Recenzia – Tomáš Slanička: Longeaterra - Prvý skok

Slaníčka - Longeaterra - Prvý skok

Mars je teraformovaný a so Zemou ho spájajú veľmi napäté vzťahy. Ľudstvo má boj predsa len v krvi. Bývalý bojový pilot John sa snaží prežiť zvyšok života na červeno-zelenej planéte ako učiteľ fyziky. Jeho rutinu mu však narušia tajné služby.


Na slovenskom trhu sa objavilo nové sci-fi. Nevyšlo zo žiadneho vydavateľstva, a tak má – podobne ako väčšina samovydaných prvotín – problém s fontom a úpravou textu. Neskúsení autori by sa mali pred vydaním inšpirovať inými knihami. Bezpätkové písmo a medzery medzi odsekmi pôsobia rušivo. Nájdu sa aj preklepy, čiarky a iné neduhy – ako opakovanie tej istej informácie, len iným spôsobom, či zbytočné dovysvetľovávanie. Nie je to žiadna tragédia, len vás občas čosi vyruší v texte. S tým jednoducho treba u takýchto prvotín rátať. Čo na celkovej úprave Longeaterry môžeme pochváliť, je obálka od Martiny Nedvídkovej.

Prvá polovica knihy sa venuje čisto oboznamovaniu čitateľa s hlavnou postavou. John Waterby je zlákaný naspäť ku kariére bojového pilota. Nie že by za svojou prácou fyzikára na Marse nejako smútil. Jeho príbeh je vo svojej podstate jednoduchý a štruktúrou trochu pripomína počítačovú hru. John počas pokojných rokov vyšiel z cviku, a tak si s ním prechádzame zrýchleným drilom, inštruktážou a zoznamovaním sa s ostatnými pilotmi.

Názov Longeaterra („longe a terra“ – lat. „ďaleko od Zeme“) naznačuje, kde sa posádka lode Maven dostane. Technológia sa predsa len stále posúva dopredu a hlavne tajne. Keďže Zem a Mars nemajú najlepšie vzťahy, snažia sa jeden druhého predbehnúť. V Prvom skoku však hlavnú úlohu hrá skôr nová technológia a objavy.

Dej sa skutočne rozbehne až v polovici knihy. Zarytí fanúšikovia vesmírnej sci-fi by však od prvej časti nemali čakať nič nové ani originálne. Silno sa podobá na prvý diel série Black Fleet Trilogy, Válečná loď. Dúfajme teda, že Tomáš Slanička vymyslí v pokračovaniach niečo prekvapivé. Hádam sa tam niekde ešte objaví milovník kníh a zvárač v jednej osobe – Jim z pozemskej Canterbury (žmurk na sériu The Expanse od Coreyho)? Aj keď sa v knihe len mihne, jeho postava pôsobí veľmi živo.

Napriek predvídateľnosti deja sa Longeaterra Prvý skok číta ľahko a rýchlo. Neohúri, no ani nesklame a pritom navnadí na pokračovanie. Postavy sú zapamätateľné a ich zážitky vás pobavia, hoci niekedy balansujú na hranici povrchnosti. Našťastie sa však nikdy nestanú len plochými kulisami. Ako už bolo vyššie spomenuté, autor má v pokračovaniach šancu na vycibrenie štýlu, deju a vzťahov. A hádam budete aj vy zvedaví, ako príbeh pokračuje ďalej.

Hodnotenie: 60 %

Knihu Longeaterra – Prvý skok si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Longeaterra – Prvý skok si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Longeaterra (Prvý skok)
Séria: Longeaterra
Žáner: sci-fi
Autor: Tomáš Slanička
Vydavateľstvo: samovydané
Rok vydania: 2021
Jazyk: slovenský
Počet strán: 279
Väzba: brožovaná
ISBN: 9788057031116


Súvisiaci link

Predstavujeme – Tomáš Slanička: Longeaterra – Prvý skok


Recenzentku Valériu Scholtzovú k fantastike priviedol Harry Potter a odvtedy je vernou fanúšičkou tohto žánru. Momentálne ju baví objavovať slovenských autorov. Nájdete ju aj na blogu, Instagrame a Facebooku pod prezývkou Knižný predátor. Pod týmto linkom nájdete články Valérie Scholtzovej na Fandom.sk.


7. apríla 2022
Valéria Scholtzová
Zdroj informácií