Recenzia: V hlave

strach_ma_velke_oci
radost_robi_radost
caka_vas_stastny_zivot
ked_hrame_flappy_birds
rodinna_vecera

Nová pixarovka je o emóciách, a to viacerými spôsobmi. Budete sa smiať, plakať a zrazu bude mnoho vecí dávať zmysel.

Podobne ako pri filmoch z Marvelu, aj týchto sme si pri animákoch navykli na kvalitu. Ak na začiatku filmu poskakuje stolová lampa, možete sa tešiť prinajmenšom na príjemnú rodinnú zábavu. Čo sa však týka psychologickej novinky V hlave, pripravte sa na silnú jazdu a striehnite si emócie.

Mladučkú Riley čaká ťažké obdobie. Rodičia sa rozhodli urobiť totálny reset, zbalili si životy (vrátane dcérenky) a presťahovali sa do San Franciska. O nič ľahšie to nemá ani Radosť, ktorej poslaním je, aby Riley bola šťastná. Doposiaľ to bolo relatívne ľahké aj vďaka alebo napriek pomoci jej štyroch kolegov (niekedy je to vďaka naprieku a niekedy aj napriek vďake, chvalabohu). Smutnička, Nechuť, Hnev a Strach sa tiež snažia smerovať dievčinku k spokojnému životu, no najlepšie to funguje, keď je pri kormidle Radosť. Čo sa však stane, keď kapitánka nie je k dispozícii?

Už po prvej upútavke bolo všetkým jasné, že tento film si najviac užijú psychológovia. Geniálna výmena pri rodinnej večeri trafila klinec po hlavičke a stručne zhrnula, čo sa väčšine ľudí bežne odohráva v hlave. Niet divu: táto scéna je vraj priamo inšpirovaná skutočnou životnou skúsenosťou režiséra Petra Doctera. To, že sa na filme podieľalo veľa psychológov a odborníkov, naozaj vidno. Niektoré veci boli zjednodušené, napríklad z pôvodných dvadsaťsedem emócií sa do filmu dostalo reprezentačných päť. Takto sa zaujímavým spôsobom dozvedáme základné a praktické informácie, bez toho, aby sme mali nutkanie podpísať prezenčku a hľadať najbližšiu únikovú trasu.

Zábavná cesta do hlbín mladej ľudskej duše nám napríklad predvedie proces zapamätávania. Teda prechodu spomienok z krátkodobej do dlhodobej pamäte počas spánku. Nakukneme aj do bludiska pamäte, abstraktného myslenia a tajomných zákutí podvedomia. A konečne sa dozvieme, prečo si vždy spomenieme na tú chytľavú pesničku z tej jednej reklamy. Snímka však ponúka aj posolstvo o tom, že všetky emócie sú rovnako potrebné a dôležité.

Továreň na úžasné animáky opäť preskočila nastavenú latku. A vidno to nielen na príbehu, ale aj na animácii. Dizajn farebných postavičiek, ktoré nám pomáhajú reagovať a rozhodovať sa, je naozaj nádherný. Na novej bublinkovej textúre „pokožky“ sa animátori riadne namakali a zabrať dostal aj rozpočet. Sprvu mala mať takúto vizáž len Radosť a po komplikovaných ôsmich mesiacoch sa na to kresliči chceli vybodnúť. Kreatívnemu šéfovi Pixaru sa však návrh zapáčil a tak, na „obrovskú radosť“ animátorov, nariadil túto kúru aplikovať na všetky emócie. Našťastie pre nás to chlapíci a babenky zvládli bravúrne.

Čo sa týka slovenského dabingu, ako zarytý nadšenec originálneho znenia môžem s čistým svedomím povedať, že naši dabéri odviedli výbornú prácu. Menovite predstaviteľky dvoch ústredných postáv Monika Hilmerová a Helena Geregová. Obsadenie i výkony sadli ako nemá tvár na šerblík. Dokonca sa mi pozdávali viac ako originálne obsadenie. Vynikajúco vyzneli aj zdomácnené vtípky, napríklad pri scéne s likvidovaním vyblednutých spomienok: „To sú hodiny klavíra… Nechaj tam Pre Elišku a Kohútika jarabého, ostatné vyhoď.“ Podobne sa mi páčil tradičný krátky animovaný „predskokan“ s názvom Láva, ktorého text miestami možno obráti pár očí, no spevácky výkon je príjemný a pekne dopĺňa celkový tón kraťasu.

Farebná zážitková jazda, ktorá emócie ukazuje a vyvoláva, vás zaručene pobaví a pravdepodobne aj dojme. Deti sa budú smiať na papuliakoch a ksichtoch, vy na pohľadoch do zákulisia dobre známych situácií. Mne osobne sa tento film páčil okrem iného aj pre ohromné množstvo emócií, ktoré vo mne vyvolal. Už len za to si u mňa zaslúži 100 %. Dúfam, že vám sa bude páčiť rovnako… a že vás vezme na mesiac.


V hlave
Réžia: Pete Docter
Žáner: animovaná dobrodružná rodinná komédia
Výroba: USA, 2015, 102 min.
V slovenskom znení: Monika Hilmerová, Helena Geregová, Roman Pomajbo, Kristína Turjanová, Barbora Tallová, Peter Kollárik, Martin Hronský, Andrea Somorovská


17. septembra 2015
Mária Antoničová