Recenzia: Warren Trinásty a Vševidiace oko

Warren Trinasty a Vsevidiace oko - obalka

O fantastike pre deti a mládež sa nepíše až tak často, o to väčšie prekvapenie vie spôsobiť naozaj dobrá kniha s pútavým dejom a prvotriednym vizuálnym spracovaním. Takmer komiksovo pôsobiaci Warren Trinásty a Vševidiace oko dokáže zaujať hneď na prvý pohľad a dá sa pri ňom užiť nemálo zábavy. Ako lákadlo môžu čitatelia pozrieť aj trailer, aký sa na knihu len tak nevidí.

Warren trinásty je dedič ohromného hotela s potenciálom veľkého bohatstva. Problém však je, že má len dvanásť rokov a nemá zatiaľ nárok spravovať dedičstvo. Ostala mu úloha chlapca pre všetko: stará sa o údržbu, upratuje, robí poskoka a sluhu. Hotel spravuje „panikáriaci“ lenivý strýko Rupert, jeho nepríjemná manželka Annakonda a okrem nich v ňom žije Warrenov učiteľ Friggs a kuchár Bunion. Do hotela už pár rokov nezavítal hosť, príchod nezvyčajného návštevníka celého v obväzoch je preto veľkou udalosťou. Hosť pôsobí odťažito – nehovorí, len ukazuje kartičky so symbolmi.

Annakonda, v skutočnosti zlá čarodejnica, sa vydala za Ruperta v snahe nájsť „Vševidiace oko“, ktoré by posilnilo jej moc. Warrenova rodina ho strážila celé generácie. On sám bol však veľmi malý, keď jeho rodičia zomreli, a považuje Vševidiace oko len za rozprávku. Všetko sa zmení po objavení denníka pôvodného staviteľa hotela, Warrena Druhého. V denníku sú početné odkazy na tajomné Vševidiace oko, sú to však rébusy. Odrazu sa objaví celý zástup ľudí snažiacich sa rozlúsknuť tieto hádanky.

Kniha o Warrenovi patrí medzi tie diela, ktoré sú prístupné nielen deťom a mladým čitateľom, ktorým je predovšetkým určená. Jej čítanie je vynikajúca zábava aj pre dospelých. Tí v nej dokážu čítať odlišné kódy a na odlišnej úrovni súcitiť s Warrenovým osudom. Určujúcou zložkou knihy je jej grafické spracovanie a rozloženie textu do dvoch stĺpcov. Autormi knihy sú spisovateľka komiksov Tania del Rio, pracujúca pre značky ako Dark Horse alebo Marvel, a ilustrátor a dizajnér Will Staehle.

Celú knihu možno vnímať ako príjemnú textovú a vizuálnu hru. Od dobrodružstva k dobrodružstvu čitateľa sprevádzajú rôzne doplnky: zrkadlový text v tajnom denníku, skvostné ilustrácie, text písaný rôznymi fontmi, úryvky z iných kníh, v ilustráciách záverečnej časti knihy nájdeme dokonca prvky steampunku. Mierne gotická atmosféra, čarodejný sabat a kúzla, netvor strážiaci tajomstvo – pre deti a dospelých, ktorí vedia vnímať literatúru ako hru, predstavuje Warren Trinásty zaujímavú alternatívu v záplave iných mediálnych podnetov.

Knihu Warren Trinásty a Vševidiace oko si môžete kúpiť napríklad v Martinuse so zľavou ISIC, pre podrobnosti kliknite na tento link


Warren Trinásty a Vševidiace oko
Žáner: rozprávka, fantasy
Autori: Tania del Rio, Will Staehle
Vydavateľstvo: Albatros
Rok vydania: 2016
Preklad: Marián Gazdík
Väzba: tvrdá
Jazyk: slovenský
Počet strán: 224
ISBN: 9788000045320


Súvisiaci link

Trailer na knihu Warren Trinásty a Vševidiace oko


Viac autorových recenzií nájdete Medzi knihami.


13. januára 2017
Ján Blažovský