Recenzia: The end times of Bram and Ben

The end times of Bram and Ben

Spomínate si na deň, keď mal nastať koniec sveta? Niektorí ľudia si vyberali veľké pôžičky s tým, že ich nebudú musieť splácať, iní si brúsili sekery a pripravovali sa na zombie apokalypsu, ďalší na všetko kašlali a s výrokom „Žijeme len raz“ robili hlúpe veci, ktoré by za normálnych okolností racionálne mysliacim ľudom ani nenapadlo. Filmy, knihy, komiksy, hry a Mayovia nás celé desaťročia pripravovali na koniec sveta a všetkého čo poznáme a milujeme. Boli sme pripravení na možné aj nemožné. Hype doslova visel vo vzduchu. Lenže… nič sa nestalo. Dvadsiateho druhého decembra sme sa zobudili do ďalšieho nudného, absolútne obyčajného dňa. To fakt naserie.

Ale má to aspoň jednu výhodu. Všetky filmy ukazujúce nám ako v roku 2012 zahynieme sa okamžite stali filmami pre pamätníkov. Z niektorých sa stali komédie dokonca ešte pred údajným koncom sveta. Napríklad film 2012 Rolanda Emmericha. Našťastie pre nás sa ďalej natáčajú filmy (The world´s end, This is the end) a seriály (Walking dead, Evolution), v ktorých prebehlo všetko podľa plánu a nastal súdny deň. Herné štúdiá vyvíjajú hry s postapokalyp­tickou tematikou (Wasteland 2, Last of us) a jestvujú desiatky kníh, ktoré vám ponúknu predstavu o tom, aké by to bolo, keby došlo k najhoršiemu (Road, The stand, World war Z). To isté platí aj o komiksoch. Walking dead je jasná voľba, aj Y: The last man, ale my si povieme niečo o najnovšej minisérii vydavateľstva Image Comics, v ktorej koniec sveta tiež nenaplnil očakávania zúčastnených.

Bram a Ben sú kamoši. Nie super dobri kamoši, iba kamoši. Jednoducho dvaja chlapi, ktorí spolu žijú, pretože je to pre oboch výhodné. Bram je flákač a (podľa Benových slov) retard. Ben učí postihnuté deti. Takže je normálne, ak jeden druhého posielajú do šľaka, riti a pekla. Napriek tomu ich šokovalo, že jedného dňa sa Benove slová stali skutočnosťou. Bram zmizol a zostala po ňom iba hŕba šiat. Lenže on nebol jediný, kto sa bez slova doslova vyparil. Mizli deti, dôchodcovia, tínejdžri, robotníci, piloti, pasažieri a nikto netušil, čo sa deje. To isté sa stalo v Austrálii, Brazílii, jednoducho na celom svete (okrem Turecka). No potom sa udialo niečo nečakané: Bram sa vrátil. A bol veľmi, veľmi nasratý. Veľmi, veľmi zmätenému Benovi vysvetlil, že za celosvetové (mínus Turecko) miznutie ľudí môže Boh a jeho Deň posledného súdu.

Bram nikdy neveril na Nebo, ale po tom, čo sa mu stalo, naň už verí. Pretože tam bol a Nebo stojí za hovno. Všade je biele svetlo, anjeli sa na ľudí lepia a všetci sú nahí. Čo by bolo super, keby naháči neboli starí, tuční alebo čudní. Do Neba sa totiž dostali iba ľudia, ktorý nezhrešili, pretože nikto s nimi nechcel mať sex. Čo neplatí o Bramovi, ktorý je svojím spôsobom atraktívny a mal sex viac než raz v živote. Jednoducho, Boh urobil chybu (žiadna novinka) a musel Brama poslať späť. Okrem toho, po miliónoch nezvestných zostali na Zemi prázdne domy, opustené autá a rôzne cenné veci. Kto prvý príde, prvý melie, ešte nikdy nebolo pravdivejšie. Veď sa blíži Súdny deň, tak prečo to nevyužiť a neprilepšiť si? A komu to myslí, ten využije Apokalypsu naplno.

Za túto štvordielnu minisériu sú zodpovední scenárista James Asmus (píše najnovšiu sériu Gambit) a komik Jim Festante. Toto duo si rado robí srandu z Apokalypsy podľa biblických predpovedí. A rozhodlo sa, že by nebolo na škodu hodiť svoje myšlienky na papier. Nápadov mali plné hlavy. Na stránke DeviantArt našli kresliča menom Rem Broo a na stránku Kickstarter nahrali video so žiadosťou o pomoc s financovaním vydania ich spoločného komiksového dieťaťa. Získali nielen dostatočné financie, ale aj pozornosť vydavateľstva Image Comics, ktoré ich vysnívaný komiks nakoniec prijalo pod svoje krídla.

A aké to teda je? Presne také, ako sa dalo čakať od dvojice indivíduí, ktorý si robia srandu z Apokalypsy a Biblie. Je to sranda. Hlavné postavy sú sympatické (každá svojím spôsobom), fakt že v Turecku sa nič nestane, je krásne absurdný a pritom logický, vízia Neba je pekelná. Diabol je neskutočný sympaťák (zatiaľ) a Boh je tlsté hovädo, ktorému sú obyvatelia Neba skôr na obtiaž. Karty sú rozdané, máme sa na čo tešiť. Prvé číslo má viac ako tridsať strán a podarilo sa nielen po scenáristickej, ale aj výtvarnej stránke. Kresba sa síce nebude páčiť každému, ale stojí za pokus. Rem Broo vie totiž kresliť humorne a istým spôsobom jeho kresba pridáva bežne plochým charakterom istú plastickosť a hlavne ľudskosť. Určite si každý z nájde nejakého obľúbeného hriešnika, ktorý zostal trčať na Zemi. Je ich viac než dosť.

The end times of Bram and Ben je, ako keby ste spojili série Preacher (u nás Kazatel) a Chew. Je to niečo ako kniha Dobrá znamení dua Terry Pratchett/Neil Gaiman. Alebo ako komiksová prvotina Roberta Kirkmana a Tonyho Moorea, Battle Pope o pápežovi, ktorý nakopáva zadky a natrháva anály démonom a za partnera má retardovaného Ježiša. Je to jednoducho sranda a nesklame nikoho, kto sa chce hlavne pobaviť. Toto je jeden z komiksov, ktoré vznikli pre radosť samotných autorov a absolútne sa podarili. Maximálne odporúčam.


The end times of Bram & Ben
Píšu: James Asmus, Jim Festante
Kreslí: Rem Broo
Rok vydania: 2013
Vydáva: Image Comics


29. januára 2013
Marek „Keram“ Barányi