťou musí Čeris dávať pozor aj na ducha, ktorý je schopný rozložiť jej osobnosť a dohnať ju k činom, aké by sama nikdy nespáchala. Logika občas logická nebýva, a tak nikdy nevie, pre koho sú rady, ktoré od Jedaa dostane, najlepšími. Ťažká skúška môže mladú ženu poznamenať na duši aj na mysli.


Hry, matematika a kalendár

Ak ste milovníkmi military sci-fi, potešíte sa. Liščí gambit sa radí k tým plnokrvným, kde na každom kroku zakopávate o špionáž, vojenské výsadky, neľútostné boje a samozrejme aj množstvo podpásoviek. Každý hrá sám za seba, hoci všetci svorne tvrdia, že sa snažia o spoločné blaho. A pešiaci umierajú.

Obetovať bezvýznamnú postavičku je však podstata gambitu. Kelovia sú vojaci upravení takzvaným formačným inštinktom. To znamená, že poslúchanie rozkazov je nadradené všetkému, čo sa dá využiť aj zneužiť. V deji nájdete typické bojové scény s množstvom krvi, čriev, odtrhnutých končatín. O to ale primárne nejde. V popredí sú hlavne intrigy. Čitateľ postupne z dialógov či samotných zápletiek zisťuje, že hrdinov obklopuje bezcitný svet. Kariéra, postavenie, plány v plánoch, pričom plán B zahŕňa v lepšom prípade len pár mŕtvych či zmrzačených. Natíska sa otázka: Kam až je možné zájsť kvôli udržaniu politického zriadenia?

Univerzum Yoon Ha Leeho je plné matematiky a detailného kalendára. Ak sa hexarchát denne riadi presne stanovenými rituálmi, funguje. Kalendár určuje činnosť aj spôsob, akým ich treba vykonať, či už ide o mučenie, popravu, aranžovanie kvetov vo váze. Dodržiavanie kalendára ovplyvňuje dokonca fungovanie zbraňových systémov, hi-tech technológie či pohon vesmírnych korábov.

Postavy sú veľmi ľudské, spoznáme ich minulosť, priateľov aj koníčky. Čeris je vynikajúca vedkyňa, ktorá si vyberie kariéru obyčajného vojaka. Vnímaním ľudí či Služobníkov (malé inteligentné stroje) ukazuje, že je citlivá a možno naivná. Naproti tomu Jedao je geniálny stratég, masový vrah a manipulátor. Vraví pravdu, či sa len pokúša dostať Čeris tam, kam potrebuje? Dá sa zabiť duch? Obaja vedia, že sú postrádateľní. Velia akcii, ktorej úspešnosť sa rovná nule. Sú obetnými figúrkami v gambite. Šancu majú, ak si budú dôverovať. No dá sa to?

Liščí gambit nie je pre každého. Chvíľku potrvá, než sa zorientujete v kalendári, matematike či intrigách a množstve postáv, pretože autor nič nevysvetľuje. Možno až pár dní po dočítaní vám dôjde, o čom to v skutočnosti bolo. Yoon Ha Lee vytvoril úžasné, do detailov prepracované a nápadité univerzum. Nič to ale nemení na fakte, že pre bežného človeka je ťažšie zrozumiteľné a predstaviteľné. Tieto typy kníh majú nadšených obdivovateľov aj silných odporcov. Ku ktorej skupine patríte, zistíte, keď si Liščí gambit, mimochodom často titulovaný kniha roka, prečítate sami. V každom prípade to za pokus stojí, lebo s niečím takým originálnym sa často nestretnete.

Knihu Liščí gambit si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Liščí gambit si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse momentálne so zľavou 42 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Liščí gambit (orig.: Ninefox Gambit)
1. diel série Mašinérie říše
Autor: Yoon Ha Lee
Vydavateľstvo: Host
Rok vydania: 2019
Jazyk: český
Preklad: Dana Krejčová
Počet strán: 420
Väzba: pevná
ISBN: 978–80–7577–955–7

Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portály Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


11. februára 2020
Ena