Recenzia: Služebník temného boha

Služebník temného boha

Ak vám meno John Brown nič nehovorí, nie je to preto, že by ste stratili prehľad vo svete fantastiky. Brown je tomto poli nováčik, vlastne aj v literatúre ako takej. Služebník temného boha je jeho debut, ktorý v roku 2009 rozvíril fantastické vody v zámorí. To je dôvod, pre ktorý sa román dočkal prekladov a vyšiel vo vydavateľstve Laser-books ako deviata kniha z rady Moderní díla fantasy.


Prvá časť plánovanej trilógie čitateľov vezme do „Nového sveta“, ktorý pred niekoľkými generáciami osídlili Mokadijci a rasovo diskriminovaní Koramiti. Ich vzájomné konflikty nie sú v novom svete problémom číslo jeden, pretože každoročne trpia nájazdmi „Kostených tvárí“, rase ešte cudzejšej a agresívnejšej, ktorá stále ostáva zahalená rúškom tajomstva. Situácia je vážna, pretože posledný nájazd odrazili bez pomoci svojho „Obdareného“, ktorý má byť ich hlavnou obranou proti mágom Kostených tvárí. Lenže to nestačí a Brown pridáva obyvateľom Nového sveta ďalší problém, pretože sa medzi nimi objavili požierači duší, ktorí dokážu naozaj ohavné veci. Ale ani požierači netušili, akú lavínu udalostí spustili…

Toľko stručné načrtnutie zápletky, v ktorom ste si mohli všimnúť mnoho nových termínov. To je jeden z prvých problémov románu. Kým sa čitateľ zorientuje v novom svete, nejaký čas to trvá. Nešťastné je predovšetkým autorovo riešenie nebabrať sa s tým a zasypať nováčika všetkými pomenovaniami hneď v úvode príbehu. Úvod je preto náročnejší na pozornosť a menej trpezlivých môže odradiť skôr, než preniknú do deja.

Na druhej strane, úplne nový svet je silnou devízou. Brown nestavil na recyklovanie elfov a orkov, namiesto toho vytvoril nové reálie, systém mágie či politické pomery. Iste, čitateľovi trvá kým, do nich prenikne, ale oplatí sa mu to. Napríklad rasizmus. Napriek technickým skokom našej civilizácie stále ostáva problémom (na Slovensku tradične zametaným pod koberec), tu sa naň pozrieme z úplne inej perspektívy. Krásne opísaná je aj sila propagandy a časom zistíme, ako dovoľuje mocným ovládať masy inak normálnych ľudí. Témou aj reáliami je Brownova prvá časť trilógie na pomery fantastiky vskutku originálna a temná.

Žiaľ nie všetko je dokonalé a spracovanie pokrivkáva. Čitateľ si hneď všimne, že akčné scény idú autorovi lepšie ako opisovanie emócií. Rozprávanie príbehu nie je celkom chronologické (a občas to silne ruší), niektoré informácie sú servírované príliš skoro, iné dosť neskoro. Postavám v istých chvíľach chýba logika alebo jasná motivácia ich konania. Celkovo je próza trocha suchá: občas akoby postavy prešľapovali na mieste (napríklad nekonečná Talenova cesta z mesta) len preto, aby vzápätí jediná udalosť (únos z väzenia) zamiešala všetky karty všetkým hrdinom a dej sa začal uberať nepredvídateľným smerom. Ako na horskej dráhe.

Dej čitateľom sprostredkúvajú štyri postavy, mojou najobľúbenejšou sa stal Hlad. Je to trávou porastené monštrum, ktoré požiera duše a napriek prvotným nesympatiám si vás postupne získa. Paradoxne, najhoršou postavou je tá, ktorá dostala najviac miesta – Talen. Je to fagan, ktorý si myslí, že všetko vie najlepšie. Polovicu knihy plánuje zradiť svoju rodinu vyšším orgánom, aj keď vie, že ako príslušníkom diskriminovanej menšiny by sa im spravodlivého zaobchádzania nedostalo. Našťastie sa včas spamätá a rodina napriek vnútornému napätiu ostáva v najhorších chvíľach pohromade.

Treťou hrdinkou je Meduňka, Talenova rovesníčka (snáď aj budúca žena), ktorá nedostane príliš veľa priestoru. Po väčšinu príbehu sa ukrýva, aj keď párkrát zohrá dôležitú úlohu. Poslednou postavou je Argos, hlavný kapitán kolónií s temnou minulosťou a vlastným názorom na svet, ktorý žiaľ musí ukrývať aj pred vlastnou rodinou. Je to vojnový veterán, bez ktorého by už minulú sezónu Kostené tváre zotročili celú kolóniu. Spočiatku sa pokladá za najväčšiu nádej proti novým hrozbám, ale sám opakovane zisťuje, že na sily, ktoré sú vo veci, je prikrátky.

Príbeh sa dá v skratke opísať ako tradičná epická fantasy s mladými hrdinami, ktorí len postupne odkrývajú svoje schopnosti a tajomstvá okolitého sveta. Vo všeobecnosti je prvá časť knihy tajomnejšia, čitateľ nemá šancu predvídať, čo sa v nasledujúcej kapitole stane, kto komu slúži a kam všetko smeruje. Druhá časť je už tradičné dobrodružstvo, v ktorom sa spolu s hrdinami uberáte k finálnemu rozuzleniu.

Ak sa bojíte, že Služebník temného boha bude krvák, ale bojíte sa zbytočne. Kto sa nedokáže preniesť ponad remeselné chyby, bude frflať, kto ich dokáže príliš nevnímať, bude odmenený. Napriek začiatočníckym lapsusom je to rozhodne zaujímavý začiatok trilógie s prekvapivým dejom, originálnymi reáliami a niekoľkými príjemnými postavami. Hlavnou devízou príbehu sú prekvapenia. A trávové monštrum.


Služebník temného boha

Autor: John Brown

Vydal: Laser-books

Počet strán: 460

Jazyk: český

Rok vydania: 2012

Hodnotenie: 80 %


9. januára 2013
Ľuboš Bebčák