Recenzia – Štefan Konkol: Operený had

Opereny had

Reedície starších kníh vyvolávajú neraz spomienkový optimizmus alebo nostalgiu za časmi, keď fantastika nebola úplne ľahko dostupná, obzvlášť tá slovenská. O to viac zaujala správa o opätovnom vydaní románu Operený had, ktorého prvé vydanie sa datuje do roku 1993 a druhé do 1996. Kniha už vtedy pútala aj na prvý pohľad: autorkou obálky bola Martina Pilcerová a aj čerstvému stredoškolákovi ako ja bolo jasné, že jej tvorbu sa oplatí sledovať.

V polovici 90. rokov nebolo celkom jednoduché dohľadať si informácie o autorovi a jeho tvorbe, preto aj s odstupom rokov poteší, že v rámci seriálu Stretnutia s fantastikou bola jedna časť venovaná práve Štefanovi Konkolovi. Určite by si ju mal prečítať každý, kto sa zaujíma o životné osudy autorov a ich vzťah ku fantastickým žánrom. Z profilu sa dozvedáme, že Operenému hadovi predchádzala priama skúsenosť z pobytu v Strednej Amerike a návšteva mayských miest, vrátane zaujímavosti, že prvých 40 strán románu bolo napísaných pôvodne v angličtine. Po Operenom hadovi nasledovala ešte pozoruhodná spolupráca s Alexandrou Pavelkovou na románe Miešanci a jeho pokračovaní s názvom Kláštor. Tretí diel už napísal každý zvlášť. Zo zdieľaného sveta Miešancov pochádza aj dej románu Pohrobok (2008).

Román Operený had sa začína zasadnutím démonov pod vedením Mocnára, prvého zástupcu Satana. Píše sa rok 34 A.D., práve bol ukrižovaný človek s potenciálom ovládnutia takmer celej Európy a Ázie prostredníctvom jeho myšlienkového náboženského posolstva. Mocnár poverí démonov pripravením plánov na paralelnú militantnú civilizáciu s centrom v Teotihuacane. Po určitom čase má byť vykonaná invázia do Európy. Novej civilizácii bude veliť démon Tezcatlipoca.

Po tomto úvode sme vhodení priamo do deja: Slovák Karol Kulkáň sa v silnej búrke ukryje v mayskej pyramíde a prekoná časový skok o storočia späť. Ocitne sa uprostred intríg a mocenských hier medzi klanmi, resp. mayskými šľachtickými rodmi. Prevezme na seba úlohu boha Kukulcana – opereného hada, ktorú mu od prvého stretnutia všetci pripisujú. Pomáha riešiť praktické aj strategické problémy a odhalí tajomstvo siahajúce až do Atlantídy. Nechýba ani romantická línia – medzi Kukulcanom a Ixitleou, dcérou vplyvného vodcu.

Ak by sme sa pokúsili nájsť Operenému hadovi zaradenie do žánru, tak narazíme na niekoľko zvláštností. Je v ňom prvok sci-fi (cestovanie časom, hoci v podstate s nevysvetleným princípom), mytologických príbehov (výskyt anjelských bytostí) a fantasy (nezvyčajné kreatúry žijúce v džungli). Prevažná časť románu má ale povahu dobrodružného príbehu s pomerne malým množstvom fantastického ozvláštnenia. Netreba mať preto žiadne veľké očakávania týkajúce sa fantasy prvkov. Kniha začína úvodom s názvom SCI, v ktorom autor zoznamuje čitateľov s historickým vedeckým kontextom civilizácie Mayov a Aztékov. Je to užitočné, pretože ak sa niekto osobitne nezaujíma o archeológiu a históriu, tak týmito vedomosťami nedisponuje. Aj v súčasnosti je prostredie mayskej a aztéckej civilizácie celkom exotické, preto by po románe mal siahnuť každý, kto chce osviežiť svoje čitateľské preferencie. Určite by ho nemali minúť mladší čitatelia, ktorí sa zaujímajú o rôzne podoby slovenskej fantastiky a nemali zatiaľ možnosť zoznámiť sa s Opereným hadom v pôvodnom vydaní.

E-book Operený had si môžete stiahnuť v Martinuse momentálne za 5,99, pre podrobnosti kliknite na tento link


Operený had
Žáner: sci-fi, fantasy
Autor: Štefan Konkol
Vydavateľstvo: Štefan Konkol
Počet strán: 206
Rok vydania: 2017
Formát: e-kniha
Jazyk: slovenský


Súvisiaci link

Do kníhkupectiev priletel Operený had


Viac autorových článkov nájdete Medzi knihami.


22. mája 2018
Ján Blažovský