Recenzia: Super Mario Bros vo filme (film)

Super Mario Bros. vo filme

Remeselníci všetkých zemí, spojte sa! Legendárna inštalatérska dvojica je opäť tu. Ponúka skvelý zážitok pre veľkých i malých, tak neváhajte. Berte hasák, deti a vyrazte do kina.


Hra Super Mario od spoločnosti Nintendo vznikla v osemdesiatych rokoch minulého storočia. Primárne bola určená pre konzoly, no neskôr prerazila aj na iné platformy a stala sa fenoménom. Autorom je japonský dizajnér a producent videohier Šigeru Mijamoto, ktorý vytvoril jedny z najznámejších a najvplyvnejších hier na svete. Po obrovskom úspechu v hernom priemysle sa objavili prvé filmové adaptácie, ale ani jedna nedopadla príliš slávne. V tomto roku Nintendo, v spolupráci so štúdiom Illumination, vyslalo do kín animovaný snímok Super Mario Bros. vo filme a fanúšikovia sa tak môžu znovu vydať do kina.

Bratia Mario (Chris Pratt) a Luigi (Charlie Day) túžia po vlastnej inštalatérskej firme New Yorku. Ani po veľkolepom reklamnom spote o nich ale takmer nikto nezakopne. Až raz dostanú príležitosť predviesť, čo dokážu. Tak ako to väčšinou býva, jednoduchý problém je nad ich sily a privedie ich do zúfalstva. Cítia, že sú úplne na dne. Aj preto sa chopia prvej príležitosti, ktorá sa naskytne, aby si mohli napraviť reputáciu. Samozrejme, nedopadne to tak, ako by čakali, a cez zvláštnu zelenú rúru sa dostanú do neznámej fantastickej krajiny.

Ich cesty sa rozdelia. Zatiaľ čo sa Mario dostane do hubového kráľovstva (mimochodom, huby neznáša), jeho brat sa ocitne v temnej ríši hlavného zlosyna, korytnačieho draka Bowsera (Jack Black). Ten chce ovládnuť všetky okolité svety a získať si srdce Princeznej Peach (Anna Taylor-Joy), pretože ju miluje a je pre ňu ochotný urobiť čokoľvek. Aj ju zotročiť, ak to bude nutné, veď láske sa predsa nedá odolať. Princezná sa ale nemieni vydať za draka a vyrazí spolu s Mariom na dobrodružnú cestu, na ktorej chcú zachrániť kráľovstvo a aj Luigiho.

Čo by to bol za film o dvojici, keby ho nerežírovali dvaja režiséri? Nie, vážne to nie je podmienka, ale ide o zaujímavý fakt, že réžie sa chopil Aaron Horvath spolu s Michaelom Jelenicom. Obaja majú bohaté skúsenosti s animovanými adaptáciami a vôbec sa netaja tým, že tento film chceli natočiť hlavne pre fanúšikov videohry, ktorými sú aj oni sami. Na filmové plátno priniesli svet plný farieb, populárnych postáv a ikonických scén. V divákovi tak vyvolali pocit, že sa pozerá skôr na hru ako na film. Ak by si ale niekto myslel, že je to chyba, z omylu ho vyvedú už prvé minúty.

Scény pôsobia, ako keby hlavné postavy prechádzali cez jednotlivé levely. A je vidieť, že tvorcovia sa pri ich vyobrazení poriadne odviazali a naplno si to užívali. Film je plný rýchlej akcie, skvelej zábavy a množstva vtipov, prepracovaných svetov či dobre vykreslených charakterov. Fanúšikovia môžu za každým rohom nájsť nejaký odkaz na herné adaptácie a určite každého z nich potešia hlavne ich nenútené prepojenia. Divák tak môže vidieť v rámci jedného filmu množstvo útržkov z ďalších hier, ako napríklad Donkey Kong či Super Mario Kart a mnohých iných.

Charaktery postáv sú presne také, aké by ste čakali. Zatiaľ čo Mario a Luigi sú plní ušľachtilých vlastností, trpia pochybnosťami a musia prekonávať strach, Bowser baví hlavne svojským chápaním lásky a krutosťou. Scenáristi stavili na istotu a film má priamočiary dej, kde dobro bojuje proti zlu a jednotliví hrdinovia musia spojiť sily, aby zvíťazili. Rýchle tempo nedá divákovi vydýchnuť, v podstate ani v tej najpomalšej scéne nie je čas na nudu. Dielo je síce určené deťom, no napriek tomu sa žiadne precitlivené alebo infantilné scény vo výsledku neobjavili. Aj dospelí si tak môžu tento zážitok plnohodnotne vychutnať.

Zvuk a hudobné motívy sa nesú v duchu legendárnej zvučky, ktorú vytvoril Koji Kondo a objavuje sa v rôznych podobách od úvodného záberu až po posledný. O hudbu a samotný soundtrack sa postaral veľmi populárny Brian Tyler, známy tvorbou z rôznych akčných snímok, a skladby sú vynikajúcim doplnkom celého filmu. Výrazný podiel na tom nesie niekoľko populárnych skladieb ako Holding Out for a Hero (Bonnie Tyler), Take On Me (A-ha), No Sleep till Brooklyn (Beastie Boys) či v neposlednom rade Thunderstruck (AC/DC).

Najnovšia snímka o najpopulárnejších inštalatéroch na svete sa vydarila, o čom hovoria aj samotné tržby. Už sa blížia k miliarde dolárov a to film ešte čaká premiéra v rodisku tejto legendy – v Japonsku. Financie nie sú vždy zárukou kvality, ale v tomto prípade by ste si určite nemali nechať ujsť návštevu kina. Je viac než isté, že sa budete baviť, pretože animovaná adaptácia je plná zábavy, akcie a skvelého dobrodružstva.

Hodnotenie: 95 %


Super Mario Bros. vo filme (orig.: The Super Mario Bros. Movie)
Výroba: USA, Japonsko 2023, 92 min
Réžia: Aaron Horvath, Michael Jelenic
Scenár: Matt Fogel
Hudba: Brian Tyler
Hrajú: Chris Pratt, Anna Taylor-Joy, Jack Black, Seth Rogen, Charlie Day, Keegan-Michael Key, Fred Armisen, Kevin Michael Richardson


Fantasy a sci-fi miluje od útleho detstva. Rád číta rôznorodé diela domácich i zahraničných autorov. Venuje sa aj vlastnej tvorbe. Recenzie a komentáre píše pre Fandom.sk a sci-fi.sk. Pod týmto linkom nájdete články Martina Tomčíka na Fandom.sk.


3. mája 2023
Martin *Arcey* Tomčík
Zdroj informácií