Recenzia: Roman Bureš: Propast času II – Císařovna

Propast casu - cisarovna

Po úspechu prvej Propasti času sme sa konečne dočkali pokračovania. V prvej knihe sme sledovali záhadné udalosti, ktoré cez noc úplne zmenili svet. Študentka klasickej archeológie Antónia sa ocitla vo svete plnom časových zlomov. Spoločnosť, ako ju poznáme, záhadne prestala existovať. Zrazu tu bola Zem poskladaná ako skladačka z rôznych časových období. Pri hľadaní rodičov sa hlavná postava stretla s ľuďmi pochádzajúcimi snáď zo všetkých historických epôch, od praveku až po vzdialené 27. storočie. Spoznávali navzájom svoj životný štýl, učili sa využívať neznámu techniku a snažili sa rozumne vysvetliť udalosti, ktoré ich tak náhle zastihli. Toňa v sebe musela nájsť odvahu čeliť nepriateľovi či viesť vojnu. Hlavne sa však zmierovala sama so sebou a s tým, že 21. storočie a svoju rodinu zrejme už nikdy neuvidí. Všetci boli zmätení rovnako ako ona. Netušili, čo sa stalo, kde sa to ocitli, kam sa podel svet, ako ho poznali. Stratili svoje istoty, rodiny, zázemie. Na ceste za hľadaním a poznaním pravdy sa Antónia spojila s rímskym vojskom, zažila zrážku s nacistickými vojakmi a vybojovala nejednu bitku. Hlavnú hrdinku sme opustili po príchode v čele vojska na miesto, kde stával Rím. Pokračovanie tohto príbehu logicky dostalo názov Císařovna.

Antónia teraz čelí úplne iným výzvam, ako v prvej časti. Jedna vec je dobývať a druhá budovať ríšu. Komplikované je to hlavne kvôli rôznorodému mysleniu obyvateľov zeme. Skĺbiť totiž predstavy o živote a fungovaní sveta u ľudí od staroveku až po ďalekú budúcnosť je takmer nemožné.

Druhá časť plynulo nadväzuje tam, kde prvá skončila. Opäť sa stretávame so známymi, no do deja vstupujú aj úplne noví hrdinovia. Hlavná hrdinka sa pokúša nielen postaviť mesto, ale aj vládnuť ríši. Má však jeden veľký nedostatok. Je ženou vo svete, kde odjakživa mali hlavné slovo muži. Napriek tomu sa jej darí udržať si moc. Domy a ulice rastú ako huby po daždi a Antónia sa postupne snaží získať si autoritu aj u rímskej aristokracie. Za pomoci legionárov, ktorí sú jej oddaní, rozširuje impérium a presadzuje zákony postavené na ideáloch slobody, rovnosti, morálke a práve 21. storočia. Samozrejme, nachádza lásku a pokoj v nežnom a hebkom náručí. Stretáva sa s mužmi, ktorí boli skutočnými historickými vládcami Ríma. Bojuje s predsudkami fanatického kardinála Marana, ktorý túži zo vzniknutej situácie vyťažiť čo najviac. Pre seba.

Po Sicílii sa preháňajú radikálni moslimovia z budúcnosti. Sú rozhodnutí obsadiť celé Taliansko a presadiť svoje zákony. Ich arzenál moderných zbraní by mohol ohroziť rímske vojsko.

No a náš starý známy bojový robot stretne seberovného nepriateľa. Umelo vytvorenú bytosť s ľudským mozgom, nezničiteľným telom a neuhasiteľnou túžbou bojovať.

Opäť do hry zasiahne sympatický Laudon, rímsky legionár Hilarius či hitlerovský vojak Brandt. V novobudovanej ríši nájde zmysluplné uplatnenie aj Neffi a prirodzene aj divoká bojovníčka Serena.

Mnoho postáv, ktoré sme stretli v úvodnej časti, postupne dozrieva a mení sa. Máme možnosť ich viac spoznať, dozvedieť sa o ich pohnútkach a minulosti. Niektorí padnú na dno, iní sa dokážu odraziť a opäť nájsť zmysel života. Samotná Antónia prejde dlhú a ťažkú cestu sebaspoznávania, kým sa z nej stane skutočná panovníčka, ktorú budú všetci rešpektovať.

Dej je napínavý, má rýchly spád. Viacero dejových línií môže na niekoho pôsobiť rušivo, postupne ale zistíme, že každá z nich má v knihe svoje opodstatnenie. Autor prenikol do reálií viacerých časových období. Pracuje s konkrétnymi faktami, historickými postavami, ktoré spája s fiktívnymi. Veľa naštudoval o dobových zvykoch, oblečení, o vzhľade miest a napríklad aj o zbraniach a spôsobe boja. Preto v jeho knihe mix časových období po takejto katastrofe pôsobí realisticky a uveriteľne.

Bitky a akčné scény sú napísané premyslene, bez zbytočného prikrášľovania. Masové pochody či zaslepená horlivosť jednotlivcov sú spracované historicky a psychologicky verne a vecne. Bureš bez zbytočného idealizovania ukazuje, ako dokáže jedinec sfanatizovať dav, ktorý potom poslušne ide aj na smrť. No oveľa častejšie smrť prináša mnohým nevinným.

Autor si dal záležať na tom, aby nám aj v pokračovaní predložil príbeh, aký by sa skutočne mohol stať. Snažil sa, aby postavy boli realistické, teda ľudia s dobrými aj zlými vlastnosťami. Môžete ich potom milovať či nenávidieť.

Slabinou by pre niektorých čitateľov mohla byť hlavná hrdinka. Hlavne na začiatku príbehu je Toňa, oproti Antónii z prvej knihy, až príliš idealistická a detsky naivná. Pre jej názory, nerozhodnosť a celkové správanie môžete mať niekedy chuť knihu odložiť. A možno budete jej názormi nadšení a bude vám práve pre ne sympatická. V každom prípade, hlavne ona prejde najväčším prerodom. V myslení, správaní aj pochopení zodpovednosti. Postupne príde na to, čo vláda znamená. Že ideály sú jedna vec, ale udržať v chode celé impérium je vec druhá. Že predstavy súčasného človeka sa musia prispôsobiť tým, aké mali ľudia v minulosti. Dozreje ako žena aj ako panovníčka.

Propast času a Císařovna sú čítavé romány založené na originálnom nápade a okrem dobrodružstva poskytujú čitateľovi aj tému na zamyslenie. Mňa autor presvedčil.

Knihu Propast času 2 – Císařovna si môžete kúpiť napríklad v Martinuse so zľavou ISIC, pre podrobnosti kliknite na tento link


Propast času 2 – Císařovna
Autor: Roman Bureš
Vydavateľstvo: Knižní Klub
Rok vydania: 2016
Počet strán: 448
Väzba: pevná
ISBN: 978–80–242–5494–4


17. januára 2017
Ena