Recenzia – Vladimír Štefanič: Pustovník: Slzy matky

Pustovník Slzy matky

Pustovník sa stále snaží nájsť tajomné perly, takzvané Slzy zeme. Aishada je však stále o krok pred ním. Do príbehu sa votrie aj Hector, syn nemilosrdného pána Čiernej vody.


Vladko Štefanič je katolíckym kňazom, ktorý v minulosti debutoval fantasy sériou Kráľovná z Tammiru. Žánru ostal verný aj vo svojej najnovšej sérii Pustovník. V jej tretej časti Slzy matky sa opäť vraciame k Pustovníkovi Jakubovi a jeho divému leopardovi, ktorí sa snažia zachrániť svet. Kniha je rozdelená na štyri časti. Príbeh začína tak isto ako v dvojke rozprávaním, ktoré znie ako povesť o Slnečnicovej panej. Tá vo svojom hrade väzní deti kráľov. Neskôr sa však dozvieme, že to nebola len rozprávka a Aishada tak dostane možnosť nájsť nových spojencov.

Tretí diel je oveľa dynamickejší ako jednotka a dvojka, a to aj napriek tomu, že sú knihy rovnako dlhé. Zaujímavosťou totiž je, že všetky knihy v sérii majú po 440 strán. Postavy pôsobia realistickejšie ako v predošlých dvoch dieloch a čitateľ sa s nimi vie lepšie zžiť. Kniha je silno zameraná na medziľudské vzťahy. Hlavnú úlohu hrajú najmä príbuzenské väzby. Stále je predsa dôležité, kto je koho potomok a dedič. Ako napovedá názov knihy Slzy matky, sú to práve ony, čo v tejto časti hrá významné, aj keď vedľajšie úlohy.

Do popredia sa opäť dostávajú Pustovník a pani Orlice Patrícia. Čoraz viac sa ukazuje Pustovníkova povaha, jeho láska k slobode, no i to, koľko utrpenia mu voľnosť spôsobuje. V prvých dvoch dieloch bola jeho náklonnosť k Patrícii čímsi platonicko romantickým. Čím ďalej, tým viac sa však stáva skôr iba nedosiahnuteľnou túžbou. Patríciu sa navyše snaží potiahnuť na svoju stranu syn temného pána Hectora Albert, ktorý je až do konca knihy záhadou. Na hlbšie vyznania je však príležitostí málo, lebo na hrade Diera, kde nastala obroda rytierov, sa chystá svadba Patríciinej matky Sáry. Prípravy sú v plnom prúde a všetci musia priložiť ruku k dielu, keďže na veselici sa chystajú po dlhom čase pohostiť aj obyčajných ľudí. Konečne nastal čas ukázať rytierov a družky v dobrom svetle.

Autor v Slzách matky opäť do svojho príbehu pridal mnoho nových postáv. Zároveň sa však doň vkradlo aj čoraz viac temnoty. Bojovníčka Liana si musí prejsť mučením, pri ktorom sa jej prihovára odvrhnutá matka čarodejnica. Pustovník si začne mnoho vecí vyčítať a niekedy nevie, či môže veriť svojmu úsudku. Okrem záhadného Alberta sa musí vysporiadať aj s pánmi Hranice, ktorí u seba v hrobke väznia nebezpečnú Slnečnicovú pani. Popri tom všetkom ešte úhlavná nepriateľka dobra Aishada skrýva jedno veľké tajomstvo.

V knihe Slzy matky stále prevládajú úvahové časti nad akciou. Keďže však už lepšie poznáme všetky postavy, dej ubieha svižnejším tempom ako v prvých dvoch knihách. Zároveň sa mení aj atmosféra. Doposiaľ boli postavy prezentované ako dobré alebo zlé, postupne sa však tento pohľad začne meniť. Autor má však stále na zreteli morálku a správne rozhodnutia.

Ako už bolo spomenuté, matky hrajú v knihe významnú rolu. Veľa priestoru dostávajú vzťahy medzi matkami a dcérami. Na nich autor ukazuje, že niektorých pút sa nedá len tak ľahko striasť. Koniec je na túto sériu neobvykle temný, a to nielen pre krajinu, ale aj pre Pustovníka. Pred nami však leží ešte posledný diel, ktorý snáď prinesie uspokojivé rozuzlenie celého príbehu.

Hodnotenie: 80 %

Knihu Pustovník: Slzy matky si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Pustovník: Slzy matky si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Pustovník: Slzy matky
Séria: Pustovník 3
Žáner: fantasy
Autor: Vladimír Štefanič
Vydavateľstvo: Kumran
Rok vydania: 2021
Jazyk: slovenský
Počet strán: 440
Väzba: brožovaná
ISBN: 9788089993338


Súvisiaci link

Recenzia – Vladimír Štefanič: Pustovník: Slzy zeme

Recenzia – Vladimír Štefanič: Pustovník: Muž s leopardom


Recenzentku Valériu Scholtzovú k fantastike priviedol Harry Potter a odvtedy je vernou fanúšičkou tohto žánru. Momentálne ju baví objavovať slovenských autorov. Nájdete ju aj na blogu, Instagrame a Facebooku pod prezývkou Knižný predátor. Pod týmto linkom nájdete články Valérie Scholtzovej na Fandom.sk.


15. decembra 2022
Valéria Scholtzová
Zdroj informácií