Recenzia: Shazam, Billy Shazam

Shazam a Dr. Sivana, jeho Nemesis
Dr. Sivana a jeho zabijácke modré oko
Shazam a jeho pomocník
Shazam - aha, viem robiť blesky
Shazam, som supersilný!
Shazam a jeho nová rodina
Superhrdinský pohľad a la Shazam

Väčšina superhrdinov je zrelá na terapiu u psychiatra. Nemajú rodičov, štípu ich pavúky, padajú do kyselín či nosia slipy na nohaviciach. Rozpoltená osobnosť je ich prirodzením, spandexom obtiahnuté prirodzenie tvorí osobnosť. Hrdinovia z DC sú na tom tradične horšie ako ich proťajšky z Marvelu, a Shazam, ktorý začínal kariéru ako kapitán Marvel, zašiel v roztrieštenosti asi najďalej.

Ako sme spomínali v recenzii na film Captain Marvel, pôvodným kapitánom Zázrakom bol práve Shazam. V čase pred druhou svetovou vojnou bol podľa počtu predaných komiksov najpopulárnejším hrdinom a porážal aj Supermana. Kapitán Marvel bolo alter ego Billyho Batsona, chlapca, ktorému stačilo vysloviť čarovné slovíčko „shazam“ a zmenil sa na dospelého búchača v obtiahnutom kostýme so strieborným pláštikom. Batson + Shazam = Marvel.

V tom čase nepatril Shazam DC ani Marvelu, ale po rôznych obchodných a právnych transakciách skončil napokon tak, ako ho poznáme dnes. Billy Batson ostal, ale po vyslovení čarovnej formulky už neberie tretie priezvisko. Billy + Shazam = Shazam. Aj keď je občas známy aj ako Captain Thunder a nezabúdajme, že Shazam je skratkou, ktorá vznikla zložením mien: Salomon (Šalamún), Hercules, Atlas, Zeus, Achilles a Mercury (Merkúr). Chaos? Nie, len bežný deň u psychiatra.

Film, ktorý máme práve v kinách, nevychádza z koreňov, ktoré túto postavu formovali v 20. storočí. Shazam zažil, podobne ako ostatní superhrdinovia, reštart a od roku 2011 žije v novej línii, ktorá je súčasťou DC univerza New 52. V ďalšom veľkom reštarte DC Rebirth (od 2016) Shazam spočiatku nefiguroval, ale to sa spolu s prípravou filmu začalo meniť.

Shazam 21. storočia je 14-ročný chlapec, ktorý žije v pestúnskej starostlivosti. Neustále uteká a hľadá rodičov, ktorým sa ako drobec stratil. Ale nemá šťastie a jediné, čo získava, sú skúsenosti so životom na ulici.

Medzitým hľadá veľký (a starý) čarodejník Shazam svojho nástupcu, ktorý by pokračoval v jeho boji proti zlu. Snaží sa nájsť Vyvoleného s čistým srdcom a silnou vôľou, nemožno sa preto čudovať, že sa mu nedarí. Hľadá a testuje možných kandidátov, ale aj ultimátne čarovné schopnosti zlyhávajú, keď si nieto z čoho vybrať.

Napokon dôjde k nevyhnutnému – starý čarodejník je na konci so silami a rozhodne sa riskovať. Vezme to, čo ostalo. Osud ukáže na Billyho Batsona a tak sa z chlapca, ktorý po úteku prichádza k novým pestúnom, stáva potenciálny superhrdina. Stačí povedať „shazam“ a použiť svoje superschopnosti.

Ale čo vlastne vie? Zábavnosť filmu sa sústreďuje do zisťovania, čo Shazam dokáže. Má supersilu? Vie lietať? Vyskúšame. Spadol? Nevadí, možno sa vie teleportovať. Aha, nevie, ale zistili sme, že je nehorľavý. Má nepriestrelný oblek alebo je odolný sám o sebe? Streľte ho do tváre, prosím! Aha!

Shazam (stvárnený Zachary Levim, ktorý nabral kopu svalov) je v podstate stále decko. Neberie sa vážne a v tejto rovine film funguje, dostanete niečo ako Deadpoola pre deti. Horšie je, že je to film z univerza DC a tam sa vždy musí zachraňovať svet. Shazam preto okrem seba čelí aj ďalšiemu generickému nepriateľovi.

Doktor Sivana má síce zaujímavé superschopnosti, ale ak by ho nestvárnil charizmatický Mark Strong, bol by ešte trápnejší ako nešika Steppenwolf z filmu Justice League (2017). Ahojte, ja som zlý a túžim zničiť svet, ale scenárista mi prikázal, že musím najprv zabiť Shazama. Neviem prečo, veď je slabší ako ja a nijako mi nestojí v ceste, ale chceš-nechceš, ľudí v plášti mi kázali zbiť.

Klasická holywoodska trojaktovka je zatváraná dlhým a nudným poletovaním, kde za zmienku stojí iba úporné vyhýbanie sa mrakodrapom. A nebyť skutočne vtipnej poslednej minúty filmu, mohli by po návrate z kina prevažovať negatívne dojmy.

Ale úplný záver plus dve potitulkové scény vám zodvihnú náladu a vy budete na Shazama spomínať ako na síce neškodnú, ale celkom príjemnú zábavu. A raz za čas si na internete pozriete najlepšie momenty z filmu, ktoré vám úplne postačia.


Shazam
Žáner: akčný, rodinný, komédia
Výroba: USA, 2019, 132 min.
Réžia: David F. Sandberg
Scenár: Henry Gayden
Kamera: Maxime Alexandre
Hudba: Benjamin Wallfisch
Hrajú: Zachary Levi, Mark Strong, Ron Cephas Jones, Jack Dylan Grazer, Grace Fulton, Cooper Andrews, Marta Milans, Andi Osho, Lotta Losten, Ava Preston, Jovan Armand, Djimon Hounsou a iní

Photo © Warner Bros


7. apríla 2019
Rastislav Weber