Recenzia: Snapshot - Fotografia vydá za tisíc slov...

Snapshot

Mobilné telefóny sa stali súčasťou našich životov. Pre niektorých to nie je už iba zariadenie využívané na bezdrôtovú komunikáciu s inými ľuďmi, ale aj fotoaparát, videokamera, diár, internetový prehliadač a mnoho ďalších vecí, ktorým nerozumiem. Každý má mobilný telefón. Dokonca aj ja, a to už je čo povedať. Strata mobilu, v ktorom máte všetky svoje kontaktné údaje, fotky, pesničky a videá, dokáže riadne nasrať. Ale čo sa stane, keď stratí mobil niekto, kto v ňom nemá fotky svojich blízkych, ale fotky svojich klientov? A čo sa stane osobe, ktorá ten mobil nájde, ktorej pôjde po krku jej bývalý majiteľ menovaného zariadenia? Tým sa zaoberá nová štvordielna miniséria vydavateľstva Image Comics, jednoducho nazvaná Snapshot.

Hrdinom tohto príbehu je mládenec menom Jake Dobson. Ten sa stal čerstvým majiteľom nového mobilného telefónu. Našiel ho v parku Golden Gate, keď sa na svojom horskom bicykli ponáhľal do práce. A je to práca snov každého geeka, nerda a gerda (niečo medzi geekom a nerdom). Jake totiž pracuje v comic shope. Jeho najvernejším zákazníkom a najlepším priateľom je Steve a ako to už medzi priateľmi chodí, pochváli sa mu svojím novým mobilom. Ten má všetko: dotykový displej, vysoké rozlíšenie, GPS a podobné vecičky hodné pár stoviek dolárov. A náhodou nebol zablokovaný, takže sa Jake mohol začať hrabať medzi fotkami bývalého majiteľa.

To najlepšie, v čo dúfal, boli fotky nejakej krásnej manželky alebo priateľky počas intímnych chvíľ. Jednoducho, klasický masturbačný materiál. Ale vďaka tomu, čo uvidel, sa Jakeovo vzrušenie z objavovania nových vecí vytratilo rýchlosťou konského prdu. Bývalý majiteľ mobilu bol buď nekrofil, alebo zabijak, pretože medzi fotkami boli zábery Aziata, ktorý mal veľmi ďaleko od života. Čelo mu zdobila diera po výstrele svedčiaca o tom, že ho nezabil infarkt. Z toho sa urobilo Jakeovi zle, ale to, čo sa stalo potom, ho dohnalo takmer k nechcenému vyprázdneniu čriev. Mobil začal vyzváňať. A Jake urobil tú najhlúpejšiu vec na svete: prijal hovor.

Nápad na túto štvordielnu minisériu sa zrodil v hlave scenáristu Andyho Digglea pred rokmi. V článku o tom ako napísať scenár sa dočítal, že každý predmet bežného života môže byť stredobodom samotného príbehu. Tak to Diggle skúsil. Na stole mal svoj digitálny fotoaparát a zameral sa naň. Čo keby niekto našiel fotoaparát s inkriminujúci fotkami? S fotkami vraždy! Možno patril vrahovi, ktorý tie fotky používal ako dôkaz, že urobil, čo mal. Behom pár dní mal Diggle napísaný kompletný scenár príbehu dnes známeho ako „Snapshot“. Fotoaparát síce vystriedal mobilný telefón (treba ísť s dobou), ale podstata príbehu zostala zachovaná. Stačilo nájsť vhodného kresliča. Tým sa stal Mark „Jock“ Simpson.

Jock prvýkrát spolupracoval s Digglom v roku 2000, keď boli obaja ešte neznámi zelenáči pracujúci pre magazín 2000AD. Ich prvým spoločným dieťaťom bol príbeh Lenny Zero o Sudcovi z Mega-City One, ktorý pracoval v utajení. Príbeh aj kresba čitateľov zaujali a naše duo malo istú budúcnosť. Diggle sa podieľal na scenári crossoveru Judge Dredd vs. Aliens: Incubus (s Johnom Wagnerom) a strihol si špionážny príbeh Snow/Tiger: Pax Americana. Jock zostal tiež verný 2000AD, až do roku 2003, keď spolu s Digglom vypustili na svetlo sveta svoju sériu Losers (u nás vydané ako Parchanti). Po jej dokončení sa toto autorské duo pustilo do lukostrelca v zelenom a predstavili nám minisériu Green Arrow: Year One, ktorú odporúčam, ak sledujete seriál Arrow (jedna z hlavných postáv sa dokonca volá Diggle).

Miniséria Snapshot si odbavila svoj debut už v roku 2011, v časopise Judge Dredd Megazine. Teraz je načase, aby sme sa s ňou zoznámili aj my. Obaja autori získali zaslúžené ocenenia, príbeh má zaujímavú zápletku ignorujúcu klišé a prvý diel má veľmi prekvapujúci záver, ktorý vo mne prebudil záujem o pokračovanie. Nedajte sa odradiť čiernobielou kresbou. Tá skôr príbehu prospieva. Scenárista Andy Diggle a kreslič známy ako Jock sú jednoducho zárukou kvality a Snapshot je toho ďalším dôkazom.


Snapshot
Píše: Andy Diggle
Kreslí: Jock
Rok vydania: 2013
Vydáva: Image Comics


19. februára 2013
Marek „Keram“ Barányi