Recenzia - Steven Erikson: Spratek

Spratek-obalka

Pred vzlietnutím lietadla zasvieti nápis: „Pripútajte sa!“ Ak ste sa však rozhodli nastúpiť do hviezdnej lode SHL Spratek, triedy Vpred, Terránskej vesmírnej flotily, k záchrane vám nepomôže ani desať takýchto nápisov. Nieže by ich kapitán Hadrián Alan Sawback na svojej lodi mal.

Trošku šialený, sebavedomý, sexom a hormónmi posadnutý Hadrián Sawback je kapitán ako stvorený k preskúmaniu tajomných zákutí vesmíru a objavovaniu nových svetov. Navyše má nesporný talent na vyjednávanie s mimozemskými civilizáciami. Menej sa mu darí udržať na uzde UI, ktorá si napriek jeho snahe o jej zušľachtenie a vzdelávanie tak akosi stále robí, čo sama chce. Obklopený posádkou zloženou zo žien s nespornými „prednosťami“ a mužov, ktorí sú svojím spôsobom povedzme „osobití“, letí Hadrián vesmírom za dobrodružstvom, hrdinstvom a slávou. A čitateľ môže zažiť túto neuveriteľnú jazdu, pardon, let spolu s nimi. Môže sa zúčastniť viac než len bláznivých dobrodružstiev, aby sa nakoniec prichytil pri myšlienke, že kniha má predsa len jednu podstatnú chybu … je príliš krátka.

Pokiaľ Steven Erikson (autor napríklad známeho cyklu Malazská kniha padlých ) patrí medzi vašich obľúbených autorov, je prirodzené, ak sa tešíte aj na Spratka. A autor ani tento raz nesklame. Jeho kniha je poctou seriálu Star Trek, ktorej je veľkým fanúšikom. Ale na Spratkovi sa dobre zabaví a pochopí ho aj ten, kto o známom seriáli nikdy nepočul. Jediným problémom by sa mohlo zdať množstvo technických názvov, fyzikálnych javov a teórii, o ktorých existencii snáď vie len sám Erikson, no pri literatúre tohto typu sa také niečo očakáva.

O preklad sa postarala Dana Krejčová, ktorá si dala na knihe bez pochýb záležať. Keďže sa prekladaniu Eriksonových kníh venuje už dlhý čas, autorov štýl dobre pozná, čo sa prirodzene odrazilo na výbornej kvalite a čitateľnosti textu.

Dej Spratka nie je komplikovaný. Ide o paródiu, takže veľkolepé poučenie na záver čakať nemožno. Svojím obsahom a štýlom je určená pre každého, kto uprednostňuje oddychové čítanie či hľadá pohodu a trošku srandy. Dejová línia sa neustále točí okolo Hadriánovej túžby po dobrodružstve alebo upokojení jeho hormónov. Milovníci akčných scén si prídu na svoje, pretože Erikson nimi naozaj nešetrí, tak isto ako rôznymi bizarnými scénami a rozhovormi. Hadrián sa vrhá do dobrodružstiev a problémov s chuťou a najmä hlava-nehlava.

Na svoje si prídu aj ochrancovia zvierat, ktorí môžu začať chystať protestné transparenty. Ochrankyniam ženských práv budú tiež vstávať vlasy dupkom. Humor je však nevtieravý, vychádza hlavne z telesných a povahových rysov postáv. No napriek jeho jednoduchosti a v niektorých prípadoch aj predvídateľnosti čitateľ nebude mať pocit, že takéto niečo už stokrát čítal. Dialógy postáv sú písané bravúrne, niekedy však môže pre množstvo technických údajov unikať ich zmysel. V každom prípade je však Spratek kniha, ktorá stojí za to, aby si ju človek prečítal aj viackrát.

A čo na to kapitán Hadrián Alan Sawbeck? Zhrnuté jeho slovami:

„Toto jsou cesty Spratka. Jeho úkolem je vyhledávat nablblou institucionální pitomost a vyhlazovat ji. Je to pokračující proces. Nikto ho neocení. Jen málokdo si toho všimne. Ale jednou, v tý vzdálený budoucnosti, mi poděkujete. Možná mi dokonce postaví sochu přímo tady na trávníku před Terránským domem. Pochopitelně budu nahatý.“

Knihu Spratek si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, v prípade záujmu kliknite na tento link


Spratek (orig.: Willful Child)
Žáner: science fiction
Autor: Steven Erikson
Vydavateľstvo: Talpress
Rok vydania: 2015
Preklad: Dana Krejčová
Jazyk: český
Počet strán: 312
ISBN 978–80–7197–586–1


2. februára 2016
Ena